Advokatsamfundet til skatteministeren: Retssikkerheden er på spil

Hvis skatteminister Karsten Lauritzen får vedtaget sin retssikkerhedspakke, vil det forringe retssikkerheden væsentligt, mener bl.a. Advokatsamfundet.
Foto: Jens Dresling/Polfoto/Arkiv
Foto: Jens Dresling/Polfoto/Arkiv

En ny retssikkerhedspakke fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) går i den helt forkerte retning i forsøget på at nedbringe sagsbehandllingstiderne ved klager på skatteområdet.

Det mener Advokatsamfundet, der sammen med Danske Revisorer, Dansk Industri og Dansk Erhverv, nu har valgt at skrive et åbent brev til skatteministeren med budskabet om, at såfremt den nye retssikkerhedspakke bliver vedtaget, vil det forringe retssikkerheden væsentligt, skriver Advokatsamfundet på sin hjemmeside.

Skatteministerens retssikkerhedspakke har til formål at "modernisere klagestrukturen på skatteområdet," lyder det. Moderniseringen betyder blandt andet, at man vil fjerne høringer, afholdelse af møder og ret til at fremlægge yderligere oplysninger, som Advokatsamfundet betegner som "centrale ressikkerhedselementer i klagereglerne."

"God og grundig sagsbehandling også ved Skatteankestyrelsen og de to klageinstanser (Landsskatteretten og Skatteankenævnene, red.) er et afgørende element for retssikkerheden, for tilliden til systemet og viljen til at betale skat. Føler man sig først uretfærdigt behandlet, mister man respekt for skattesystemet, hvilket kan undergrave det danske system," skriver de fire parter i brevet.

Her peger organisationerne samtidig på, at ringere rettigheder for borgerne ved Landsskatteretten og Skatteankenævnene vil føre til flere skattesager hos domstolene.

"Enten fordi man ikke føler sig retfærdigt behandlet ved klageinstansen, eller fordi man slet og ret bare springer klageinstansen over og starter direkte ved domstolene. En situation, der generelt er både dyrere og dårligere."

De fire organisationer "advarer på det kraftigste imod ændringer, der forringer mulighederne for at nå den rigtige afgørelse i det administrative klagesystem."

"Lange sagsbehandlingstider udgør et problem for retssikkerheden. Men indgreb i forhold til borgernes og virksomhedernes ret til en ordentlig sagsbehandling er bestemt ikke den rigtige løsning på dette problem," understreger de.

Advokatsamfundet oplyser, at Karsten Lauritzen har inviteret alle fire organisationer til et møde om problemstillingen.

Advokatrådet vil styrke borgeres position i slagsmål med staten

Politikere kræver ny undersøgelse af Skat efter advokatundersøgelse

Advokatselskab lukket efter nederlag i skattesag 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også