Advokater: Regeringens ghettoudspil bryder princippet om lighed for loven

Regeringens nye plan om øget straf i for eksempel ghettoområder er i strid med princippet om lighed for loven, mener 54 advokater i en rundspørge foretaget af Berlingske.
Et forslag fra regeringen om strafzoner bryder med princippet om lighed for loven, mener strafferetseksperter | Foto: Colourbox
Et forslag fra regeringen om strafzoner bryder med princippet om lighed for loven, mener strafferetseksperter | Foto: Colourbox

Regeringens plan om strafzoner er i strid med princippet om lighed for loven.

Det mener en række strafferetsadvokater, som Berlingske har været i kontakt med.

I et nyligt udspil til bekæmpelse af problemer i ghettoområder lægger regeringen op til at oprette særlige strafzoner, hvor bestemte straffelovovertrædelser udløser en større straf end uden for zonen. Beslutningen og placeringen af en strafzone skal ifølge regeringen være op til politidirektøren.

I en rundspørge, Berlingske har foretaget blandt strafferetsadvokater, svarer 54 ud af 66 advokater, at de er "helt enige" i, at indførsel af øget straf i for eksempel ghettoområder vil bryde med retsprincippet om lighed for loven.

Det lige skal behandles lige

"Det er et grundlæggende princip i Danmark, at alle er lige for loven. Eller populært udtrykt: Det lige skal behandles lige. Ved at indføre de såkaldte strafzoner, som alene er betinget af et geografisk valg, gøres der op med dette princip," oplyser advokat Martin Cumberland over for Berlingske.

Forslaget om strafzoner har allerede været kritiseret for at tilsidesætte lighedsprincippet af blandt andet tænketanken Justitia og Advokatrådet. Regeringens forsvar har lydt, at der fortsat er lighed for loven, fordi alle personer behandles ens inden for en strafzone.

Svigerfar plantede finansdrømme hos overkvalificeret jurist 

Forsvarsadvokater: Papes straffesagsforslag er fuld af huller 

Justitsminister efter kritik: "Det er jo også retssikkerhed, at vi har en rimelig sagsbehandlingstid” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også