Advokatbranchens bestyrelsesformænd vil have åbnet for eksterne medlemmer

Flere formænd i større danske advokatfirmaer efterlyser muligheden for at indsætte eksterne medlemmer i advokatfirmaernes bestyrelser. I dag siger loven, at kun advokater må sidde i advokatbestyrelser, men formændene mener, der er store fordele ved at hente kompetencer udefra ind i bestyrelseslokalerne.
"Jeg ville synes, det var en stor værdi for virksomheden, hvis vi kunne knytte eksterne bestyrelsesmedlemmer til," siger Klavs Gravesen, bestyrelsesformand i Horten.
Han henviser til, at erhvervsfolk fra private virksomheder med indsigt i f.eks. økonomi og strategi vil kunne være værdifulde supplementer til advokaternes juridiske udgangspunkt.
"Det er for at få en mere komplet bestyrelse, ganske enkelt," siger Klavs Gravesen.
Samme vurdering har Jacob Hjortshøj, bestyrelsesformand i Bech-Bruun.
Stor værdi
Retsplejeloven indebærer i dag, at bestyrelsesmedlemmer i et advokatselskab aktivt skal drive advokatvirksomhed i selskabet. Men en række bestyrelsesformænd peger på, at erfaringerne fra det omgivende erhvervsliv vil skabe mærkbar værdi for advokaterne, der i stor stil deltager i andre selskabers bestyrelser.
"Vi valgte for to år siden i Bech-Bruun at indføre et advisory board, som består af tre eksterne personer. De deltager 3-4 gange om året i bestyrelsens møder til drøftelse af navnlig strategiske tiltag. De pågældende har i lyset af de gældende regler alene en rådgivende funktion. Vores erfaringer med dette pust udefra er rigtigt gode," fortæller Jacob Hjortshøj fra Bech-Bruun.
”Som udgangspunkt er vi positivt indstillet på at få eksterne bestyrelsesmedlemmer, vi ville gerne, hvis der var frit slag,” siger Mogens Thorninger, bestyrelsesformand i Bruun & Hjejle.
Problem for fortrolighed
Peter Appel, bestyrelsesformand i Gorrisen Federspiel, mener, at hensynet til fortrolighed taler imod eksterne bestyrelsesmedlemmer i advokatfirmaer.
"Vi er underlagt strenge fortrolighedsregler, der gælder for alt, hvad vi gør. Bestyrelsesarbejdet knytter sig ofte til konkrete sager eller strategiske forhold, der inkluderer klientforhold. Så hensynet til fortroligheden, synes jeg, faktisk umuliggør det,” siger Peter Appel.
Klavs Gravesen fra Horten mener dog ikke, at eksterne bestyrelsesmedlemmer udgør et problem for kravet om fortrolighed.
"Overhovedet ikke. Professionelle bestyrelsesmedlemmer er underlagt tavshedspligt, det ved enhver, der sidder i en bestyrelse, så det siger sig selv, efter min mening, at det ikke vil lægge nogen begrænsning på det, man drøfter i bestyrelsen," siger Klavs Gravesen.
Polit i partnerskab med advokater: Jeg bruger min økonomiske intuition
Bech-Bruun lancerer digital løsning til konkurser
Fagforeningsformand dropper lokal advokat efter frakendelse af beskikkelse: "Det er en grufuld sag"