AdvokatWatch

Advokatbranchens bestyrelsesformænd vil have åbnet for eksterne medlemmer

Eksterne bestyrelsesmedlemmer vil styrke kompetencerne i toppen af advokatfirmaerne, lyder det fra flere formænd, der ønsker et opgør med eksisterende regler.

"Jeg ville synes, det var en stor værdi for virksomheden, hvis vi kunne knytte eksterne bestyrelsesmedlemmer til," siger Klavs Gravesen, bestyrelsesformand i Horten. | Foto: Horten

Flere formænd i større danske advokatfirmaer efterlyser muligheden for at indsætte eksterne medlemmer i advokatfirmaernes bestyrelser. I dag siger loven, at kun advokater må sidde i advokatbestyrelser, men formændene mener, der er store fordele ved at hente kompetencer udefra ind i bestyrelseslokalerne.

"Jeg ville synes, det var en stor værdi for virksomheden, hvis vi kunne knytte eksterne bestyrelsesmedlemmer til," siger Klavs Gravesen, bestyrelsesformand i Horten.

Han henviser til, at erhvervsfolk fra private virksomheder med indsigt i f.eks. økonomi og strategi vil kunne være værdifulde supplementer til advokaternes juridiske udgangspunkt.

"Det er for at få en mere komplet bestyrelse, ganske enkelt," siger Klavs Gravesen.

Samme vurdering har Jacob Hjortshøj, bestyrelsesformand i Bech-Bruun.

Det er for at få en mere komplet bestyrelse, ganske enkelt.

Klavs Gravesen, bestyrelsesformand i Horten
"Vi mener bestemt, at man bør åbne muligheden for at have eksterne bestyrelsesmedlemmer i et advokatfirmas bestyrelse  - og omvendt også, at der ikke er nogen rimelig begrundelse for at forhindre dette. Tværtimod er det i både advokatfirmaernes og deres klienters interesse, at advokatfirmaerne – hvis de ønsker det - får mulighed for at styrke deres ledelser med relevante kompetencer fra omverdenen," oplyser Jacob Hjortshøj i en e-mail til AdvokatWatch.

Stor værdi

Retsplejeloven indebærer i dag, at bestyrelsesmedlemmer i et advokatselskab aktivt skal drive advokatvirksomhed i selskabet. Men en række bestyrelsesformænd peger på, at erfaringerne fra det omgivende erhvervsliv vil skabe mærkbar værdi for advokaterne, der i stor stil deltager i andre selskabers bestyrelser.

"Vi valgte for to år siden i Bech-Bruun at indføre et advisory board, som består af tre eksterne personer. De deltager 3-4 gange om året i bestyrelsens møder til drøftelse af navnlig strategiske tiltag. De pågældende har i lyset af de gældende regler alene en rådgivende funktion. Vores erfaringer med dette pust udefra er rigtigt gode," fortæller Jacob Hjortshøj fra Bech-Bruun.

Hensynet til fortroligheden synes jeg faktisk umuliggør det.

Peter Appel, bestyrelsesformand i Gorrisen Federspiel
Hos Bruun & Hjejle har man allerede ændret partnerkontrakten, så der er åbnet for eksterne bestyrelsesmedlemmer, hvis det bliver en mulighed.

”Som udgangspunkt er vi positivt indstillet på at få eksterne bestyrelsesmedlemmer, vi ville gerne, hvis der var frit slag,” siger Mogens Thorninger, bestyrelsesformand i Bruun & Hjejle.

Problem for fortrolighed

Peter Appel, bestyrelsesformand i Gorrisen Federspiel, mener, at hensynet til fortrolighed taler imod eksterne bestyrelsesmedlemmer i advokatfirmaer.

"Vi er underlagt strenge fortrolighedsregler, der gælder for alt, hvad vi gør. Bestyrelsesarbejdet knytter sig ofte til konkrete sager eller strategiske forhold, der inkluderer klientforhold. Så hensynet til fortroligheden, synes jeg, faktisk umuliggør det,” siger Peter Appel.

Klavs Gravesen fra Horten mener dog ikke, at eksterne bestyrelsesmedlemmer udgør et problem for kravet om fortrolighed.

"Overhovedet ikke. Professionelle bestyrelsesmedlemmer er underlagt tavshedspligt, det ved enhver, der sidder i en bestyrelse, så det siger sig selv, efter min mening, at det ikke vil lægge nogen begrænsning på det, man drøfter i bestyrelsen," siger Klavs Gravesen.

Polit i partnerskab med advokater: Jeg bruger min økonomiske intuition  

Bech-Bruun lancerer digital løsning til konkurser 

Fagforeningsformand dropper lokal advokat efter frakendelse af beskikkelse: "Det er en grufuld sag"  

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier