Advokathus omfavner kunstig intelligens: Det øger betalingen for vores rådgivning

Lige som mange andre advokatfirmaer har Kirk Larsen & Ascanius med hjemsted i Esbjerg et stort fokus på digitalisering. Alle sager blev digitaliseret i 2009, og firmaet forsøger at automatisere så mange rutiner som muligt. Derudover har advokatvirksomheden tilknyttet en ekstern bestyrelse bestående af erhvervsfolk og et it advisory board, der er med til at tilføre ny viden og fremme den digitale dagsorden.
"Vi bruger rigtig meget tid på digitalisering, og det er en rejse, der aldrig stopper. Hvis der på årsplan bare kommer en eller to gode idéer fra det, vi kalder vores eksterne bestyrelser, er de rigtig meget værd. Og de har kunnet give en anden tilgang og nyt input ved at sparre med dem om vores idéer og overvejelser," siger Peter Kirk Larsen, managing partner og direktør i Kirk Larsen & Ascanius, i et interview med AdvokatWatch.
En af dem, der sidder med ved bordet, er Preben Mejer, der af flere i it-branchen er blevet døbt it-guru og som er medstifter af Innovation Lab i Aarhus. Derudover har de eksterne bestyrelser blandt andet bestået af en bankdirektør, en direktør for en produktionsvirksomhed og en tidligere direktør for revisionsfirmaet Deloitte.
Som oftest har det været "seniorer", der har været på vej ud af en virksomhed eller er trådt fra, da det "ellers ville give lidt støj i forhold til virksomhedsklienterne," fortæller Peter Kirk Larsen.
Positivt for indtjening
Ifølge ham har et stort fokus på digitale løsninger været indsatsen værd, da det har øget indtjeningen med mere end 10 pct.
Selv om han ikke ser nogle "banebrydende værktøjer" inden for kunstig intelligens, er det en udvikling firmaet følger tæt. Al erfaring viser, at den teknologiske udvikling har været en fordel for advokatbranchen, konstaterer direktøren, der også spår, at det er et middel til at nå en højere betaling.
"Jeg tror, at kunstig intelligens, som nogle opfatter som en trussel, vil være med til at skabe øget synlighed for kunden af værdien af selve rådgivningen. Der vil ske det, at kunstig intelligens spiser ydelserne nedefra og dermed fjerner nogle af de teknisk baserede ydelser fra bunden i værdikæden, og det tror jeg, advokatbranchen vil vinde på," siger Peter Kirk Larsen.
De tekniske ydelser, der vil opleve et prisfald, er eksempelvis almindelige kontrakter og samarbejdsaftaler, fortæller direktøren, der mener, at det er ydelser, der ofte er prissat for højt. Det er også et område, hvor branchen oplever et pres fra andre aktører såsom revisorer, lyder det.
Højere honorar til advokater
Det vil måske også kunne bidrage til, at branchen løfter blikket fra de debitérbare timer og begynder en snak om, hvilken værdi advokaterne skaber, fortæller han.
"Hvis du skaber en merværdi på 50 mio. kr. i en transaktion, og hvis du så får et salær primært baseret på dit tidsforbrug, så synes jeg, betalingerne kan være for lave. Omvendt kan en regning baseret på tidsforbrug i en sag, hvor kunden får et dårligt resultat, også kunne synes for høje," siger Peter Kirk Larsen, der tilføjer, at et advokatsalær på 2,5 mio. kr. baseret på tidsforbrug kan være for lavt, hvis advokaten har skabt en merværdi på 50 mio. kr.
"Jeg tror, man vil se, at der hvor en advokat skaber økonomisk stor værdi for kunden, vil prisen stige, så advokaten får et højere honorar. I branchen har vi en tendens til kun at kigge på, hvor lang tid en opgave har taget, men det er kun et af flere parametre. Vi ser også på, hvilken værdi vores arbejde skaber for kunden. Hvis man får en fantastisk god idé til stor værdi for kunden – bør man så ikke få et eller andet mere?"
En god idé er ikke bundet op på timer, men adspurgt, om han tror, advokatbranchen kommer til at bevæge sig væk fra en timeprisbetaling, lyder der et nej. "Man skal have noget at måle på", forklarer Peter Kirk Larsen, der mener, timeprisen i stedet vil stige.
Relaterede artikler:
Esbjerg-advokater dobler bundlinjen
For abonnenter