Statens konkurser er lukrativ forretning for Kammeradvokaten

Det er betydeligt mere indbringende for Kammeradvokaten at behandle konkurser for staten end at rådgive staten i andre henseender. Statens advokat kan således fakturere mere pr. time i forhold til andre opgaver, skriver Berlingske.
Boris Frederiksen, bestyrelsesformand og partner hos Kammeradvokaten, står i spidsen for en konkursafdeling med omkring 90 jurister. | Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Scanpix
Boris Frederiksen, bestyrelsesformand og partner hos Kammeradvokaten, står i spidsen for en konkursafdeling med omkring 90 jurister. | Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Scanpix

Når Kammeradvokaten behandler konkurser for staten, kan timetaksterne være højere end på de opgaver, som advokatfirmaet løser for staten inden for rammerne af den såkaldte Kammeradvokat-aftale. Det er dermed en lukrativ forretning for statens advokat, skriver Berlingske.

Konkurser er ikke omfattet af ordningen, hvilket betyder, at Kammeradvokaten kan tage højere timepriser. I konkursboet efter Amagerbanken, hvor statens oprydningsselskab Finansiel Stabilitet som største kreditor betaler regningerne, har Kammeradvokaten eksempelvis indtil videre hævet 96 mio. kr. i salær. Havde Kammeradvokaten arbejdet til de takster, som indgår i aftalen, havde Finansiel Stabilitet ifølge avisen kunne nøjes med at betale 68 mio. kr.

En gennemgang af boet efter Amagerbanken viser, at Kammeradvokatens gennemsnitlige timesats for alle jurister på sagen ligger på knap 2500 kr. Det svarer til statens højeste takst til partnere under Kammeradvokat-aftalen.

"Den anvendte timetakst er et vægtet gennemsnit, hvor partnertimer indgår med en højere takst, advokattimer med en anden takst og fuldmægtigtimer med en lavere takst. Dette resulterer efter en konkret vurdering i en gennemsnitstakst baseret på kompleksiteten og det opnåede resultat i arbejdet og sagen i øvrigt. Her konkret knap 2500 kr. i timen," forklarer Boris Frederiksen til Berlingske.

Sidste år betalte staten en rekordstor regning på 480 mio. kr. til sin husadvokat, selv om innovationsminister Sophie Løhde (V) knokler for at holde udgifterne nede. Indtægterne fra konkursboer, hvor for eksempel Skattestyrelsen eller Finansiel Stabilitet er kreditorer, kommer oven i hatten.

Frederik Waage, der er lektor i forvaltningsret ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, siger til Berlingske, at konkurser efter hans mening bør omfattes af de samme regler i Kammeradvokat-aftalen, når staten er kreditor.

20 advokater håndterer halvdelen af samtlige konkursboers aktiver

Ny pengeregn over Kammeradvokaten får minister på banen

Statens advokat frikender Socialstyrelsen for ansvar i svindelsag 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også