
Civilstyrelsen bevilger fri proces som vinden blæser i de store bankretssager efter finanskrisen. Sådan lyder kritikken fra advokat Søren Bergenser med speciale i ledelsesansvar, der kalder på en mere ensartet tilgang, skriver Berlingske.
Kritikken kommer i kølvandet på det forlig, som den tidligere ledelse i Amagerbanken har indgået med Finansiel Stabilitet. Forliget betyder blandt andet, at de hænger på private advokatregninger på 34 mio. kr., fordi alle på nær ét medlem af ledelsen fik afslag på fri proces af Civilstyrelsen i retsopgøret efter bankens krak. Omvendt har halvdelen af de sagsøgte i Roskilde Bank-sagen, herunder tre menige bestyrelsesmedlemmer, fået bevilget fri proces. Den sag venter nu på at blive behandlet i Højesteret, efter Roskilde Banks tidligere ledelse tog stikket hjem i landsretten.
"Det er grænsende til absurd. Spørgsmålet er, om systemet med fri proces egner sig til andet end helt almindelige retssager. Mange af dem, der sidder i Civilstyrelsen, er ganske unge jurister, som skal forholde sig til noget, de ikke kan overskue. I de store komplicerede banksager burde man have en ensrettet tilgang til, hvornår der bevilges fri proces," siger advokat Søren Bergenser til Berlingske.
Det er Civilstyrelsen, der vurderer, om en sagsøgt kan få fri proces, hvor staten betaler den enkeltes advokatregning. Frederik Waage, lektor i forvaltningsret ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, kalder ordningen for fri proces for "fuld af huller og svære skønsvurderinger". I en mail forklarer Civilstyrelsen, at styrelsen ifølge retsplejeloven blandt andet skal vurdere udsigten til, at ansøgeren vil få medhold i sagen, skriver avisen.
Staten sender tidligere Amagerbanken-ledelse advokatregning på 34 mio. kr.
N.E. Nielsen og co. indgår forlig: Nu vil vi gerne komme videre
Jurister om Amagerbanken: Ærgerligt at sagen ikke nåede til Højesteret