AdvokatWatch

Eksterne øjne skal se på politiets teledata-skandale

Politifolk og anklagere skal være ekstra forsigtige med brug af teledata i efterforskning, lyder ny instruks.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Inden udgangen af september skal en ekstern, uafhængig undersøgelse af Rigspolitiets modtagelse, behandling og konvertering af teledata ligge klar.

Det oplyser Justitsministeriet, der er blevet orienteret om, at Rigspolitiet har igangsat en ekstern undersøgelse, der skal kulegrave politiets brug og behandling af teledata.

Yderligere er der udsendt nye instrukser om en øget forsigtighed ved brugen af teledata i forbindelse med efterforskning, lyder det i en pressemeddelelse fredag.

"Der kan fortsat anvendes teledata i efterforskningen. Politiet skal imidlertid på efterforskningsstadiet udvise forsigtighed," hedder det i instruksen.

Det skal forhindre, at der rettes mistanke mod forkerte personer, skriver Rigspolitiet til Justitsministeriet i et brev.

Rigsadvokat Jan Reckendorff bestemte søndag 18. august, at teledata ikke må bruges som bevis i straffesager og heller ikke må være grundlag for varetægtsfængsling.

Der er tale om et midlertidigt stop. Indgrebet løber frem til 18. oktober.

Begrundelsen er, at Rigspolitiet har fundet fejl i teleoplysninger om telemasters nøjagtige placering.

Indtil omfanget af fejlen og dens eventuelle betydning er afklaret, ønsker rigsadvokaten ikke, at oplysningerne bruges i retten. Han vil være på den sikre side.

I forvejen er sagen om teledata blevet kaldt en skandale. Det skyldes, at Rigspolitiet i foråret konstaterede fejl i it-systemet, som konverterer teleselskabernes oplysninger om mobiltelefoners placering. Sagen kom frem med forsinkelse. Dommere og forsvarere fik ikke straks besked.

Den sags konsekvenser skal afklares af en landsdommer og andre, som Justitsministeriet har udpeget.

Den eksterne undersøgelse udarbejdes af konsulenter og skal fokusere på en analyse af tilgængelige rådatasæt og konverterede datasæt. Det skal klarlægge, om oplysningerne er blevet behandlet korrekt.

Yderligere skal de eksterne øjne se på mulige fejlkilder eller øvrige fejl i forbindelse med håndteringen af teledata. Og om den løbende kontrol med teledata er og har været tilstrækkelig.

Suspenderingen af teledata kan udsætte straffesager langt ind i det nye år

Teledata-sagen har nu sat 29 personer på fri fod

19 retssager er blevet udsat efter tvivl om teledata

Rigsadvokaten afviser overreaktion i sag om telebeviser 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Højesteret satte et eftertrykkeligt punktum på retsopgøret efter finanskrisen med stor millionbøde. Derudover bød ugen på historier om blandt andet ny patentdomstol, kritiseret advokatundersøgelse i Helsingør og højesteretsdom om salærkrav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier