AdvokatWatch

Nederlag til staten og Kromann Reumert-advokater i Østre Landsret

Staten lider nederlag i erstatningssag mod ledelsen i Eik Bank, der krakkede i 2010. Kravet lød på en kvart milliard kroner.

Foto: Colourbox

Fire chefer fra den krakkede Eik Bank dømmes fredag af Østre Landsret til at betale 28,6 mio. kr.

Resultatet er meget langt fra det krav, som statens selskab havde rejst. Finansiel Stabilitet havde krævet 250 mio. kr. i erstatning for de tab, som opstod i banken, der sank i grus i 2010.

Dommen indebærer, at blandt andet revisionsselskabet frifindes. Det samme gør også en af de sagsøgte direktører, Brian Toft.

De dømte er bestyrelsesformand Peter Marner Åge Jacobsen og næstformand i bestyrelsen, Henrik Ørsted. Også direktørerne Jesper Søndberg Clausen og Kim Michael Sandberg skal deltage i betalingen.

Dommen er afsagt efter cirka 58 retsmøder. Finansiel Stabilitet mente, at banken generelt blev drevet uforsvarligt. Og at ledelsen også havde svigtet konkret i forbindelse med seks store engagementer.

Kun et flig af det ene - et med Schaumann-koncernen - er ifølge landsretten så kritisabelt, at der skal betales. Dommerne lægger blandt andet vægt på, at man i banken internt selv anså en bevilling på 28 mio. kr. for betænkelig.

I landsretten er Peter Marner Åge Jacobsen som den eneste af de sagsøgte til stede, da landsdommer Lone Kerrn-Jespersen fredag middag læser konklusionen op.

I retslokalet er der samtidig videoforbindelse til et retslokale i Torshavn. Herfra kunne repræsentanter for et forsikringsselskab overvære retsmødet i København.

"Jeg ved ikke, om man skal sige tillykke," siger den ene af de sagsøgtes advokater, da han giver hånd til Finansiel Stabilitets advokater efter domsafsigelsen.

Finansiel Stabilitet var i sagen repræsenteret af Kromann Reumert-advokaterne Claus Juel Hansen, Kim Trenskow og Bo W. Knudsen.

På bundlinjen står, at statens selskab også skal til lommerne. I alt dømmes Finansiel Stabilitet til at betale sagsomkostninger på cirka 40 mio. kr.

Afgørelsen er den fjerde i den række af sager, som det statslige selskab har rejst mod chefer i pengeinstitutter, som gik ned under finanskrisen.

I de to største - om Amagerbanken og Roskilde Bank - blev samtlige sagsøgte frifundet. I den tredje om Capinordic Bank har Finansiel Stabilitet fået medhold. Disse tre domme er dog ikke det endelige punktum. De er alle under anke i retssystemet.

Østre Landsret afgør bankchefers skæbne 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier