AdvokatWatch

Fri proces til boligejere: Advokat klar til at føre sag om bidragssatser ved Højesteret

Civilstyrelsen har givet tilladelse til fri proces i sagen om forhøjelser af bidragssatser. Det betyder, at advokat Christian Dahlager kan tage sagen til Højesteret for boligejerne. 

Foto: Ritzau Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

Boligejere får fri proces til at føre tre sager om markante forhøjelser af bidragssatser hele vejen til Højesteret.

Det oplyser boligejernes advokat, Christian Dahlager.

"Vi har lige fået tilladelsen fra Civilstyrelsen. Det betyder, at vi nu bruger weekenden på at lave dokumenterne klar, så vi kan anke sagen på mandag," siger Christian Dahlager.

Boligejerne er utilfredse med den markante forhøjelse af deres bidragssatser og ville have afprøvet i retten, om de var rimelige og inden for rammerne af de aftaler, som de havde indgået med deres realkreditinstitutter.

De tre sager var anlagt af i alt fire boligejere mod henholdsvis BRF Kredit og Totalkredit, der er ejet af Nykredit.

I Østre Landsret fik realkreditselskaberne medhold i, at de var i deres gode ret til at hæve gebyrerne for kundernes boliglån. Der var hjemmel i både regler og aftaler, lød det fra retten 8. august.

Christian Dahlager mener dog ikke, frifindelsen var så klar, at boligejerne skulle stoppe sagen med landsrettens afgørelse.

"Jeg synes egentlig, at sagen er endnu mere aktuel nu, fordi vi kunne se i sidste uge, at BRFkredit har forhøjet bidragssatserne igen, og alt tyder på, at de andre kreditinstitutter følger med," lyder det fra advokaten.

"Så der er næsten endnu større behov for at få sat nogle grænser for, hvor mange bidragsforhøjelser boligejerne skal acceptere. Det er jeg glad for, at vi nu får mulighed for at få afklaret i Højesteret," siger han.

De tre sager ligner hinanden så meget, at Østre Landsret afsagde dom i alle sagerne samtidig.

De er af så principiel karakter, at de sprang byretten over og havnede direkte i Østre Landsret. Dermed vil de automatisk ende i Højesteret, når boligejerne anker.

Hvis boligejerne får medhold, kan det få store konsekvenser for realkreditbranchen, som de senere år i flere gange har hævet priserne for tusindvis af boligejere.

Den ene sag drejer sig om en boligejer, Kim Paulsen, som i flere omgange fik forhøjet bidragssatsen på sit boliglån hos BRFkredit. Lånet gik fra en sats på 0,5 procent til 1,25 procent af hovedstolen.

Det svarer ifølge Kim Paulsen til en stigning fra 12.000 til 33.000 kroner om året. Sagen drejer sig om en konkret bidragsstigning fra 1. januar 2015, som ifølge Kim Paulsen betød en ekstraregning på 6000-7000 kroner om året.

Realkreditselskaberne har fastholdt, at gebyrforhøjelserne var nødvendige og rimelige. Men Totalkredits direktør, Camilla Holm, sagde efter dommen, at kundernes kritik og frustration gjorde indtryk.

Christian Dahlager vurderer, at sagerne formentligt kan komme for Højesteret inden for et års tid.

/ritzau/

Advokat tager principiel sag om bidragssatser til Højesteret: "Skandale, hvis man ikke får fri proces"

Advokat for boligejere: Retten turde ikke gå det sidste skridt – det må Højesteret gøre

Rigsadvokats udmelding gør indtryk i juridiske kredse  

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier