AdvokatWatch

Anket ubådssag kommer kun til at omhandle straf – ikke skyld

Ankesagen mod ubådskaptajn Peter Madsen kommer kun til at handle om, hvilken straf han skal have, når sagen skal behandles i Østre Landsret.

Når ankesagen mod Peter Madsen bliver behandlet i Østre Landsret, kommer det til at handle om straffens omfang og ikke om spørgsmålet om skyld. | Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling.

Ubådskaptajn Peter Madsen opgiver at blive frifundet for drabet på den svenske journalist Kim Wall.

Under drabssagen i Københavns Byret har Madsen kategorisk nægtet sig skyldig i den bestialske forbrydelse. Ikke desto mindre har han nu valgt at acceptere byrettens afgørelse om, at han er skyldig. 

Det oplyser Statsadvokaten i København, der samtidig konstaterer, at ankesagen dermed alene kommer til at omhandle straffens længde.

"Anklagemyndigheden påstår stadfæstelse af byrettens dom på livstid. Peter Madsen påstår formildelse af straffen, skriver myndigheden mandag på Twitter.

I byretten har 47-årige Madsen hævdet, at Kim Wall døde som følge af en ulykke om bord på ubåden "UC3 Nautilus" om aftenen 10. august 2017. 

Men den forklaring valgte en enig domsmandsret at forkaste som en løgn.

I stedet fandt retten det bevist, at Peter Madsen nøje planlagde og forberedte mishandlingen og drabet på sin svenske passager.

"Der er tale om et kynisk og planlagt seksuelt overgreb og drab af særdeles brutal karakter på en tilfældig kvinde, der i forbindelse med sit journalistiske arbejde havde taget imod et tilbud om en sejltur i tiltaltes ubåd," sagde retsformand Anette Burkø under domsafsigelsen 25. april.

Netop disse omstændigheder var også grunden til, at retten landede på fængsel på livstid, der betegnes som landets strengeste straf. 

Det sker kun meget sjældent, at drabssager med et enkelt offer udløser livstid. Men i dette tilfælde har retten vurderet Madsens handlinger som værende så ekstreme, at det ikke kunne være anderledes.

Mandag eftermiddag har det ikke været muligt at få en kommentar fra Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark.

Dermed er det ikke klart, hvorfor Madsen nu opgiver at blive frifundet. Beslutningen er ikke nødvendigvis et udtryk for, at den tiltalte nu erkender sin skyld. 

Der er endnu ikke sat datoer på, hvornår ankesagen vil blive behandlet i Østre Landsret.

/ritzau/

Forsvarsadvokater kalder dom i ubådssag "overraskende" og "bemærkelsesværdig"

Anklager Jakob Buch-Jepsen: Ubådssagen er gået mere ind under huden 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Dommers adfærd på Facebook kom igen i fokus i denne uge, hvor Dansk Folkeparti holdt sommergruppemøde. Derudover fandt historier om blandt andet erhvervsjurister og barselsvilkår vej til spalterne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier