AdvokatWatch

Advokater i indædt opgør om ærekrænkelser og falske dokumenter

Efter anklager om trusler, personangreb, dokumentforfalskning og dørhåndtag indsmurt i afføring ramler to advokater og en borgmester nu sammen i retten.

Anker Laden-Andersen, partner i HjulmandKaptain, beskyldes for at have krænket advokat Trine Ødemotlands ære i en klage til Advokatnævnet | Foto: HjulmandKaptain

En partner i advokatfirmaet HjulmandKaptain og Hjørrings borgmester har kastet så grove beskyldninger efter advokaten Trine Ødemotland, at de har overtrådt staffeloven og skal betale bøde og erstatning. Sådan lyder anklagen fra Trine Ødemotland i en sag, der i dag indledes i Københavns Byret, hvor Ødemotland også kræver Hjørrings borgmester, Arne Boelt, idømt to års fængsel eller en behandlingsdom.

”Jeg vil gerne have domstolene til at vurdere, hvor grænsen går for hvad man må ytre om partsrepræsentanter, altså advokater. Vi skal have sat en måletok for, hvad må man, og hvad må man ikke som borgmester eller offentlig ansat over for advokater,” siger Trine Ødemotland.

Stærke uenigheder

Trine Ødemotland repræsenterede en klient i en børnesag i Hjørring, hvor en pige var afgået ved døden, bl.a. efter at have fortalt om seksuelle overgreb. Ødemotland og Arne Boelt havde i den forbindelse et møde, der ifølge Ødemotland endte med stærke uenigheder.

Efter et månedlangt forløb klagede partner Anker Laden-Andersen på vegne af Hjørring Kommune over Trine Ødemotland til Advokatnævnet for ”uacceptable ytringer og beskyldninger”, bl.a. i Facebook-kommentarer, og for at være gået videre end klientvaretagelsen tilsiger. Af Advokatnævnets afgørelsen fremgår det, at Trine Ødemotland i et Facebook-oplsag bl.a. har skrevet: ”Nej, og der har vi jo […] borgmester [X] fra [kommune], der ynder at prale med, hvor mange dødsfald, der er i kommunen og som han er slippet fri fra straf for”.

Trine Ødemotland

Nævnet gav Ødemotland en bøde på 60.000 kr. for groft at have overtrådt god advokatskik, bl.a. ved at hænge en navngiven medarbejder i kommunen ud, og i en e-mail til den socialdemokratiske folketingspolitiker Henrik Sass Larsen at true med at gå til pressen, hvis ikke Sass Larsen fik Arne Boelt til at "rette ind".

Trusler og afføring på dørhåndtagene

Flere medier har beskrevet, at borgmester Arne Boelt efter en tvangsfjernelsessag har været udsat for chikane, hvor maskerede mænd bl.a. har passet ham op og truet ham, hjulboltene på hans bil er blevet løsnet og der er smurt afføring på dørhåndtagene til hans hus.

Trine Ødemotland mener, at Boelt i sine kommentarer til medierne om chikanen har påstået, at Ødemotland har begået eller haft forbindelse til hærværket. Hun henviser bl.a. til, at Boelt har udtalt, at dem, som har sagerne, bliver ”mere og mere tosset”.

”Og jeg mener ordet tosset, fordi jeg kan ikke stå her og sige, at det er nogle af dem, der har gjort noget af de ting, men det ser godt nok mærkeligt ud, det vi efterhånden har været udsat for,” citerer Ødemotland Boelt for i sit påstandsdokument.

Anker Laden-Andersen og Arne Boelts advokat, Birgitte Pedersen fra HjulmandKaptain, anfører, at kommentarerne ikke involverer Trine Ødemotland, og at Ødemotland ikke har forklaret, hvorfor hun opfatter dem som ærekrænkende.

"Personlige trusler"

Af Ødemotlands påstandsdokument fremgår det også, at Anker Laden-Andersen i klagen til Advokatnævnet skriver, at Ødemotland har ”kontaktet flere medarbejdere på kommunen, herunder borgmesteren, som hun mener er personlig ansvarlig for den unge piges selvmord” og at ”Trine Ødemotlands handlinger har karakter af et personangreb med unødig hård retorik og personlige trusler".

"Hendes udtalelser tjener intet andet formål end at tilsværte og true ansættelsen for de kommunalt ansatte medarbejdere og Hjørring Kommune,” hedder det.  

Ødemotland vil have disse formuleringer erklæret ubeføjet og vil have Anker Laden-Andersen dømt for injurier. Ifølge Ødemotland er hendes Facebook-kommentarer, som er fremlagt for Advokatnævnet, blevet forfalsket.

Trine Ødemotland er ikke imponeret af Advokatnævnets afgørelse og henviser til Anker Laden-Andersens historik i advokatmiljøet.

”De stoler blindt på, at alt han siger er helt rigtigt, fordi de kender ham fra gammel tid. Jeg har ladet mig fortælle, at Anker Laden har et godt ry, og han har sikkert også stolet på sin klient, hvem ved, jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg er blevet beskyldt for at begå en masse strafbare handlinger, som jeg ikke har begået,” siger Trine Ødemotland.

Taler for sig selv

Anker Laden-Andersen vil ikke gå i detaljer om sagen men siger om Trine Ødemotlands angreb:

”Hvis man vælger at starte en injuriesag på baggrund af en tårnhøj bøde på 60.000 kr. (fra Advokatnævnet, red.), så taler det for sig selv”.

Franske sager og fakturaer fyldte Schlüter-sagen onsdag 

Anklager fjernet fra stor hashsag: Nu skal den gå om 

Lars Halgreen afviser kendskab til millionfaktura 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Højesteret satte et eftertrykkeligt punktum på retsopgøret efter finanskrisen med stor millionbøde. Derudover bød ugen på historier om blandt andet ny patentdomstol, kritiseret advokatundersøgelse i Helsingør og højesteretsdom om salærkrav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier