AdvokatWatch

Jura-forsker: EU-Domstolen har underkendt hele grundlaget for teleselskabernes logning

Logning af teledata skal begrænses ifølge dom fra EU-Domstolen. Derfor er hele grundlaget for den danske logningsbekendtgørelse forkert, fastslår jura-forsker.

Foto: Colourbox

Siden 2006 har den danske logningsbekendtgørelse påbudt danske teleselskaber at gemme detaljerede oplysninger om kundernes data. Selve grundlaget for bekendtgørelsen strider dog mod EU-retten.

Det fastslår jura-forsker ved Aalborg Universitet, Lene Wacher Lentz, til Version2.

"Hele grundlaget for Logningsbekendtgørelsen er ifølge EU-Domstolen forkert. Logningen gælder data om alle. Det må den ikke. Den skal begrænses i forhold til personer eller et geografisk område," siger Lene Wacher Lentz, tidligere anklager og nu ph.d.-stipendiat ved Aalborg Universitet, til Version2.

Hendes vurdering er baseret på EU-Domstolens afgørelse i den såkaldte Tele2-sag. I den fastslår domstolen, at den generelle udifferentierede logning af teledata er i strid med EU-retten.

Derimod er logning på baggrund af en konkret mistanke hos politiet tilladt lyder det i EU-Domstolens afgørelse, men den mulighed er ifølge jura-forskeren allerede en del af Retsplejeloven.

Logning stoppet i Sverige

Afgørelsen fra EU-Domstolen har ført til, at svenske teleselskaber er ophørt med den generelle overvågning af kundernes teledata. På trods af at den danske logningsbekendtgørelse i store træk svarer til den underkendte logningspligt i Sverige, er de danske teleselskabers logning fortsat uændret efter EU-Domstolens afgørelse.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har ved et samråd i marts sidste år anerkendt, at de danske regler er i modstrid med afgørelsen fra EU-Domstolens, men justitsministeriet har opretholdt logningsbekendtgørelsen.

På samme samråd fastslog ministeren ifølge Version2 dog ligeledes, at Højesteret tidligere har givet et års tid til at bringe dansk lovgivning i overensstemmelse med EU-Domstolens afgørelser.

Afgørelsen i Tele2-sagen faldt 21. december 2016, så den tid er altså ved at være gået.

Denne artikel er leveret af vores søstermedie ITwatch.

Finansieringen er på plads til stævning af TDC 

Medie: Internetaktivister vil slæbe TDC i retten for masseovervågning 

Gorrissen-formand om kritik i pressen: ”Det er skadeligt for vores image” 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier