Længe ventet udvalg for retshjælp og fri proces ligger brak: "Det er en skandale"
De idéer og forslag, der skal reformere det udskældte danske system for retshjælp og fri proces, samler støv i det udvalg, den tidligere socialdemokratiske regering nedsatte i 2020.
Udvalget, der ifølge daværende justitsminister Nick Hækkerup (S) har et ”vigtigt” arbejde med at sikre, at alle har adgang til juridisk hjælp og bistand, har ikke afholdt møder siden 11. maj sidste år, oplyser udvalgets formand Jacob Waage.
”Det er altid enerverende for en formand, der arbejder på et projekt, hvis der ikke sker fremskridt,” siger Jacob Waage, der til dagligt er dommer ved Østre Landsret, til AdvokatWatch.
Årsagen til, at udvalget ligger brak, er ifølge formanden, at Justitsministeriet ikke prioriterer ressourcer til det.
Han vil ikke kommentere yderligere på, at arbejdet er gået i stå, da ”det ligger uden for en udvalgsformands resort, hvordan man fordeler ressourcerne i et ministerium.”
Det vil Birgitte Arent Eiriksson, der er direktør i tænketanken Justitia, til gengæld gerne.
”Det er mere end ærgerligt. Det er en skandale,” siger hun.
En ”ekstremt vigtig sag”
Birgitte Arent Eiriksson, der sidder i den følgegruppe, som er tilknyttet udvalget, har igennem flere år undersøgt området for retshjælp, retshjælpsforsikring og fri proces, og i 2019 udgav Justitia en bog baseret på en række analyser fra tænketanken.
Her lyder konklusionen blandt andet, at mange borgere reelt har en meget begrænset adgang til retshjælp. Derfor er udvalgets arbejdet ifølge Birgitte Arent Eiriksson ”enormt vigtigt”, da ”borgerne ikke har en reel og lige adgang til at gøre deres ret gældende.”
”Det er ikke et retssamfund værdigt,” siger hun.
Både Danske Advokater og Advokatsamfundet, der også er repræsenteret i følgegruppen, bakker op om kritikken.
”Det er en ekstremt vigtig sag, så jeg er meget ked af at høre, at udvalgsarbejdet ligger brak. Det er en hjørnesten i vores retssamfund, at vi har et velfungerende system for retshjælp og fri proces,” siger Nikolaj Linneballe, der er formand for Advokatrådets procesudvalg.
Danske Advokaters formand, Jesper Rothe, kalder det ”ærgerligt”, at arbejdet er gået i stå, og mener samtidig, at udvalgets anbefalinger er en vigtig brik, når det kommer til arbejdet med at få nedbragt ventetiderne ved domstolene.
”Det hænger sammen,” siger han.
”Et velfungerende system for retshjælp og fri proces vil bidrage til at give en smidigere sagsbehandling ved domstolene.”
Når ikke ny deadline
Til trods for den brede enighed om, at udvalget står med en vigtig opgave, er det allerede blevet forsinket. Den oprindelige deadline var således sommeren 2022, men den blev siden rykket til sommeren 2023, fortalte Jacob Waage i et interview med AdvokatWatch sidste år.
Her slog han fast, at udvalget pønsede på at anbefale en større reform af området.
”Arbejdet har vist os, at der er et stort behov for justeringer. Og jeg tør godt at sige, at vi kommer med nogle forslag til ret markante ændringer,” lød det fra formanden.
I dag tør han ikke spå om, hvad der ender med at komme ud af udvalgsarbejdet. Men sikkert er det, at den nye deadline til sommer er helt urealistisk.
”Det når vi helt sikkert ikke,” siger Jacob Waage.
Hvornår er udvalget så klar med sine anbefalinger?
”Det nytter ikke noget at gætte på. Det afhænger af ressourcerne.”
Ordfører vil gå til minister
AdvokatWatch har spurgt Justitsministeriet om, hvorfor udvalget ikke bliver prioriteret, og hvilke planer justitsminister Peter Hummelgaard (S) har for udvalget.
Men ministeren har ingen kommentarer, oplyser Justitsministeriet, da ”han ikke vil udtale sig, inden Folketinget er blevet orienteret om udvalgets arbejde.”
I Folketinget ser regeringspartiet Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, frem til at høre nyt fra ministeren.
“Jeg rykkede den gamle regering og fik fortalt, at udvalgsarbejdet var sat på standby. Jeg vil tage det op med ministeren, fordi der er mere og mere behov for, at almindelige mennesker kan få nemmere adgang til domstolene,” siger han.
Det er uvist, hvornår justitsministeren er klar til at melde sine planer for udvalget ud, men står det til Danske Advokater, Advokatsamfundet og Justitia, skal arbejdet i gang igen så hurtigt som muligt.
”Det er på tide, at det bliver prioriteret fra politisk side, og jeg har ærlig talt svært ved at forstå, at det bliver nedprioriteret. Så mange ressourcer kræver udvalget ikke,” siger Birgitte Arent Eiriksson.
Der kører flere udvalg i regi af Justitsministeriet. Det gælder blandt andet det såkaldte Rørdam-udvalg med forhenværende højesteretspræsident Thomas Rørdam i spidsen. Det skal inden sommerferien komme med anbefalinger til, hvordan ventetiderne ved domstolene kan nedbringes via effektiviseringer.