AdvokatWatch

Politisk kamp om Kammeradvokaten skudt i gang – finansminister har udspil på vej

Finansministeren kommer senere på året med et udspil til, hvordan regeringen ønsker at indkøbe advokatydelser fremover. Flere modeller er i spil, men sikkert er det, at forbruget af Kammeradvokaten skal nedbringes, lyder det.

”Vi skal bruge færre penge, end vi bruger i dag," siger finansminister Nicolai Wammen (S) om statens indkøb af juridiske ydelser. | Foto: Jens Dresling

Regeringen fremlægger senere på året et udspil til, hvordan staten fremover skal få løst sine advokatopgaver.

Det slog finansminister Nicolai Wammen (S) torsdag eftermiddag fast fra Folketingets talerstol.

”Vi skal bruge færre penge, end vi bruger i dag, så vi får en bedre pris, uanset om vi vælger den ene eller den anden eller den tredje vej,” sagde Wammen.

Finansministerens udmelding kom i forbindelse med, at Venstre havde stillet et beslutningsforslag om at droppe kammeradvokataftalen for i stedet at sende statens juridiske opgaver i udbud blandt flere advokatfirmaer.

Regeringen støtter ikke beslutningsforslaget, men Nicolai Wammen lovede, at han fremlægger sit bud på en fremtidig model for statens indkøb af juridiske ydelser i forbindelse med, at Folketinget i efteråret skal forhandle om en ny finanslov.

Han går ind til arbejdet med ”et åbent sind”, slog han fast. Derfor kom han ikke nærmere ind på, hvilken model regeringen kommer til at lægge op til.

Det kan således både være at sende flere advokatopgaver i udbud, hjemtage flere opgaver til jurister ansat i staten, eller det kan være en genforhandling af den nuværende kammeradvokataftale, der giver det private advokatfirma Poul Schmith særlige vilkår som statens foretrukne advokat.

”Aftalen kan laves om, så den bliver mere fordelagtig set med regeringens øjne,” sagde Wammen og tilføjede.

”Det vil fra regeringens side være udgangspunktet, at vi skal have den bedste vare til den bedste pris.”

Ekko af samråd i 2020

Budskabet fra Nicolai Wammen flugter med, hvad han sagde under et samråd om Kammeradvokaten tilbage i 2020.

Dengang varslede han også en ny model for statens indkøb af juridiske ydelser, men arbejdet er blevet forsinket. Dels på grund af corona, men også fordi finansministeren ifølge AdvokatWatchs oplysninger har villet vente på Konkurrencerådets anbefalinger.

De kom sidste år, da Konkurrencerådet i januar udgav en rapport om advokatmarkedet, hvori det blandt andet anbefales at øge konkurrencen om statens juridiske opgaver.

Rapporten kommer efter alt at dømme til at indgå i finansministerens arbejde med en model, der blandt andet skal hjælpe regeringen i mål med ambitionen om at spare 3 mia. kr. på eksterne konsulenter.

Det er Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen, der står bag beslutningsforslaget, og selvom det efter torsdagens 1. behandling i Folketinget ser sort ud i forhold til at samle et flertal, erklærer han sig tilfreds.

”Regeringen er blevet opmærksomme på problematikken, og finansministeren har lovet forhandlinger om det i forbindelse med finansloven. Det er nok så langt, vi kan komme på nuværende tidspunkt,” siger han til AdvokatWatch.

”Men det er klart, at jeg hellere havde set, at Kammeradvokatens monopol var ophørt i dag.”

Støtteparti vil have mere fart på

SF, der som Venstre vil opsige kammeradvokataftalen, erklærede sig under debatten i Folketinget enig i store dele af beslutningsforslaget.

Men de to partier er grundlæggende uenige om, hvorvidt opgaverne primært skal hjemtages eller sendes i udbud, og derfor vil SF ikke stemme for forslaget.

”Vi mener dog, at Finansministeriet er for langsomme i forhold til at komme med et udspil,” sagde retsordfører Karina Lorentzen (SF) fra talerstolen.

Både De Radikale og Enhedslisten erklærede sig åbne for at forhandle om en ny fremtidig model til efteråret. Samme melding lød fra Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti.

De Konservative ønsker at afvente en undersøgelse, som Rigsrevisionen netop har igangsat af statens konsulentforbrug, og som ventes at være færdig i starten af 2023.

Statens forbrug af Kammeradvokaten er på ti år blevet mere end fordoblet til over 600 mio. kr. i 2021, hvilket ifølge kritikkerne viser, at der er behov for mere konkurrence om opgaven.

Omvendt holder Kammeradvokaten selv fast i, at advokatfirmaets timepriser er lavere end gennemsnittet på markedet, ligesom fortalere fokuserer på, at det er en fordel for staten at have en fast advokat, der altid står klar til at bistå.

Nøgletal for statens Kammeradvokat-forbrug vokser efter flere år med fald

Nu bliver Folketinget tvunget til at tage stilling til Kammeradvokaten

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Den længe ventede beretning fra Minkkommissionen løb med rampelyset, men ugen bød også på historier om blandt andet nye advokatetiske regler, et tørlagt marked for børsnoteringer og en ny udbudslov.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier