AdvokatWatch

Politikere undrer sig: "Problematisk" ikke at sende juridisk millionopgave i udbud

Flere partier kritiserer, at DSB i forbindelse med en historisk investering i el-tog tildelte Kammeradvokaten en rammeaftale, der løb op i 60 mio. kr., uden at indhente tilbud fra andre firmaer. DSB afviser kritikken.

SF's Karina Lorentzen Dehnhardt kalder det problematisk, hvis DSB ikke har gjort noget for at indhente andre tilbud i forbindelse med den millionstore rammeaftale. | Foto: Jens Dresling

Det undrer flere partier, at DSB ikke indhentede tilbud fra andre advokatfirmaer, da man i 2015 indgik en juridisk rammeaftale med advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten i forbindelse med indkøbet af nye el-togsæt til 20 mia. kr.

Den juridiske rådgivning i forbindelse med indkøbet, der for nylig blev annonceret, kostede staten 60 mio. kr., viser en aktindsigt, AdvokatWatch har fået.

SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, kalder det over for AdvokatWatch "problematisk", at der ikke er blevet indhentet andre tilbud.

"Det er helt oplagt på et tocifret millionbeløb, at man lige hører sig for og ser, om man ikke kunne have fået den juridiske rådgivning billigere og bedre andre steder. Det mindste, man kunne gøre, var at undersøge det," siger hun.

Også Venstre mener, at opgaven burde have været sendt i udbud, selvom DSB ifølge udbudsjurister, AdvokatWatch har talt med, ikke var forpligtiget til at sende aftalen i udbud.

"Selvom der ikke er en pligt, vil det efter min opfattelse have været en naturlig ting at sende også dette statsarbejde i udbud for at sikre sig en billigst mulig løsning," siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen.

Et "voldsomt beløb"

I perioden 2015-2021 betalte DSB Kammeradvokaten lige under 60 mio. kr. for rådgivningen. Preben Bang Henriksen hæfter sig ved, at det er en regning på 10 mio. kr. om året for at være rådgiver på et udbud.

"Det er et ganske voldsomt beløb," siger han og understreger, at han ikke er bekendt med arbejdets omfang.

For transportordfører hos Dansk Folkeparti Hans Kristian Skibby "kommer det som en overraskelse", at man ikke har indhentet tilbud fra andre advokatfirmaer med erfaring på området for store indkøb.

"Når man har så store opgaver, skal man undersøge flere aktører. Ellers er det ikke sikkert, man får lige så meget til den pris, man skulle have haft til rådgivning, sparring og undersøgelser," siger han.

Kaster lys over statens juridiske indkøb

DF's Hans Kristian Skibby vil spørge transportministeren om, hvilken proces der har været ved udvælgelse af ekstern rådgiver i forbindelse med indkøbet af el-togene.

"Hvordan man har besluttet sig for at bruge 60 mio. kr., fortjener da altid en forklaring," siger han.

At rammeaftalen blev givet til ét firma, uden at den blev sendt i udbud, giver anledning til at overveje, hvordan staten køber rådgivning generelt, mener SF's Karina Lorentzen Dehnhardt.

"Jeg synes egentlig bare, at sagen illustrerer, at man trænger til at få gennemgået Kammeradvokatordningen," siger hun og peger på, at SF vil have flere interne rådgivere i statens institutioner.

DSB: Pris matchede konkurrenceudsatte aftaler

På spørgsmålet om, hvorvidt man kunne sikre, at man fik den rigtige pris og kvalitet uden at indhente tilbud fra andre firmaer, svarer DSB i en mail til AdvokatWatch.

"Henset til bredden i spekteret af juridisk rådgivning, som vi havde behov for ved indkøb af Fremtidens Tog/nye togsæt, var det vores vurdering, at Kammeradvokaten var den sparringspartner, der bedst kunne imødekomme vores behov."

"Pris og kvalitet matcher de konkurrenceudsatte advokatrammeaftaler, vi i øvrigt har," lyder det videre.

DSB har rammeaftaler med flere advokatfirmaer, der blev indgået, før juridiske ydelser blev udbudspligtige i 2016. De udløber senere på året, lyder det videre.

"Vi er i gang med at forberede udbud af vores advokatydelser, så vi får et sæt udbudte rammeaftaler som afløser for de konkurrenceudsatte rammeaftaler," skriver DSB.

AdvokatWatch har kontaktet Transportministeriet for at høre, hvad transportminister Benny Engelbrecht (S) mener om, at DSB gav en opgave i den størrelsesorden til ét advokatfirma uden at indhente tilbud fra andre firmaer. Ministeriet henviser i et skriftligt svar til DSB.

DSB gav opgave på 60 millioner til Kammeradvokaten uden et udbud 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier