Nye whistleblower-regler sender opgaver i armene på advokater

Mange private virksomheder og offentlige myndigheder skal fremover tvinges til at lave whistleblowerordninger.
Sådan lyder det fra regeringen, der nu er klar med sit forslag til, hvordan Danmark skal implementere nye EU-regler på området.
"Med lovforslaget sikrer vi nu, at whistleblowere sikkert, fortroligt og uden frygt for repressalier kan indberette om alvorlige fejl og forsømmelser til deres arbejdsplads eller til Datatilsynet," udtaler justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.
EU-direktivet, der blev vedtaget i 2019, forpligter større private virksomheder og store dele af den offentlige forvaltning til at etablere whistleblowerordninger inden udgangen af 2021.
Flere advokatfirmaer, som AdvokatWatch talte med sidste år, forventer et voksende marked for whistleblowerordninger og dermed flere opgaver for advokater, når de nye regler træder i kraft.
"Potentialet er mægtigt stort," sagde Søren Wolder, advokat og partner i Dahl Advokatfirma, tilbage i juli.
Regeringen besluttede sidste sommer, at der inden årets udgang skulle være whistleblowerordninger på plads på hele statens område, og nu er regeringen så klar med sit forslag til, hvordan direktivet i øvrigt skal implementeres.
Lovforslaget lægger op til, at alle offentlige og private arbejdspladser med 50 eller flere medarbejdere skal etablere interne whistleblowerordninger. Derudover vil regeringen oprette en ekstern whistleblowerordning i Datatilsynet, som blandt andet skal bruges som supplement til whistleblowerordningerne på de enkelte arbejdspladser.
Regeringen vil give private virksomheder med 50-249 medarbejdere mulighed for at etablere fælles whistleblowerordninger for at mindske byrden.
Forslaget er nu sendt i offentlig høring.
Advokatfirmaer melder sig klar til kamp om whistleblowerordninger
De fleste store finansvirksomheder har lavet vidtgående whistleblowerordninger