AdvokatWatch

Organisationer: Voldsomt voksende gæld fra sagsomkostninger skal bremses

Gælden fra ubetalte sagsomkostninger risikerer at vokse med 300 pct. de kommende ti år, og derfor skal politikerne på banen, mener en række retshjælpsforeninger og organisationer.

Stor gæld fra sagsomkostninger fastholder dømte i kriminalitet, mener en række organisationer. Foto: Joachim Adrian

Der skal sættes en stopper for den kraftigt voksende gæld fra ubetalte sagsomkostninger, skriver blandt andre jurister og lektorer med tilknytning til Den Sociale Retshjælps Fond, Advokatrådet, Fængselsforbundet og en række andre organisationer og foreninger i en kronik i Berlingske.

Gælden fra sagsomkostninger er blevet fordoblet fra 2,2 mia. kr. til 4,4 mia. kr. siden 2013, og hvis udviklingen fortsætter, risikerer den at vokse til 13 mia. kr. i 2030 og 73 mia. kr. i 2050, skriver kronikørerne på baggrund af tal fra Gældsstyrelsen og Justitsministeriet.

"Situationen er altså, at vi år efter år forsøger at klippe håret af en skaldet. Selvom gælden af mange skyldnere opfattes som ubetalelig og uvirkelig, viser forskning på området, at gælden på ingen måde er uvirkelig i dens konsekvenser," står der i kronikken.

Konsekvensen er ifølge kronikørerne, at svage borgere, der ikke kan betale sagsomkostningerne, bliver fastholdt i kriminalitet, ligesom de mister incitament til at uddanne sig. Derfor mener de, at politikerne bør indføre en såkaldt betalingsevnemodel, hvor dømte personer uden betalingsevne ikke vil få opkrævet pålagte sagsomkostninger.

Regeringen har i forvejen fokus på svage borgeres retssikkerhed og har nedsat et udvalg, der skal se på retshjælpen og fri proces.

Regeringen vil forenkle retsafgiften og gøre det billigere at anlægge store sager

Forskningsprojekt: Borgere søger hellere råd hos kommunen end hos retshjælpen

Relaterede

advokatwatch trial

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier