AdvokatWatch

Jurist og tidligere Bankinvest-direktør hjælper startup på børsen som fri fugl

En sparerunde kostede sidste år jurist jobbet som direktør i Bankinvest. Men det blev også anledningen til at "gøre tingene på en anden måde", fortæller den nu selvstændige rådgiver, der i disse dage har travlt med at sende virksomhed på børsen.

I dag er Malene Ehrenskjöld i gang med at opbygge en kundeportefølje med selskaber som små fintech-startups, investeringsrådgivere og mindre fondsmæglerselskaber. | Foto: PRIVATFOTO

Midt i en global krise mistede jurist Malene Ehrenskjöld sit job som direktør i Bankinvest i forbindelse med en sparerunde tilbage i maj sidste år. Men "forandringens vinde" endte med at blæse den tidligere leder i investeringsforvaltningsselskabet BI Management i en ny karriereretning.

For efter flere år med topposter i den traditionelle finansverden er hun gået selvstændig som juridisk og forretningsmæssig rådgiver. Valget kulminerede med den nyligt annoncerede børsnotering af robotrådgiveren Nord Investments, som er det første større projekt, hun har kastet sig over som selvstændig.

I disse dage varmer Nord Investments op til sin entré på vækstbørsen First North 21. maj , hvor aktien har sin første handelsdag. Nord Investments har netop præsenteret resultatet af sit aktiesalg i tegningsperioden, hvor aktien i løbet af de seneste par uger er blevet overtegnet med 68,3 pct.

"Jeg blev meget hurtigt bevidst om, at jeg ikke bare ville skynde mig ud og finde et lignende job"

Malene Ehrenskjöld

Men arbejdet med børsnoteringen har stået på i månedsvis, hvor Malene Ehrenskjöld sammen med advokatfirmaet BKH Law har stået for det juridiske arbejde og compliance.

"Jeg har arbejdet i de mere etablerede traditionelle virksomheder som Nordea og Bankinvest, og det har også sine fordele. Men det er rigtig sjovt at blive udfordret på en anden måde. For mig handler det om at være med til at drive ting fremad, og det kan man gøre på mange måder," siger Malene Ehrenskjöld.

I dag beskriver hun blandingen mellem jura og forretning som "sit varemærke", efter hun gennem karrieren både har været jurist og direktør i flere virksomheder.

"Det, jeg brænder mest for lige nu, er at blive selvstændig, arbejde mere på tværs og være tæt på virksomhederne. Jeg har ikke ansvaret for direktionsmøderne eller regnskabet, men jeg kommer stadig meget tæt på virksomhederne som selvstændig."

Fritstilling gav anledning til at "trække stikket"

Da coronakrisen både havde skabt usikkerhed på finansmarkederne og i virksomhederne sidste år, greb Malene Ehrenskjöld muligheden for at "trække stikket og tale med nogle forskellige mennesker" i mellemtiden.

"Jeg tænkte: Måske er det nu, jeg skal tage springet og gøre tingene på en anden måde, end jeg har gjort de sidste 25 år, siden jeg blev uddannet jurist? Det var sådan lidt forandringens vinde, jeg kunne mærke i mig selv, at det var en god lejlighed til at gøre tingene på en anden måde," siger hun.

Efter mange år i flere virksomheder havde hun havde "et kæmpe netværk" i finanssektoren, men besluttede sig alligevel for at møde nogle andre mennesker, end dem, der lige var i netværket, fortæller hun.

"Jeg blev meget hurtigt bevidst om, at jeg ikke bare ville skynde mig ud og finde et lignende job. Da jeg gik i gang med kaffeaftalerne, efter min pause, valgte jeg en lidt ny tilgang."

Malene Ehrenskjöld er i dag kommet med i netværket Bestyrelseskvinder og har formet en netværksgruppe med kvindelige direktører fra pensionssektoren, der kalder sig Pengedamerne.

"Det er to verdener, der mødes"

Efter at have netværket med nye mennesker, faldt Malene Ehrenskjöld i efteråret over et opslag, hvor startuppen Nord Investments, der står bag en robotrådgiver, søgte hjælp til at overholde regler og stigende compliancekrav til finansvirksomheder.

Hun endte med at blive selvstændig rådgiver for virksomheden – herunder også i forbindelse med børsnoteringen. Men selv for en tidligere direktør med mangeårig erfaring som jurist, kan man blive udfordret, lyder det.

"Det er to verdener, der mødes. Jeg tror også, Nord Investments synes, jeg har været lidt udfordrende en gang imellem, for når du har gode idéer, vil du gerne ud over stepperne med dem, og der kan det godt virke sådan hæmmende, at man skal forholde sig til en masse regler," siger hun.

Det har været godt "at tage et skridt tilbage og få fingrene ned i materien", fortæller hun om arbejdet.

"Som tidligere leder har jeg haft folk til at arbejde med de her ting, mens jeg har været den, der har læst og stillet spørgsmål. Nu har jeg skullet tage et par skridt tilbage og tænke: hvad er det lige præcis, der står i lovteksten? Det har været spædende at være med i processen og at komme lidt mere ned i maskinrummet, fordi man kommer rundt om mange hjørner i virksomheden."

Har fundet sig til rette mellem regulering og forretning

I dag er Malene Ehrenskjöld i gang med at opbygge en kundeportefølje med selskaber som små fintech-startups, investeringsrådgivere og mindre fondsmæglerselskaber med fokus på at arbejde i krydsfeltet mellem regulering og forretning.

Om hun vender tilbage i et traditionelt job igen, ved hun endnu ikke.

"Jeg tror helt sikkert, der er en markedsplads inden for det her med governance og compliance," siger hun og peger på, at compliancekrav generelt er stigende for alle størrelser virksomheder, mens der hele tiden opstår nye virksomheder, der udfordrer den eksisterende regulering.

"Nogle gange opstår der muligheder, som ikke lige bliver fanget af lovgivningen. Sådan noget som robotrådgivning er et mere nyt område for Finanstilsynet, og tilsynet vil gerne tale om de her ting. Det er også en måde for dem at få indblik i, hvad der egentlig sker ude i markedet."

Ved at arbejde med flere forskellige selskaber i stedet for at være fast rådgiver ét sted håber Malene Ehrenskjöld at holde sig "ajour" med en løbende dialog med Finanstilsynet.

"Det er det, der kan være fordelen ved at være en lidt mere fri fugl som mig," siger hun.

I forbindelse med arbejdet hos Nord Investments scorede Malene Ehrenskjöld tidligt i forløbet en post som bestyrelsesmedlem i virksomheden – blandt andet fordi First North efterspurgte større mangfoldighed iblandt bestyrelserne. Hun har også investeret i Nord Investments.

Jurachef er konstitueret direktør i BankInvest

Fra advokatbranchen til Sydbank og tilbage igen  

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Dommers adfærd på Facebook kom igen i fokus i denne uge, hvor Dansk Folkeparti holdt sommergruppemøde. Derudover fandt historier om blandt andet erhvervsjurister og barselsvilkår vej til spalterne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier