KU-forsker skal procedere i Gorrissen-klæder: "Jeg er havnet på den rette hylde"

34-årig jurist har fornyet blod på advokattanden efter tjans som voldgiftsdommer. Han er efter seks år i den akademiske verden tilbage i advokatbranchen som fuldmægtig hos Gorrissen Federspiel. Målet er at gå hele vejen, fortæller han til AdvokatWatch.
"Allerede da jeg fik min første sag, kunne jeg mærke, at jeg fik et kick af det," siger 34-årige Johan Tufte-Kristensen. | Foto: Gorrissen Federspiel / PR
"Allerede da jeg fik min første sag, kunne jeg mærke, at jeg fik et kick af det," siger 34-årige Johan Tufte-Kristensen. | Foto: Gorrissen Federspiel / PR

Selv om han kommer til at savne de studerende og kollegerne i den akademiske verden, kunne KU-forsker Johan Tufte-Kristensen ikke længere modstå lysten til at kaste sig over praktikken, hvilket han nu skal gøre som advokatfuldmægtig i et af landets største advokatfirmaer.

Efter for alvor at have fået appetit på at genindfinde sig på advokatsporet efter opgaver som voldgiftsdommer har han fra årsskiftet sat sig til rette i Gorrissen Federspiels procesafdeling, der rummer omkring 40 jurister.

"Det er mit kald i livet at løse rigtige problemer for rigtige kunder, så nu er jeg havnet på den rette hylde," siger Johan Tufte-Kristensen i et interview med AdvokatWatch.

Den 34-årige jurist fik sin første udpegning som voldgiftsdommer i 2018. Han har nu tre sager under bæltet, mens en fjerde kører nu.

"Her fik jeg virkelig mulighed for at prøve noget praktisk sagsbehandling igen, og kontakten med rigtige parter, der havde rigtige problemer, gav mig noget helt andet, end det teoretiske arbejde på universitetet gjorde," forklarer Johan Tufte-Kristensen.

"Allerede da jeg fik min første sag, kunne jeg mærke, at jeg fik et kick af det," tilføjer han.

Johan Tufte-Kristensen nåede at slå sine folder på Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet i lidt over seks år. Efter lidt over et halvt år som fuldmægtig i advokatfirmaet Hafnia Law valgte han i 2014 at blive "universitetsmand".

Her har han blandt andet skrevet en ph.d.-afhandling om voldgiftsdommerens upartiskhed og uafhængighed, ligesom han har optrådt i medier i forbindelse med spørgsmål om interessekonflikter.

Derudover har han undervist i en række fag som civilprocesret, erstatning og kontrakt, obligationsret og international privatret, mens han også har vejledt bachelor- og specialestuderende.

"Skarp profil"

Det var ifølge Johan Tufte-Kristensen ham selv, der i begyndelsen af sidste år bankede på døren hos Gorrissen, hvor der er flere kendte ansigter i forvejen. Allerede i 2015 snuppede han en frokost med partnerne Henriette Gernaa og Kenneth Hvelplund Pedersen, ligesom de gamle KU-kolleger Morten Frank og Louise Parker også optræder på holdkortet i firmaets procesafdeling.

"Det er lidt ligesom at komme hjem," siger Johan Tufte-Kristensen, som med egne ord bare bliver en del af holdet.

Han er dog tiltænkt en mere specifik rolle, da han ifølge partner Henriette Gernaa "har en skarp profil inden for voldgift".

"Voldgift er et område, hvor vi fortsat gør os væsentligt bemærkede – også på den internationale scene – og det er samtidig et marked i vækst. Vi tror på, at Johan kan hjælpe os med at imødekomme klinternes fortsatte efterspørgsel efter specialistrådgivning inden for dette område," udtaler hun i en skriftlig kommentar.

Antallet af voldgiftssager steg i 2020, og der er en generel opfattelse af, at de juridiske slagsmål i det hele taget bliver flere, mere omfattende og ikke mindst mere komplicerede.

"Der bliver mere grænseoverskridende handel og flere grænseoverskridende transaktioner, der involverer juridiske problemer, som går på tværs af alle mulige retssystemer samtidig med, at alle mulige dele af samfundet bliver mere komplekst, hvad enten det gælder for eksempel byggeri eller finansielle transaktioner," siger Johan Tufte-Kristensen.

"Det betyder, at når der så opstår tvister, så bliver de større og mere komplekse," forklarer han.

Ingen sparringspartnere

Som voldgiftsdommer har Johan Tufte-Kristensen styret slagets gang i kommercielle sager om aftale- og obligationsretlige problemstillinger. Det har været små sager for både små og store virksomheder. En af sagerne var dog ikke helt lille, fortæller juristen, der har siddet alene som dommer i alle sagerne.

"Mange dommere foretrækker at være tre, da det er lidt skræmmende at være enedommer, fordi man selv står på mål for det, hvis man laver en fodfejl under processen eller afsiger en dårlig kendelse."

"Men det er også ekstremt fascinerende og udfordrende," lyder det fra Johan Tufte-Kristensen, som har et helt klart mål, når han svinger hammeren.

"Det ypperste, man kan opnå som voldgiftsdommer, er at gennemføre en proces og afsige en kendelse, der er så tilfredsstillende og velbegrundet, at selv den tabende part går tilfreds derfra med en forståelse for sagens udfald," siger han og fortsætter:

"Det er dog lettere sagt end gjort, fordi parterne ofte er rygende uvenner og har følelser med i det, og når man ikke har andre dommere at sparre med, står man selv med ansvaret."

Johan Tufte-Kristensen er ikke uddannet voldgiftsdommer, men har, fortæller han, en god relation til Voldgiftsinstituttet, som administrerer mange voldgiftssager, og som ofte også er med til at bringe mulige dommere i spil til en given sag.

Han har imidlertid også prøvet at blive valgt fra, da han blev bragt i forslag, som det hedder, i en sag, hvor en af parternes advokater hellere ville have en landsdommer som styrmand.

"Det må man også være klar på, og det er helt naturligt, når man er ung i det game," siger den 34-årige advokatspire.

Vil gå hele vejen

Han kan i princippet stadig fungere som voldgiftsdommer, selv om han er trukket i Gorrissen-dragten, men det vil være rådgiverrollen, der kommer til at fylde "klart mest".

Efter planen kan han kalde sig advokat om et par år, og ambitionerne rækker hele vejen til partnertoppen i Axel Towers, hvor advokatfirmaet holder til med udkig over Tivoli i København.

"Den karrierevej er meget attraktiv, og jeg går ind i branchen for at gå hele vejen, men tiden må vise, om jeg egner mig til det," siger Johan Tufte-Kristensen.

Gorrissen Federspiel, der har omkring 500 medarbejdere i alt, er ifølge en opgørelse fra Økonomisk Ugebrev i efteråret nu det næststørste advokatfirma i Danmark målt på antal jurister med 292 jurister på kontorerne i København og Aarhus.

I 2019 lød omsætningen på 763 mio. kr.

Tvister i kølvandet på corona fører til flere voldgiftssager

Økonom skriver historie i Gorrissen: Det er en blåstempling 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også