Husker du december? Timesatsmodel under pres

ÅRET DER GIK: Debatten om faktureringsmodeller blussede op i julemåneden, som også bød på et hav af partnerudnævnelser og et punktum i tvekampen mellem Plesner og Accura.
I flere virksomheder skubber chefjurister på for at fakturere efter andre modeller end timeafregning. | Foto: colourbox.com
I flere virksomheder skubber chefjurister på for at fakturere efter andre modeller end timeafregning. | Foto: colourbox.com

Mens advokatfirmaerne havde travlt med at ruste sig til det nye år med friske kræfter i partnerkredsene, lagde chefjurister i flere virksomheder op til et opgør med den traditionelle timesatsmodel.

Det var den juridiske chef i Handelsbanken i Norge, Helge Lundestad, der åbnede ballet, og herhjemme fulgte chefjuristerne i Lagkagehuset og Sunclass Airlines trop.

"Jeg mener, at timeprismodellen er forældet og giver en forkert incitamentsstruktur. Min oplevelse er, at advokatkontorerne er sobre. Men hvis man betaler per medgået tid, giver prisstrukturen ikke i sig selv et incitament til at gøre det så omkostningsbevidst og hurtigt som muligt. Jeg har været involveret i projekter, der er stukket af på timepris," sagde Carl Moltke, chefjurist i Lagkagehuset, til AdvokatWatch i begyndelsen af julemåneden.

Kort efter kom nyheden om, at advokatfirmaet Kirk Larsen & Ascanius vil rulle en fastprismodel ud som alternativ til den gængse taxameterbetaling i forbindelse med konkurser.

En bestemt regel er imidlertid med til at binde advokaterne til den traditionelle timesatsmodel, hvilket udgør den reelle stopklods på vejen mod nye faktureringsmodeller, lød det fra advokat Anders Etgen Reitz, som er partner og bestyrelseformand i advokatfirmaet Iuno.

Økonom stjal overskrifter

Årets sidste måned bød også på et hav af partnerudnævnelser i landets største advokatvirksomheder. DLA Piper, Bruun & Hjejle, Gorrissen Federspiel, Advokatfirmaet Poul Schmith, bedre kendt som Kammeradvokaten, og Kromann Reumert præsenterede nye ansigter i partnerkredsen.

En af de mest bemærkelsesværdige udnævnelser var Gorrissen Federspiels udnævnelse af den 38-årige økonom Erik Molin som partner. Det er første gang i advokatfirmaets historie, at en ikke-advokat indgår i partnerkredsen.

Føljetonen om Accura og Plesner fortsatte ufortrødent i december. Det var hævnens time for Plesner, der slog tilbage mod Accura ved at hente to partnere fra selv samme firma, som drænede Plesner for en række profiler i efteråret.

Kort før jul lagde parterne så sidste hånd på den opsigtsvækkende kabale, der betyder, at 18 jurister fra Plesners afdeling for fast ejendom 1. januar 2020 skifter til Accura, mens seks jurister går den anden vej.

Accura måtte desuden tage afsked med en række yngre advokater, som valgte at forlade advokatfirmaet i slutningen af året, mens Plesners erfarne insolvensadvokat Pernille Bigaard offentliggjorde, at hun forlader advokatfirmaet, som hun har tilbragt mere end 30 år i.

10 bryllupper og en skilsmisse

December var også måneden, hvor e-sportvirksomheden Astralis Group under massiv bevågenhed ramte vækstbørsen First North efter at være blevet hjulpet i mål af det mindre københavnske advokatkontor BKH Law. Hos Dahl Advokatfirma er e-sport i øvrigt blevet et nyt forretningsområde.

Mens advokatbranchen ventede i spænding på Konkurrencerådets kortlægning af konkurrencen på markedet for juridiske ydelser, som er forsinket og først bliver klar i det nye år, kunne AdvokatWatch fortælle, at 2019 var endnu et år med mange fusioner.

18 advokatfirmaer blev til ni, og tallet burde faktisk have været lidt større, men Køge-firmaerne Dreiststorgaard og Nørregaard Mieritz splittede op efter et kortvarigt ægteskab.

Derudover er der allerede givet håndslag på to fusioner, som træder i kraft 1. januar 2020. Det drejer sig blandt andet om advokaten Karsten Holt, der i december meddelte, at han efter fire år som selvstændig slår sin forretning sammen med Advodan Holbæk, hvor han bliver partner.

Læs historierne her:

Chefjurister presser på for andre faktureringsmodeller end timesatsmodellen

Advokat: Regel spænder ben for den frie prisaftale mellem klient og advokat

Tidligere Bech-Bruun-profil lander hos Kirk Larsen – varsler ny prismodel i konkurser

DLA Piper udvider partnerkredsen 

Gorrissen Federspiel udnævner økonom som partner

Bruun & Hjejle udnævner nye partnere for at styrke kerneforretningen 

Kammeradvokaten udvider ejerkredsen 

Kromann Reumert udnævner nye partnere – og skifter ud i toppen

Plesner og Accura bytter hold til nytår: 24 jurister skifter plads 

Pernille Bigaard forlader Plesner og trækker sig fra OW Bunker-komplekset

Ungt advokatfirma tager Astralis på børsen: Vigtigt at få profilerede sager 

Dahl satser på e-sport som nyt forretningsområde

Bestyrelsesformænd venter i spænding på Konkurrencerådets analyse af branchen 

Ti bryllupper og en skilsmisse: Endnu et år med mange fusioner

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også