AdvokatWatch

Advokat bliver borgernes nye skattevagthund: "Jeg kommer med nye øjne"

Ny mand i spidsen for Skatteforvaltningens retssikkerhedsenhed er Nicolai Pii, der forlader en chefstilling hos Advokatsamfundet. Han vil sørge for, at advokater og revisorer bliver inddraget i arbejdet med retssikkerhed — og ser det snarere som en fordel end en ulempe, at han ikke har en skattefaglig baggrund, fortæller han i interview med AdvokatWatch.

Nicolai Pii bliver ny borger- og retssikkerhedschef i Skatteforvaltningen, hvor han skal overtage efter Margrethe Nørgaard. | Foto: Skattestyrelsen

1. juni skifter Nicolai Pii Advokatsamfundet ud med en stilling som borger- og retssikkerhedschef i Skatteforvaltningen, der er den samlede juridiske myndighed under Skatteministeriet og de i alt syv styrelser.

Han overtager jobbet fra Margrethe Nørgaard, som har siddet på posten siden 2006, og han karakteriserer sin nye jobbeskrivelse således:

"Jeg bliver borgernes interne vagthund. En slags mini-ombudsmand, som skal påse og passe på borgernes retssikkerhed over for Skatteforvaltningen," siger Nicolai Pii til AdvokatWatch.

Jeg kommer med nye øjne og kan se det udefra. Det, tror jeg, er en fordel. Jeg er ikke ekspert i skatteret. Jeg er ekspert i retssikkerhed.

Nicolai Pii, kommende borger- og retssikkerhedschef i Skatteforvaltningen

Han forlader Advokatsamfundet efter sammenlagt syv års arbejde: Tre år som sekretariatschef i Advokatnævnet og senest fire år som afdelingschef i strategiafdelingen, hvor han har arbejdet indgående med retssikkerhed.

Derfor mener Nicolai Pii også, at det nye job ligger lige til højrebenet.

"Jeg kommer med nye øjne og kan se det udefra. Det, tror jeg, er en fordel. Jeg er ikke ekspert i skatteret. Jeg er ekspert i retssikkerhed – og jeg tror, det er det, der er behov for, fordi jeg kan se tingene udefra," vurderer Nicolai Pii.

Jobbet kan – ifølge den nye retssikkerhedschef – deles op i flere elementer:

En del af tiden skal bruges på at være klageinstans for borgere og virksomheder, som føler sig uretfærdigt behandlet.

I 2017, som er den seneste opgørelse om borger- og retssikkerhedschefens arbejde, fremgår det, at der var 27 indberetninger.

Den resterende del af tiden bruges på at undgå det, han kalder "systemfejl" i forvaltningen og på at rodfæste retssikkerhed i bevidstheden hos forvaltningens medarbejdere.

Nicolai Pii fremhæver flere gange, at det er særdeles vigtigt for ham, at advokater og revisorer, som repræsenterer klienter, bliver inddraget i Skatteforvaltningens arbejde med retssikkerhed, fordi de ved, "hvor skoen trykker", men han mener dog ikke, at det i dag bliver forsømt i forvaltningen.

Ingen skattefaglig baggrund

Af jobopslaget fremgår det, at Skattestyrelsen søgte efter en person, som havde "et indgående kendskab til skatteretten".

Alligevel tror Nicolai Pii ikke, at mangel på skatteerfaring kan ende med at bide ham i halen.

"Det er altid sundt at komme med friske øjne udefra og se tingene på en ny måde. Man kunne se det som en ulempe, at jeg ikke har en skattefaglig baggrund, men det kan også være en fordel, fordi jeg kommer med friske øjne på det hele."

Hvilke tanker gør du dig selv omkring, at du ikke har en skattefaglig baggrund?

"Jeg er generalist og har en klassisk juristuddannelse fra Justitsministeriet, hvor man lærer hurtigt at sætte sig ind i nye områder. Det ville heller ikke gå, hvis man kom og var fuldstændig blind på skatteretten i den her stilling. Det er der ingen tvivl om. Men det handler i første omgang om retssikkerhed og forvaltningsret, og så skal jeg kunne grave mig ned i nogle skatteretlige problemstillinger og forstå dem," siger han og konkluderer:

"Det kommer selvfølgelig til at kræve noget arbejde, men det er ikke noget, jeg er bekymret for."

Umålbar ambition

Det er ikke mål, Nicolai Pii griber fat i, da han pointerer, hvad han gerne vil bedømmes på i sit nye virke.

"Man kan måle på nogle konkrete ting. Det kunne være, hvor mange gange der bliver udtalt kritik, men jeg vil gerne sørge for, at medarbejdere og organisation hele tiden tænker retssikkerhed ind, når de sagsbehandler og sætter nye initiativer i søen. Retssikkerhed og udvikling skal gå hånd i hånd, men det er ikke særlig målbart," siger Nicolai Pii.

Hvilke egenskaber er særligt vigtige hos dig i dit nye job?

"Jeg synes, jeg har et godt blik for retssikkerhedsmæssige problemstillinger, og så har jeg en høj integritet, hvilket er vigtigt i en stilling som uafhængig vagthund. Den skal man kunne varetage som uafhængig og ikke lade sig påvirke af andre uvedkommende eller personlige interesser."

Er der nogle eksempler på, hvornår din personlige integritet er kommet til udtryk?

"Ikke konkret. Den kommer til udtryk i mit daglige arbejde. Det er afgørende for mig, at det er salighed, der er i højsædet, når jeg arbejder," fastslår Nicolai Pii.

Retssikkerhedschef og Plesner-fuldmægtig vinder priser 

"Jeg ærgrer mig virkelig meget over hver eneste af de enkeltsager om advokater, der har taget overskrifterne" 

Knud Foldschack: Advokaters selektive pro bono-arbejde truer retssikkerheden 

Justitsminister efter kritik: "Det er jo også retssikkerhed, at vi har en rimelig sagsbehandlingstid” 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Den længe ventede beretning fra Minkkommissionen løb med rampelyset, men ugen bød også på historier om blandt andet nye advokatetiske regler, et tørlagt marked for børsnoteringer og en ny udbudslov.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier