Skiftet fra advokat til inhouse-jurist: Mindre ego og større pres på pengene

At gå fra at være advokat til virksomhedsjurist kræver ydmyghed og større fokus på budgettet, men også mindre behov for at massere egoer, fortæller folk, der har taget springet.
Thomas VanKirk, chefjurist hos Highmark Health, oplevede, at han som managing partner i et advokatfirma måtte bruge meget tid på at ”massere egoer”. | Foto: LinkedIn
Thomas VanKirk, chefjurist hos Highmark Health, oplevede, at han som managing partner i et advokatfirma måtte bruge meget tid på at ”massere egoer”. | Foto: LinkedIn

Skiftet fra advokat til inhouse-jurist fører til, at der bliver skruet ned for ego-plejen og op for budget-plejen.

Det er nogle af erkendelserne hos en række tidligere topadvokater, som har talt med branchemediet Legal Week om skiftet til et job som virksomhedsjurist.

For advokater, der har siddet i toppen af advokatfirmaer, handler det til at starte med om at erkende, at man ikke er bossen længere, fortæller Gregory Jordan, der i 2013 skiftede jobbet som managing partner i det internationale advokatfirma Reed Smith ud med posten som chefjurist i PNC Bank.

"Efter at have været leder af et advokatfirma skal du vænne dig til ikke at være kaptajnen," siger Jordan om skiftet og tilføjer, at det er den administrerende direktør, der er kaptajn.

Thomas VanKirk, chefjurist hos Highmark Health og tidligere øverste chef i det amerikanske advokatfirma Buchanan Ingersoll & Rooney, fortæller, at man som managing partner i et advokatfirma bruger meget tid på at "massere egoer", og at han er glad for, at det ikke er tilfældet i hans nye job.

Budgettet skal holdes

En anden stor forskel er, at hvor advokatfirmaer ofte er klar til afvige fra budgetmål, f.eks. fordi der opstår en mulighed for at ansætte en interessant ny kollega, så er budgettet for en chefjurist en langt mere sensitiv og håndfast størrelse.

"Budgetter er ikke vejledende. Du skal ramme budget. Der er langt mere pres. Hvis de beder dig nedbringe en omkostning, så har du bare at få den omkostning nedbragt," siger Michael Roster, der for 25 år siden forlod rollen som managing partner i advokatfirmaet Morrison & Foerster’s i Los Angeles for at blive chefjurist på Stanford University.

En række danske chefjurister har over for AdvokatWatch tidligere netop nævnt budgettet som en af de største udfordringer i forhold til rådgivning fra advokatfirmaer, fordi advokatfirmaernes fakturering ofte er uigennemskuelig og kommer sent.

Har advokaten en tung kuglepen?

Flere chefjurister med baggrund i advokatfirmaer ser det som en fordel, at de kender advokatforretningen til bunds og derfor også hurtigt kan gennemskue, hvilke advokatfirmaer der er fusere og hvem der leverer varen, når der skal hentes ekstern rådgivning.

"Man forstår regningerne. Man ser hurtigt, hvem der bruger en tung kuglepen, hvilke partnere der henter bunker af folk ind til en opgave, og hvem der hovedsageligt gør arbejdet selv,” siger Michael Roster til Legal Week.

Pres fra virksomheder giver store besparelser på advokatregningen 

Virksomhedsjuristers største hovedpine: Få styr på advokatfirmaerne 

Virksomheder vil have klare svar og faste priser fra advokatfirmaer  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også