AdvokatWatch

EU-Kommissionen vil straffe Polen med dagbøder i dommerstrid

Polen skal straffes med bøder, indtil landet efterlever krav fra EU-Domstolen, mener EU-Kommissionen.

Polen får dagbøder af EU i strid om landets højesteret. | Foto: INTS KALNINS/REUTERS / X02120

EU-Kommissionen har bedt EU-Domstolen om at pålægge Polen dagbøder.

Det skal sørge for, at Polen følger EU's krav til at rette ind i en sag vedrørende et omstridt disciplinærkammer ved landets højesteret.

Det oplyser EU-Kommissionen i en meddelelse tirsdag.

EU-Domstolen fastslog i juli, at kammeret ikke "sikrer upartiskhed og uafhængighed". Dermed er det ikke foreneligt med EU-lov.

Efterfølgende har EU-Kommissionen bedt Polen om at oplyse, hvorledes landet har fulgt dommen fra EU-Domstolen.

Polen har svaret på tiltale, men altså ikke på tilfredsstillende vis. For kommissionen vurderer, at Polen ikke har taget de nødvendige skridt for at følge dommen.

"Kommissionen beder EU-Domstolen om at give Polen en daglig bødestraf, så længe foranstaltningerne påkrævet ifølge domstolens ordre ikke er fuldt implementeret," hedder det i en erklæring fra EU-Kommissionen.

Kammeret er del af en større reform af Polens retsvæsen, der er gennemført over de senere år.

EU-Kommissionen har længe klaget over det polske disciplinærkammer. Der er ikke den nødvendige adskillelse mellem den dømmende og lovgivende magt.

Instansen, der på polsk hedder Izba Dyscyplinarna, kan undersøge og straffe dommere for de domme, som de afsiger.

Den behandler sager om dommere ved højesteret. Og den fungerer som appelinstans for dommere ansat ved de lavere instanser.

Polen har informeret EU-Kommission om, at man planlagde at opløse instansen i dens nuværende form.

EU-Kommissionen konkluderer imidlertid i erklæringen tirsdag, at disciplinærkammeret fortsat er i funktion, selv om det ikke burde være det.

"Retssystemer på tværs af Den Europæiske Union skal være uafhængige og retfærdige."

"Rettighederne for EU-borgere skal være garanteret på samme vis, uanset hvor de lever i EU," udtaler EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i en erklæring.

En talsmand for EU-Kommissionen sætter ikke tal på, hvor store dagbøderne til Polen skal være. Det er op til EU-Domstolen at beslutte, lyder det.

Polens regering kritiserer EU-Kommissionens plan om bøder til landet. På Twitter kalder vicejustitsminister Sebastian Kaleta trækket fra EU's side for et "uretmæssigt angreb".

Polen vil opløse omstridt panel efter krav fra EU

Polen klar til at svare EU i optrappet retsstrid 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Brikkerne er ved at falde på plads i ny national efterforskningsenhed, og i denne uge satte chefanklageren ord på processen. Derudover bød ugen på historier om blandt andet specialistmangel, embedsmænd i retten og DLA Pipers ejendomsambitioner.

Dommerformand afviser behov for øget specialisering i skattesager

Formanden for dommerforeningen mener ikke, at der er nogen grund til at samle skattesager på færre byretter, som skatteadvokater har foreslået. "Jeg synes ikke, at man har belæg for at sige, at ikkespecialisering er udtryk for, at afgørelserne er forkerte," siger han.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier