AdvokatWatch

Skattestyrelsen må bruge millioner af beslaglagte dokumenter i udbytte-søgsmål

Millioner af beslaglagte dokumenter må bruges i retssager i USA, Dubai og Malaysia. Det fastslår en domstol i Dubai.

Skattestyrelsen vundet retten til at bruge op mod 15 mio. beslaglagte dokumenter i et søgsmål i udbyttesagen. | Foto: PR/Skattestyrelsen

Skattestyrelsen har ved en domstol i Dubai vundet retten til at bruge op mod 15 mio. beslaglagte dokumenter i et søgsmål mod flere hundrede sagsøgte pensionskasser, selskaber og personer i USA, Storbritannien, Dubai og Malaysia.

"Katten er ude af sækken og kan ikke blive lagt tilbage igen uden at skabe kaos i de verserende sager i andre dele af verden," lød det i kendelsen fra dommer Jeremy Cooke fra The Dubai International Financial Centre Courts.

Det var advokater for den hovedmistænkte i udbyttesagen, den britiske finansmand Sanjay Shah, der havde bedt domstolen om at forbyde Skattestyrelsen at bruge millioner af dokumenter beslaglagt fra hans to hovedselskaber i Dubai tilbage i 2018.

Argumentet for det ønskede forbud var, at den engelske High Court tilbage i april havde afvist Skattestyrelsens engelske erstatningssager mod Sanjay Shah og en lang række andre personer og selskaber for at have frasvindlet den danske statskasse milliarder i uberettiget refunderet udbytteskat baseret på fiktive aktiehandler.

Dommer Andrew afviste de danske sager med henvisning til, at de falder ind under den såkaldte revenue rule , som er en flere hundrede år gammel lov. Ifølge loven må britiske domstole ikke bruges til at føre andre landes skattesager.

Skattestyrelsen har anket afgørelserne. Men selv hvis de danske myndigheder skulle tabe ankesagerne, mener dommer Jeremy Cooke, at det i sig selv ikke vil være tilstrækkeligt at forbyde brugen af dokumenterne, der i sin tid blev beslaglagt med blåstempling fra retten i Dubai til brug for blandt andet den engelske sag.

"En retsordre om at dokumenter, der allerede er overdraget til Skattestyrelsen, ikke længere må blive brugt ville skabe kaos. Grunden til det er, at dokumenterne, som er fremkommet som en del af ransagningerne (i Dubai) allerede i udstrakt grad blev brugt i retsprocesserne i Dubai, Storbritannien og USA. De har været basis for krav rejst for påstået svindel," fastslog dommer Jeremy Cook.

Medie: Skat anlægger milliardkrav mod amerikansk advokat i udbyttesag

Belgiere følger i Skattestyrelsens juridiske fodspor 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Efterårsferien blev skudt i gang med nyheden om, at Horten får ny ledende partner til nytår. Derudover satte undersøgelse fokus på danskernes holdning til lokale advokater, mens afsat kurator fik lov til at bringe Højesteret på banen efter "vidtgående" afgørelse.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier