AdvokatWatch

Markant flere klimaretssager rammer stater og virksomheder verden over

Den globale klimakamp finder i stigende grad vej til retssale rundt om i verden, viser FN-rapport. Blandt andet er tysk energikoncern sagsøgt for klimaforandringer i Peru.

Den tyske energikoncern RWE er blevet sagsøgt for at skabe klimaforandringer i Peru. | Foto: INA FASSBENDER/AFP / AFP

Tvister om stigende vandstand, stormfloder og tørke ender i stigende grad i retslige opgør, viser ny rapport fra FN's miljøprogram (UNEP).

Antallet af sager om klimaforandringer er ifølge rapporten steget fra 884 sager i 24 lande i 2017 til 1550 sager i 38 lande sidste år.

Så sent som i går onsdag dømte en domstol i Paris den franske stat skyldig i ikke at leve op til sine klimaforpligtelser.

Sagen var ifølge Ritzau rejst af en gruppe af ngo'er, og den franske stat skal nu betale et symbolsk beløb på en euro for at kompensere for "moralsk skade".

Derudover vil domstolen om to måneder beslutte, om det er nødvendigt at tvinge præsident Emmanuel Macrons regering til yderligere tiltag for at bremse klimaforandringerne, skrev Ritzau onsdag.

I november afgjorde en anden fransk domstol i en lignende sag, at den franske regering skulle levere på sine klimaløfter.

Det er dog langt fra kun regeringer, der sidder på anklagebænken i klimasagerne. Også virksomheder risikerer at få domme for at påføre jordkloden klimasår.

Tysk energikoncern sagsøgt

For eksempel er den tyske energikoncern RWE blevet sagsøgt af en peruviansk bonde, fordi hans landsby i Andesbjergene risikerer at blive oversvømmet.

Landsbyen ligger ved en gletsjersø, hvor vandstanden stiger på grund af, at isen smelter. Derfor skal der bygges en dæmning, der koster mellem 26 og 37 mio. kr., skrev mediet Zetland tilbage i 2018.

Den tyske advokat Roda Verheyen har kastet sig ind i sagen og vil have RWE til at betale en del af udgifterne til dæmningen, fordi energiselskabet har brændt enorme mængder kul af i årevis.

RWE er ifølge Zetland den største CO2-udleder i Europa, og firmaet anslås at stå for 0,5 pct. af hele verdens hidtidige CO2-udledning. Derfor kræver den tyske advokat, at RWE skal betale 0,5 pct. af udgifterne til dæmningen.

Det svarer til mindre end 20.000 euro, hvilket er et greb i lommen for den store energikoncern. Men hvis alle på globalt plan kan komme til RWE for at få dækket 0,5 pct. af udgifter, der skyldes klimaforandringer, løber regningen hurtigt op, og derfor kæmper RWE imod i retten.

Sagen skulle ifølge den tyske ngo Germanwatch have været afgjort sidste år af retten i den tyske by Hamm, men den er blevet udsat på grund af coronasituationen.

Aktivister bruger domstole som våben i klimakamp

Filippinsk tyfon kan være med til at starte retssager mod danske virksomheder

New York lægger op til klimaopgør med olieselskaber

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Kammeradvokatens topchef Jens Bødtcher-Hansen håber på ro omkring den ombruste kammeradvokatordning, sagde han i ugens løb. Derudover bød ugen på historier om blandt andet udfordringer med at få møderet for landsret.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier