Advokatkæmpe får hård kritik for at nægte at tale om Ruslands-forretninger

Britisk parlamentsudvalg sår tvivl om advokatfirmaet Linklaters metoder, efter at firmaet nægter at udtale sig om en russisk energikunde.
Advokatfirmaet Linklaters nægter at tale om sin rolle som rådgiver på børsnoteringen af det russiske energiselskab En+, der var kontrolleret af den sanktionsramte oligark Oleg Deripaska | Foto: Ritzau Scanpix/Alexander Zemlianichenko
Advokatfirmaet Linklaters nægter at tale om sin rolle som rådgiver på børsnoteringen af det russiske energiselskab En+, der var kontrolleret af den sanktionsramte oligark Oleg Deripaska | Foto: Ritzau Scanpix/Alexander Zemlianichenko

Det globale advokatfirma Linklaters udsættes for en benhård kritik for at nægte at udtale i forbindelse med en undersøgelse af Ruslands finansielle indflydelse i Storbritannien. Et særligt britisk parlamentsudvalg stiller spørgsmålstegn ved, om Linklaters, der var rådgiver på børsnoteringen af et russisk energifirma i London, lever op til standarderne for at arbejde som advokatfirma i Storbritannien.

Det skriver branchemediet Legal Week.

I marts blev den russiske efterretningsofficer Sergei Skripal og hans datter udsat for et giftangreb i den engelske by Salisbury, hvilket medførte stor opstandelse i Storbritannien. Premierminister Teresa May konkluderede, at Rusland stod bag, og annoncerede, at 23 russiske diplomater ville blive smidt ud af landet.

I kølvandet på angrebet igangsatte det britiske parlament en særlig undersøgelse af Ruslands indflydelse i Storbritannien, og som et led i undersøgelserne blev Linklaters bedt om at fortælle om sin rolle som rådgiver på børsnoteringen af det russiske energifirma En+ i London i november. Firmaet var frem til noteringen kontrolleret af den russiske oligark Oleg Deripaska, og noteringen blev gennemført af den russiske investeringsbank VTB Capital og den statsejede bank Gazprombank. Både Deripaska, VTB og Gazprombank er omfattet af amerikanske sanktioner.

Nægtet at udtale sig

Men Linklaters, der er et af verdens største advokatfirmaer med 2300 advokater i 20 lande, har nægtet at udtale sig, hvilket har vakt vrede i komiteen bag undersøgelsen.

"Vi er ærgerlige over deres uvilje til at deltage i vores undersøgelse og må lade det være op til andre at vurdere, om deres arbejde "i frontlinjen for finansiel, erhvervsmæssig og kommerciel udvikling i Rusland" har gjort firmaet så involveret i korruptionen i Kreml og dets støtter, at de ikke længere er i stand til at leve op til de standarder, der forventes af et firma, der er reguleret i Storbritannien," hedder det i den endelige parlamentsrapport.

I en kommentar til kritikken slår Linklaters fast, at det overholder alle regler vedrørende anti-korruption og hvidvask.

"Vi er meget overraskede og bekymrede over den kritik, der fremsættes af Linklaters i rapporten. Vi afviser enhver antydning af, at vores services på en eller anden måde skulle involvere firmaet i stats-relateret eller andre typer korruption, udelukkende baseret på det faktum, at vi, ligesom dusinvis af andre internationale firmaer, opererer i et bestemt marked," oplyser Linklaters ifølge Legal Week.

Stort advokatfirma beder ansatte oplyse om personlige forhold 

Magic circle-firmaer rådgiver i storfusion mellem britiske supermarkeder  

Kinesiske advokatfirmaer gafler partnere fra globale spillere  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også