
To gange inden for de seneste to år er 3D-printede kranier blevet taget i brug i danske retssager til at visualisere kraniebrud, skriver Ingeniøren.
De 3D-printede kranier laves på baggrund af CT-skanninger af lig før obduktionen, og efterfølgende visualiseres skanningerne ved hjælp af 3D-software. Herefter har anklagere, forsvarere og dommere så haft mulighed for at sidde med kranierne, der er lavet af plast, mellem hænderne.
”Det kan være svært at formidle omfattende og komplekse skader med tegninger, og her er det bare nemmere at give en mere rumlig fornemmelse med et 3D-print,” forklarer Mikkel Jon Henningsen, ph.d.-studerende på Afdeling for Retspatologisk afdeling, der har været med til at fremstille kranierne, til mediet.
Herhjemme er feltet med 3D-printede kranier stadig på forskningsstadiet, mens det i Storbritannien har været i brug flere gange inden for de seneste fem år. Ifølge britiske forskere kan kranierne blandt andet modvirke, at nævninge kan blive påvirket af rigtige fotos af ofre og deres kranier. På den måde undgår man også, at ubehag kan påvirke domsudfaldet.
Mens coronakrisen digitaliserer verden holder byretter igen med videomøder
Domstole tager weekender og video i brug for at afvikle sager