AdvokatWatch

Anklager får nej til at udspørge partner hos Kromann Reumert i Dan-Bunkering-sag

Anklagerne i Dan-Bunkering-sag ville have selskabets advokat til at fortælle om sin rådgivning, men retsformanden vendte tommelfingeren nedad efter protester fra forsvarer, der pegede på hellig fortrolighed mellem klient og advokat.

"Vi er inde i det allerhelligste i forhold til advokat-klient-relationen," protesterede Jacob Skude Rasmussen, der forsvarer Dan-Bunkering, under torsdagens retsmøde i Retten i Odense. | Foto: Carsten Andreasen/IND

Mere end halvvejs i en usædvanlig straffesag om et massivt brud på EU's sanktioner mod Syrien har bagmandspolitiet præsenteret Retten i Odense for et usædvanligt ønske – og fået et nej.

Anklagerne i sagen mod selskaberne Dan-Bunkering og Bunker Holding bad torsdag om lov til at indkalde advokat Hans Jakob Folker, der er partner hos Kromann Reumert, som vidne.

Advokaten rådgav Dan-Bunkering, da Erhvervsstyrelsen lillejuleaften i 2016 slog alarm og bad selskabet om en god forklaring. Mistanken handlede om, at selskabet solgte jetbrændstof, som endte i Syrien.

"Jeg tænkte what the fuck," har den daværende direktør fortalt retten om sin reaktion på styrelsens henvendelse.

Alligevel fortsatte selskabet med en stribe nye indbringende handler med et russisk selskab.

Det skete, har flere personer fra selskaberne forklaret i retten, blandt andet efter rådgivning fra netop Hans Jakob Folker. De nye aftaler blev dog indføjet i en kortfattet klausul.

På grund af udsagnene i retten vil det kunne have "afgørende betydning" for sagens udfald at få advokaten til at fortælle om sin rådgivning fra december 2016 til marts 2017, mente den ene af anklagerne, Anders Rechendorff.

Men forsvarerne protesterede. De pegede på regler i retsplejeloven om, at samtaler mellem klient og advokat er underlagt en absolut fortrolighed.

"Vi er inde i det allerhelligste i forhold til advokat-klient-relationen," sagde Jacob Skude Rasmussen, der forsvarer Dan-Bunkering.

Hans Jacob Folker repræsenterede først Dan-Bunkering og senere i forløbet moderselskabet Bunker Holding.

I februar i år trådte han ud af rollen som forsvarer og blev afløst af advokat Henrik Sanders.

Efter en tænkepause på cirka et kvarter kom afgørelsen fra retsformand Jens Lind og de to domsmænd. Anmodningen blev ikke taget til følge. Men den præcise begrundelse har "vi ikke lagt os fast på", oplyste retsformanden.

Torsdag var det tiende retsmøde i sagen. I næste uge vil forsvarerne argumentere for, at sagen udsættes. EU-Domstolen skal på banen for at afklare et principielt juridisk spørgsmål, mener de.

Bagmandspolitiet har blandt andet hentet beviser for tiltalen i en efterforskning udført af FBI.

Jurist anede ikke uråd om brændstof til russisk militær

Bunker Holdings chefjurist afviser at han formulerede kundeklausul til russisk kunde

Messerschmidts anklager skal føre spektakulær sag mod Dan-Bunkering 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Kammeradvokatens topchef Jens Bødtcher-Hansen håber på ro omkring den ombruste kammeradvokatordning, sagde han i ugens løb. Derudover bød ugen på historier om blandt andet udfordringer med at få møderet for landsret.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier