Myndigheder afviser adgang til minkberegninger af frygt for retsopgør

Da et bredt flertal i Folketinget vedtog kompensationspakke på 18,8 mia. kr. til de danske minkavlere, var det en de facto regning for afskaffelsen af et helt erhverv, et levebrød og en livsstil.
Aflivningsaktionen af samtlige danske mink var sket som led i kampen mod corona. Måneder senere var man imidlertid nået frem til en "rimelig kompensation", som Venstres Jakob Ellemann-Jensen efterfølgende formulerede det.
Et helt centralt ministerium og en styrelsen afviser imidlertid i dag al adgang til beregningerne, der lå bag det historiske pakke og dermed det prisskilt, som regeringen satte på minkavlernes livsværk. Det fremgår af over en måneds udredningsarbejde, hvor Watch Medier har forsøgt at få adgang til de basale beregningsparametre bag pakken.
Ifølge ministeriet og styrelsen selv bunder afvisningen bl.a. i regeringens frygt for et potentielt retsopgør med den danske minkbranche – og det kan ifølge professor ved Juridisk Institut ved Syddansk Universitet Frederik Waage indebærer en risiko for, at beregningerne aldrig nogensinde vil se dagens lys.
"Jeg tror meget vel, det kan ske, at politikere og forhandlere vil tage beregningerne med sig i graven," siger Frederik Waage.
Professor: Man må have beregnet, hvad de ville kunne få i en retssag
Styrelse: Der er en reel mulighed for retssager
Kompensationspakken til de danske minkavlere kom på ryggen en omdiskuteret aflivning af alle danske mink. En beslutning som foruden avlerne, har ramt både følgeerhverv og ledt til nedlukningen af det traditionsbundne og verdenskendte pelsauktionshus Kopenhagen Fur.
Trods de omfattende konsekvenser afviser Ministeriet for Fiskeri, Landbrug og Fødevarer at give indblik i beregningsmodellen, som førte frem til den konkrete kompensationssum. Det fremgår af en række afslag på aktindsigter, som Watch Medier har fået fra ministeriet og Landbrugsstyrelsen.
"Styrelsen anser det for en reel mulighed, at der kan komme søgsmål mod staten ift. kompensationsmodellen," lyder det bl.a. i et svar fra Landbrugsstyrelsen, der uddyber, at de konkrete dokumenter og notater er "forholdsvis detaljerede og indeholder grundlæggende juridiske overvejelser, vurderinger og argumenter", som kan betydning i en eventuel retssag.
Flertal har indgået aftale om erstatning til minkavlere på op til 18,8 milliarder
"I afvejningen af disse modsatrettede hensyn er det Landbrugsstyrelsens vurdering, at hensynet til beskyttelse af statens interesser i en eventuel kommende retssag er så væsentligt, at offentlighedens interesse i udlevering må vige herfor," skriver styrelsen videre.
Avlere efterlyser åbenhed
Formand for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, har ikke ønsket at stille op til interview i forbindelse med denne artikel, men skriver en mail til Watch Medier:
"Vi går ind for åbenhed, også om det spørgsmål," skriver han kortfattet.
Hos Foreningen Danske Mink, der kæmper for at kunne bevare minkavl i Danmark, kalder talsperson Louise Simonsen det for "forkasteligt", at det ikke er muligt at få at vide, hvad der ligger til grund for aftalen.
Foreningen har selv boret i baggrunden for aftalen samt den undersøgelse, som skal grave i hele forløbet omkring nedlukningen af minkerhvervet.
"Vi har gået den kommende undersøgelse igennem, og der er forskellige oplysninger, som for os virker til at være blevet fredet på grund af mulige retssager," siger Louise Simonsen og tilføjer:
"Det er forkasteligt og trist, at arbejdet om at informere bliver lukket af med tvivlsomme svar med bund i frygt med retssager, som myndighederne nok alligevel ikke kan afvise," siger hun.
Til spørgsmålet om, hvorvidt der er en reel trussel, at minkavlere vil lægge sag an på baggrund af kompensationsaftalen, skriver formand Tage Pedersen:
"Der skal eksproprieres omkring 1110 virksomheder, så vil det vil være overraskende, hvis der ikke er nogle, som er utilfredse med værdisætningen af deres ejendom," skriver Tage Pedersen, ligesom Louise Simonsen er enig med Danske Minkavlere i, at der formentlig er lagt op til retssager.
"Det virker til, at politiet har glemt numrene til de 1100 avlere for at høre, om de har lyst til at anmelde regeringen for lovbrud, når politiet nu ringer af sig selv til Fødevarestyrelsen. Der vil komme retssager, men omfanget er ukendt endnu," forklarer Louise Simonsen.
Kan fremstå som historisk studehandel
Der er fortsat en risiko for, at de danske minkavlere aldrig vil se mellemregningerne i den historiske kompensationspakke, vurderer Frederik Waage.
Professoren er i udgangspunktet ikke overrasket over, at myndighederne afviser at udlevere de konkrete beregningsmodeller og forhandlinger forbundet med den milliardstore kompensationspakke. For det første kan der være tale om interne, halvfærdige udkast til dokumenter.
For det andet kan der ifølge professoren være store konsekvenser ved at udlevere baggrundsberegninger, der kommer for tæt på, hvordan staten er nået frem til det konkrete beløb for ekspropriationserstatningen.
"Staten kan stå dårligere i en eventuel retssag bagefter, fordi dem, som er på kanten eller ikke mener, at de har fået det, som de lige præcis ønsker sig, kan anlægge sag ud fra tallene," forklarer professoren, som uddyber, at der ifølge Ombudsmanden skal være en "nærliggende mulighed" for en retssag, hvis dokumenterne skal undtages.
Hvis det er ministeriet eller styrelsen selv, der vurderer, hvorvidt der er en "nærliggende mulighed" for en retssag, er der så ikke en risiko for, at minkavlere aldrig vil få svar på, hvordan man kom frem til prisen for deres erhverv?
"Jo. Det kan man sagtens forestille sig. Men det er vigtigt at understrege, at man godt kunne vælge at lægge beregningerne frem, hvis man virkelig ønskede det," svarer Frederik Waage.
Han tilføjer, at det såkaldte "meroffentlighedsprincip" i lovgivningen åbner for, at ministrene kan vælge at fremlægge beregningerne af egen fri drift.
"Partierne kunne vælge at lægge politisk pres på for offentliggørelse, hvis de måtte have et ønske om at undgå mytedannelse," siger Frederik Waage og afslutter:
"Det kunne jo godt være, der var nogen, som var interesserede i at modvirke, at det hele – populært sagt – fremstår som den dyreste studehandel i danmarkshistorien."
Fødevareministeriet er blevet forholdt kritikken fra avlerne og udlægningen fra Frederik Waage. Watch Medier arbejder på at få en kommentar fra ministeriet.
(Denne artikel er leveret af vores søstermedier FødevareWatch og AgriWatch.)
Advokater rækker ud efter minkavlere på vej mod historisk retsopgør