AdvokatWatch

Dommerformand affejer forslag om skatteyderbetalt privat voldgift

En privat voldgift betalt af det offentlige kan afhjælpe problem med lange sagsbehandlingstider, mener advokater. Dommerformand er helt enig i diagnosen, men absolut uenig i løsningen.

Dommerforeningens formand Mikael Sjöberg afviser en privat voldgift på det offentliges regning. | Foto: Miriam Dalsgaard

Det er en dårlig idé at oprette et system med en privat voldgift betalt af det offentlige, skriver Dommerforeningens formand Mikael Sjöberg på foreningens hjemmeside.

Tidligere på ugen foreslog Kim Haggren, advokat og underdirektør i DI, og Niels Chr. Ellegaard, advokat og partner i Plesner, i en kronik i Børsen, at parterne i civile sager får mulighed for at afvikle sagen som en privat voldgiftssag på det offentliges regning.

Mikael Sjöberg har læst kronikken, og det har fået ham til tasterne.

"Jeg er helt enig i diagnosen, men jeg er absolut uenig i løsningen," skriver han.

Diagnosen er, at domstolene lider under et meget stort sagspres og har gjort det gennem snart en længere årrække, skriver Sjöberg. Derfor er han helt enig med advokaterne i, at sagsbehandlingstiderne er blevet for lange.

"Som dommer og formand for Dommerforeningen er jeg den første til at beklage den udvikling," skriver han.

Men han hopper ikke med på idéen om en skatteyderbetalt privat voldgift.

"Løsningen på de åbenbare problemer er ikke voldgift som foreslået af de to kronikører," skriver han og tilføjer:

"Det er kernen i en retsstat, at man har uafhængige domstole, der er sat til at løse offentlige og private tvister. Ressourcemangler hos domstolene må ikke føre til, at vi bare går over til privat voldgiftsbehandling. Retsplejeloven indeholder et væld af garantier for civile sagers behandling – mange af disse overføres konkret også til voldgiftsbehandling, men kan og bliver fraveget."

Derfor mener Mikael Sjöberg, at løsningen på problemerne er flere ressourcer til domstolene.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har flere gange anerkendt problemet, men fandt alligevel ingen penge til domstolene i det politiforlig, som et flertal i Folketinget blev enige om kort før jul.

Advokater foreslår tilbud om privat voldgift på det offentliges regning

Ingen hjælp til domstole i politiforlig: "Hvad har man dog forestillet sig?"

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier