AdvokatWatch

Nordjysk byret åbner igen efter kaotiske uger: "Skaderne er sket for os"

Det kaotiske forløb omkring coronanedlukningen af Nordjylland har sat sit præg på Retten i Hjørring, der nu kan åbne helt op igen. Det er et træt personale, jeg kan sende på weekend, fortæller retspræsident.

Regeringen lukkede Nordjylland ned 9. november på grund af coronasmittede mink. Det har sat sit præg på Retten i Hjørring. | Foto: Alexandros Avramidis/REUTERS / X03131

Det har været nogle intense uger i Retten i Hjørring, der som resten af Nordjylland har været sendt på en rutsjebanetur med skiftende restriktioner og meldinger fra myndighederne.

Det fortæller retspræsident i Hjørring, Niels Otto Jensen, efter regeringen i går ophævede de ekstra coronarestriktioner, der har præget Nordjylland de seneste par uger.

"Det er et træt personale, jeg kan sende på weekend," skriver Niels Otto Jensen i en mail til AdvokatWatch.

Retten lukkede stort set helt ned, da regeringen 9. november indførte strikse restriktioner i syv nordjyske kommuner.

Dengang var udsigten, at nedlukningen af kommunerne ville vare frem til 3. december, men allerede 16. november blev nogle restriktioner lempet, og i går torsdag meddelte regeringen, at Nordjylland stort set kan vende tilbage til samme hverdag som resten af danskerne.

"Den første uge knoklede personalet med at aflyse sager og besvare telefoniske henvendelser, og i den anden uge har de knoklet med at få så mange sager som muligt i kalenderen. Men nu kan vi heldigvis se frem til mere normale forhold," skriver Niels Otto Jensen.

Men det kaotiske forløb kommer til at præge retten i et stykke tid, vurderer retspræsidenten.

"Nordjylland er igen åben, men skaderne er sket for os," skriver han.

100 straffesager aflyst

Den første uge aflyste retten 170 straffesager, 21 civile sager og mange fogedsager, fordi restriktionerne ikke tillod, at vidner, advokater og dommere kunne rejse på tværs af kommunegrænserne. Derfor kunne sagerne ikke gennemføres.

Da restriktionerne blev lempet kun en uge senere, prøvede retten at genberamme de aflyste sager i de kommende uger, hvilket ifølge Niels Otto Jensen har været en udfordring på grund af det korte varsel.

"Netto kommer restriktionerne i Nordjylland til at betyde cirka 100 aflyste straffesager," skriver retspræsidenten.

Knap halvdelen af de aflyste civile sager kan sandsynligvis gennemføres de kommende uger, vurderer Niels Otto Jensen, som dog endnu ikke har det fulde overblik.

Han forventer, at retten er tilbage i normal drift midt i december, men der er en pukkel, der skal arbejdes ned.

"Vi forsøger at få de aflyste sager forrest i køen, så vi må forvente, at de nye sager, vi modtager den kommende tid, først vil blive berammet i april/maj, hvilket svarer til en længere berammelsestid på tre til fire uger," vurderer Niels Otto Jensen.

Han forventer ikke, at fogedretten og skifteretten bliver synderligt påvirket af nedlukningen.

Retten i Hjørring sætter halvdelen af aflyste civile sager i kalenderen efter genåbning

Nordjysk byret åbner en smule op igen efter hundredvis af aflysninger

Nordjysk byret lukker ned efter nye coronarestriktioner

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier