Advokat skal punge ud – mistænkelige millioner blev sendt via klientkonto

Firma blev smidt ud af bank af frygt for hvidvask og fik i stedet advokat til at sende penge til selskaber, hvor ét senere blev fundet skyldig i hvidvask, viser dom. 
Advokaten, der blev dømt ved Københavns Byret, skal nu betale en erstatning på 4,7 mio. kr. | Foto: Jens Dresling
Advokaten, der blev dømt ved Københavns Byret, skal nu betale en erstatning på 4,7 mio. kr. | Foto: Jens Dresling

En julidag for tre år siden får Hassan Ayaz Bostan, en ung advokat, forbindelse til ejeren af bil- og leasingfirmaet Autotailor. 

Efter sparsom kontakt, der kun foregår telefonisk og over mail, ender i alt 4,7 mio. kr. på Hassan Ayaz Bostans klientkonto i firmaet Bostan Law, som på det tidspunkt stadig er ganske nyt. 

Et par dage senere og efter instruks fra ejeren af Autotailor overfører han pengene videre til to andre selskaber gennem betaling af fakturaer for flere biler. 

Det viser sig nu, at Hassan Ayaz Bostan stillede klientkontoen til rådighed for kriminelle bagmænd, viser en dom afsagt ved Københavns Byret 4. april, som AdvokatWatch har fået aktindsigt i. 

”Med den rette kontrol burde han have indset, at det var overvejende sandsynligt, at de transaktioner han medvirkede til, skete som led i hvidvask,” lyder det i dommen. 

Hassan Ayaz Bostan skal nu betale 4,7 mio. kr. i erstatning til konkursboet efter Autotailor, der med kurator Rune Derno fra Kammeradvokaten i spidsen havde sagsøgt den nu tidligere advokat. 

Retten fandt, at Hassan Ayaz Bostan ikke foretog de krævede undersøgelser, hvidvaskloven foreskriver, før han lavede overførslerne til selskaberne, der efterfølgende har været involveret i sager om blandt andet hvidvask. 

Med til historien hører også, at bilfirmaet forud for forløbet med Hassan Ayaz Bostan var blevet smidt ud af Sparekassen Vendsyssel, fordi banken nægtede at medvirke til de omhandlende betalinger af frygt for netop hvidvask. 

Han overtog med andre ord opgaven med at overføre pengene, og endte ifølge retten reelt set at agere som bank for firmaet. 

Selv har den nu tidligere advokat i retten forklaret, at hans advokatfirma var nyt, og derfor ville han gerne hjælpe klienten. 

Han mener også, at han foretog de nødvendige kontroller af både Autotailor og de to selskaber Scanparts GmbH og Joko Development ApS, som han overførte pengene videre til. 

Københavns Byret var uenig og mener, at Hassan Ayaz Botan har handlet ansvarspådragende vedrørende overførslerne. Udover erstatningskravet på 4,7 mio. kr. til konkursboet efter Autotailor, skal han betale sagsomkostningerne, der løber op i 316.000 kr. 

Sparekassen Vendsyssel lukker forbindelsen

Det er småt med tilgængelige oplysninger på Hassan Ayaz Bostan, der står til at skulle betale det opsigtsvækkende beløb, men af dommen fra Københavns Byret fremgår det, at han fik sin advokatbestalling i efteråret 2019. 

Året efter stiftede han eget firma, Bostan Law, på Amager i København. 

Forbindelsen mellem Autotailor, hvis formål var køb, salg og leasing af biler, og Hassan Ayaz Bostan bliver skabt i juli 2020 af en tredje person, advokaten Khuram Ahmed.

Ahmed Khuram er tidligere blevet fjernet af et konkursbo på grund af tætte forbindelse med den omstridte revisor Johnny Hast Hansen, har Berlingske tidligere berettet

Ifølge Hassan Ayaz Bostan ringer Ahmed Khuram for at fortælle om Autotailor ApS, der er blevet opsagt af sit pengeinstitut. 

Årsagen til henvendelsen er, at Sparekassen Vendsyssel forinden har brudt forbindelsen til Autotailor. Første gang i et brev, hvor banken nægter at lave overførslerne, idet de ”ikke ser sig i stand til at gennemskue forretningsmodellen”. 

Flere betalinger

Efter telefonopkald og en mailkorrespondance mellem Hassan Ayaz Bostan og Ahmed Khuram overtager Hassan Ayaz Botan opgaven.

Han gennemgår Autotailors seneste årsrapport, hjemmeside, udskrift af kontoen i sparekassen og advarselsbrevet og får derefter frigjort pengene fra banken. 

Den 24. juli 2020 bliver således først 500.000 kr. overført fra Autotailors konto i Sparekassen Vendsyssel til Hassan Ayaz Bostans klientkonto. 

Tre dage senere overføres et resterende beløb på 4,2 mio. kr. 

Overførslerne sker på trods af, at Hassan Ayaz Botan aldrig mødte Autotailors direktør personligt eller besøgte virksomheden, men blot har set ID på direktøren. 

Han søgte ifølge dommen heller ikke nærmere oplysninger om baggrunden for, at Sparekassen ophævede engagementet og spærrede kontoen, ligesom han var i besiddelse af oplysninger om, at Autotailor var på vej mod en konkurs. 

Ikke desto mindre sender Hassan Ayaz Bostan efter instruks fra direktøren pengene videre til de to selskaber, der begge nu også er er erklæret konkurs. 

Det sker først gennem en række overførsler på i alt 2,6 mio. kr. til Scanparts GmbH og senere overførsler på i alt 1,7 mio. kr. til selskabet Joko Development. 

De resterende 400.000 kr. ud af 4,7 mio. kr. blev splittet i to og gik hhv. til et forlig og et salær til på Hassan Ayaz Bostans egen driftskonto. 

Firma var et ”stråmandsselskab”

Hvor de 4,7 mio. kr. stammede fra, undersøgte Hassan Ayaz Bostan imidlertid heller ikke, står der i dommen. 

Men af en udskrift fra Autotailor fremgår det blandt andet, at der godt en måned, inden Hassan Ayaz Bostan kommer ind i billedet, blev overført fire beløb, der var identiske med fire af de overførsler, Hassan Ayaz Bostan lavede til Scanparts GmbH. 

Overførslerne omhandlede forudbetaling på ikke nærmere identificerede biler. 

Netop de fire anmodninger om forudbetalinger dukkede senere op i en straffesag vedrørende hvidvask ved Retten i Randers fra 2. marts 2022, hvor de blev erklæret fiktive. 

Retten fandt samtidig, at Autotailor blev anvendt som ”stråmandsselskab”.

Det er dertil også ubestridt, finder Københavns Byret i dommen fra 4. april i år, at fakturaerne, de dannede grundlag for Hassan Ayaz Bostans udbetalinger til det andet selskab, Joko Development, var fiktive og ikke dækkede over køb af biler. 

Nu står kreditorerne tilbage med kravet på 4,7 mio. kr., som Hassan Ayaz Bostan skal tilbagebetale. 

Hassan Ayaz Botan har som følge af sagen også måtte deponere sin bestalling, da hans ansvarsforsikring blev opsagt, efter han havde anmeldt sagen, fremgår det af dommen. 

AdvokatWatch har forsøgt at få en kommentar fra Hassan Ayaz Bostan gennem hans advokat Torben Stenius. Han er ikke vendt tilbage trods gentagende henvendelser, herunder på spørgsmålet om, hvorvidt Hassan Ayaz Bostan har tænkt sig at anke dommen. 

Fristen for at anke er fire uger fra dommens dato 4. april. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også