Advokat om brudt løfte i Samsam-sag: Til at græde over

Regeringen vil undersøge FE-sagen, men den skal ikke omfatte sagen om den fængslede Ahmed Samsam.
Foto: PR
Foto: PR
af ritzau

For Ahmed Samsams advokat, Erbil Kaya, føltes det som at få en ”enorm mavepuster”, da det torsdag stod klart, at regeringen trods løfter om det modsatte ikke vil have undersøgt hans klients sag.

Således sagde den nytiltrådte justitsminister Peter Hummelgaard (S), at regeringen ikke vil gøre Samsam-sagen til en del af en undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste, FE.

”Det er en enorm mavepuster. Det er næsten til at græde over. Endelig skulle manden have bare en lille smule retfærdighed langt om længe, men åbenbart ikke alligevel,” siger Erbil Kaya.

”Det er ikke lige det, man forbinder med en retsstat, hvor man skal sørge for, at ingen uskyldige bliver dømt.”

Ahmed Samsam er dømt for at tilslutte sig en terrorgruppe i Syrien. Ifølge flere medier var han dog dansk agent, men han sidder nu fængslet på femte år.

Det er dog ikke informationer, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET) har vedstået sig.

Sammenhængen mellem FE-sagen og sagen om Ahmed Samsam er, at den hjemsendte spionchef Lars Findsen nævner Samsam-sagen i sin erindringsbog, der udkom uden varsel i valgkampen.

Regeringen vil ifølge regeringsgrundlaget nedsætte en kommission, som skal undersøge hjemsendelserne af medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Men altså ikke Samsam-sagen, selv om Ahmed Samsam og hans advokat havde fået store forhåbninger om netop det, da der under valgkampen på kort tid blev skabt et politisk flertal for det.

Erbil Kaya har endnu ikke nået at tale med sin klient om regeringens melding.

”Det er en helt ny udvikling, så jeg har ikke haft mulighed for at tale med ham endnu.”

Den terrordømte Ahmed Samsam blev for knap en uge siden registreret som sultestrejkende fange. Samsam afsoner sin straf i Enner Mark Fængsel i Horsens.

Ifølge Erbil Kaya forlyder det dog fra Ahmed Samsams familie, at han er begyndt at spise igen.

”De seneste meldinger, jeg har fået fra hans familie i går, var, at sultestrejken var ophørt, fordi han havde fået lovning på, at han vil blive flyttet til et andet fængsel medmindre restriktive vilkår,” siger advokaten.

Ny justitsminister afviser at undersøge om fængslede Samsam var dansk agent

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også