AdvokatWatch

Advokater bevarer optimismen trods halvt år uden børsnoteringer

Mens advokater sendte selskaber i hobetal på børsen i 2021, har der ikke været en eneste børsintroduktion i Danmark i årets første seks måneder. Den første nærmer sig dog, og advokater tror på opretning trods økonomisk usikkerhed.

Det har hidtil i år været yderst sparsomt med konfettien på børsen i København. Anderledes så det for eksempel ud, da høreselskabet Audientes strøg på vækstbørsen First North i september 2020. | Foto: Audientes / PR

Selv om rådgiverne går på sommerferie med et stort rundt nul på scoretavlen over børsnoteringer, er der optimisme at spore blandt flere advokater, der lever af at få børsklokkerne til at bimle.

”Klienter overvejer stadig børsnoteringer, og der er en grundlæggende tro på, at tingene vil stabilisere sig – men ikke på den helt korte bane,” siger Thomas Holst Laursen, partner og bestyrelsesformand hos Plesner, til AdvokatWatch.

I et særdeles travlt år på den danske børsscene var advokatfirmaet sidste år involveret i fire børsnoteringer. I år har klokkerne været tavse, og der har ikke været behov for at feje hverken champagnepropper eller konfetti op fra gulvet i Nasdaqs gemakker i København. Det skæpper ellers godt i kassen hos de involverede rådgivere.

En giftig cocktail af krig, inflation, stigende renter og forsyningskrise har således fået flere selskaber til at skrinlægge børsplaner, og tidligere på året erkendte Carsten Borring, noteringschef på Nasdaq i København, da også over for Børsen, at det havde været et sløjt første kvartal.

Det er et djævelsk godt spørgsmål, og jeg kan ikke svare dig på det, for det er lige præcis det, som alle aktører i markedet venter på at se.

Peter Mollerup, advokat og partner hos Lundgrens

”Der er stor volatilitet og et faldende marked, så det er ikke opportunt at lave børsnoteringer lige nu,” siger Thomas Holst Laursen, som dog sporer en optimisme inden for særligt sektorerne life science, energi og it.

”Vores klienter planlægger langsigtet, og der er ingen tvivl om, at der er optimisme i forhold til at gå på børsens hovedmarked inden for de næste 12 måneder.”

Rikke Schiøtt Petersen, der er partner hos Gorrissen Federspiel, som over de sidste par år har sat juridiske fingeraftryk på børsnoteringerne af Maersk Drilling, Huscompagniet, Boozt og Aquaporin, er også fortrøstningsfuld trods de mange dystre økonomiske prognoser, der florerer.

”Det er selvfølgelig et mere usikkert marked med en større volatilitet, men dermed ikke sagt, at der ikke kan komme børsnoteringer i andet halvår,” siger hun og forklarer:

”Grunden til, at jeg er positiv, er, at jeg ikke kigger isoleret set på børsnoteringer. Jeg ser på kapitalmarkedet i bredere forstand, og der forventer vi, at der kommer til at ske noget i andet halvår. Det kan være kapitalrejsninger eller andre former for kapitalmarkedstransaktioner, og det bygger jeg på vores erfaring, samt hvad vi kan kigge ind i.”

Mandater på pause

I Lundgrens, der er blandt de flittige fødselshjælpere på den til tider udskældte vækstbørs First North, er tonen knap så munter hos Peter Mollerup, der er partner i firmaets M&A-forretning. Han skyder på, at Lundgrens har været involveret i fire-fem processer, der er blevet aflyst eller sat på pause.

”Jeg tror, der kommer til at gå lidt tid, før First North-markedet er oppe på det niveau, vi så sidste år,” siger han.

Er de blevet helt aflyst eller bare sat på pause?

”Det er et djævelsk godt spørgsmål, og jeg kan ikke svare dig på det, for det er lige præcis det, som alle aktører i markedet venter på at se.”

Det københavnske advokatkontor Loeven gør sig også på vækstbørsen, og firmaet, der tidligere gik under navnet BKH Law, var sidste år involveret i to børsintroduktioner.

Nu er to ud af tre IPO-mandater, som advokaterne gik ind til 2022 med, sat på pause, mens et er blevet helt aflyst, og det er ifølge ledende partner Søren Brinkmann noget ”nær umuligt at læse i krystalkuglen om markedets udvikling den kommende periode”.

”Jeg har dog statusmøder i kalenderen efter sommerferien, hvor der forhåbentlig er mere ro på markedet, så der kan arbejdet måske genoptages, men som sagt er det meget svært at spå om udviklinger i markedet p.t,” lyder det fra advokaten, der i 2019 hjalp e-sportsvirksomheden Astralis på First North-børsen.

Sidste år strøg mere end 20 selskaber på minibørsen. To med juridisk assistance fra Lundgrens, som året før også hjalp virksomhederne LED Ibond og Mdundo ind i varmen.

Men selv om den del af børsmarkedet er ”næsten lukket helt ned”, som Peter Mollerup formulerer det, bremser det ikke tandhjulene.

”Virksomhederne søger bare en exit eller kapitalfremskaffelse på anden vis, og M&A-markedet er ikke lige så hårdt ramt som børsmarkedet. Vi har tværtimod haft ekstremt travlt i den første halvdel af året, selv om der også er blevet trykket på pauseknappen på nogle få M&A-transaktioner,” siger partneren.

Årets første

Et lille lys i børsmørket er ejendomsselskabet Swiss Properties Invest, der har meldt sin entré på First North midt i juli. I bestræbelserne på at ramme vækstbørsen har selskabet, der investerer i schweiziske mursten, allieret sig med advokatfirmaerne Galst og Elmann som juridiske rådgivere.

Derudover er Accura en del af det hold af rådgivere, som den Birkerød-baserede virksomhed Combineering har engageret i bestræbelserne på at nå børsen, mens biotekselskabet Gubra ifølge Børsen har hyret blandt andre Plesner til at sondere terrænet i forhold til en børsnotering af selskabet.

Thomas Holst Laursen kan ikke sige, hvor mange børsbolde advokatfirmaet konkret har i luften, men, siger han, ”vi har aktive processer”.

”Der er nogle, der overvejer den rette timing for at lave en god børsnotering på hovedmarkedet. Hverken selskaber eller investorer ønsker børsnoteringer, hvor kursen ræser op og ned dagen efter,” lyder det fra Plesner-formanden.

”Så snart der er mulighed for det igen, og markedet er stabilt, vil vi se nye børsnoteringer. Den vigtige faktor er penge, og der er stadig mange penge til rådighed,” forklarer han.

To advokatfirmaer styrer ejendomsselskab mod børsen

Flere selskaber skrinlægger børsplaner

Advokater sendte selskaber i hobetal på børsen i 2021

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Dommers adfærd på Facebook kom igen i fokus i denne uge, hvor Dansk Folkeparti holdt sommergruppemøde. Derudover fandt historier om blandt andet erhvervsjurister og barselsvilkår vej til spalterne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier