Ekstraordinær bonusfest: Travlhed og talentkamp får firmaer til at punge ud

Et usædvanligt travlt år har fået flere store advokathuse til at belønne medarbejderne med større bonusser. Samtidig har talentkampen fået flere til at justere bonusordningerne.
Voksende summer og nye tiltag tager branchens bonusfest til nye højder. | Foto: Lærke Posselt
Voksende summer og nye tiltag tager branchens bonusfest til nye højder. | Foto: Lærke Posselt
af Iben Schmidt og Steffen Moses

Flere af Danmarks største advokathuse har aldrig udloddet så stor en samlet bonussum, som de gjorde i 2021.

Det skyldes blandt andet kampen om talenterne og den indsats, advokater har leveret i et travlt år, lyder det.

”Vi har betalt et ekstraordinært stort bonus- og kompensationsbeløb til vores medarbejdere. Medio 2021 honorerede vi meget flotte indsatser. Det er en betydelig forøgelse i forhold til foregående år,” siger Niklas Korsgaard Christensen, ledende partner i Plesner, til AdvokatWatch.

Også Bech-Bruun skruede op for bonusserne sidste år, siger ledende partner Steen Rode, som afviser at gå i detaljer om bonussystemet.

”I et rekordtravlt år er der også rekordstore bonusser til medarbejderne. De har ydet en meget stor indsats i 2021, og det ser man også på bonusudbetalingerne.”

Ingen af firmaerne ønsker at sætte tal på, hvor stor stigningen er, eller hvor meget der samlet er blevet udloddet.

Justerer ordninger for at fastholde

2021 har været et travlt år for advokathusene, der også har leveret markante toplinjestigninger. Samtidig har der været kamp om talenterne.

Flere firmaer heriblandt Gorrissen Federspiel og Horten har også arbejdet på at gøre bonusordningerne mere attraktive.

”Vi har ændret vores bonusordning med virkning fra 2022. Det kommer til at medføre nogle større bonusbetalinger gennemsnitligt og til de enkelte.”

”Medarbejderne synes, det tidligere system var kompliceret, og vi er nødt til at være skarpe, for der er meget rift om medarbejderne i øjeblikket,” siger Horten-chef Christian Gregersen.

Den tidligere ordning var mere ”objektiv” og baseret på en formel med flere parametre herunder antallet af timer, der var arbejdet, hvad de blev faktureret til samt medarbejderens løn og budget.

Der kunne være situationer, hvor fuldmægtige og advokater ikke fik bonus, selv om de havde lagt en særlig indsats, forklarer Christian Gregersen.

”Nu kigger vi primært på den indsats, man har lagt i form af timer,” siger han og tilføjer:

”Medarbejderne vil gerne have, at bonusserne er til at forstå. De skal kunne se, hvad de får ud af at lægge en ekstra indsats. Man skal blive påskønnet for det inden for rimelig tid, hvis man arbejder flere timer, end der er regnet ind i ens løn.”

Ekstra pandemibonus

I Gorrissen Federspiel steg den samlede udbetalte bonus også ”ganske betydeligt” i 2021, oplyser ledende partner Martin André Dittmer i en mail.

I 2021 udbetale firmaet blandt andet en ekstraordinær bonus på 15.000 kr. til alle medarbejdere for indsatsen under og efter pandemien, lyder det.

Derudover har firmaet lavet en justering i bonusordningen i løbet af året, oplyser Martin André Dittmer.

”For så vidt angår bonus har vi blandt andet i 2021, som et led i vores bestræbelser på at fastholde vores medarbejdere efter endt forældreorlov, indført en fastholdelsesbonus svarende til det pensionsbidrag, Gorrissen Federspiel ville have indbetalt, hvis medarbejderen havde modtaget løn i orlovsperioden.”

”Bonussen indbetales direkte til medarbejdernes pensionsopsparing for derved at sikre, at der ikke sker et pensionsefterslæb på grund af forældreorlov.”

Hos Kammeradvokaten er der også blevet skruet op, oplyser ledende partner Jens Bødtcher-Hansen i en mail.

“Det har på alle måder været et virkelig travlt år. Alle har leveret en utrolig flot indsats, og derfor er det samlede bonusniveau også højere end tidligere år.”

Firmaet har i årets løb også givet medarbejderne flere ”modeller på hylderne” at vælge imellem.

Timer ikke altid afgørende

I Plesner fik lønningerne generelt et nøk opad i 2021 efter historisk år, hvor partnerne og medarbejderne kunne proppe mere end 113 mio. kr. mere i baglommen.

I firmaets bonussystem vægter ”kvalitative parametre” mere end tidsindsatsen for at have fokus på talent, fortæller Niklas Korsgaard Christensen, der dog ikke vil blive mere konkret.

”Det er ikke bare mange timer, der er afgørende for, om du er talent,” siger han.

Det er heller ikke alle advokatfirmaer, der er lige begejstret for bonusordninger.

”Det er min erfaring, at det fremdyrker en individuel kultur og skaber spidse albuer. Vi vil gerne arbejde som et hold, så hvis vi gør noget, laver vi overskudsdeling blandt alle medarbejdere,” siger formand for advokatfirmaet Iuno, Anders Etgen Reitz.

Horten-chef Christian Gregersen mener dog ikke, at bonusordninger i sig selv er usunde. Det er en balancegang, siger han.

”Det handler om, hvor højt den kan komme op, og hvor lukrativt det er at sidde nogle ekstra timer. Vi ønsker at give fleksibilitet, så når du bruger ekstra tid på kontoret, kan du få nogle penge og eksempelvis bruge dem på at holde fri en anden gang.”

Flere internationale firmaer har i jagten på talenter indført såkaldte sign-on-bonusser, men ifølge AdvokatWatchs oplysninger er den form for bonus ikke udbredt blandt danske advokatfirmaer.

Hård jagt på advokattalenter bringer løn og bonusser i spil: ”Konkurrencen er rigtig stor”

Amerikanske advokatfirmaer skruer op for bonusserne i kampen om talenterne

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også