AdvokatWatch

Advokater har hænderne fulde med omfangsrigt nyt regelregime

Omfanget af nye regler for udenlandske investeringer er markant, fortæller advokater, der nu har gjort sig de første erfaringer. Et utal af handler bliver påvirket, men styrelse afviser at løfte sløret for, hvor mange investorer der afvises ved den danske grænse.

"Vi er vant til et EU med meget faste regler om for eksempel fri konkurrence, men nu ser vi, at ballet virkelig er åbnet politisk," siger Thomas Holst Laursen, formand for Plesner. | Foto: Jeppe Carlsen

Virksomhederne har fået mere at bøvle med, og advokaterne har fået markant mere at lave.

Sådan lyder konklusionen fra en række advokater og Dansk Industri, efter nye regler for screening af udenlandske investeringer trådte i kraft i september.

"Det er et område, der er meget vigtigt at have fokus på," siger Thomas Holst Laursen, der formand for Plesner og advokat med speciale i M&A, til AdvokatWatch.

Netop området for køb og salg af virksomheder er i særlig grad påvirket af reglerne for foreign direct investments (FDI), der giver myndighederne i EU-landene mulighed for at stoppe uønskede investeringer i samfundskritiske sektorer fra eksempelvis Kina eller Rusland.

"Vores erfaring er helt klart, at investeringsscreening fylder mere og mere. Det gælder ikke kun i Danmark, men i hele verden og i særdeleshed i Europa," siger Bart Creve, partner i Kromann Reumert og tilføjer:

"I Danmark rammer reglerne ret bredt, og det betyder, at det er ret mange transaktioner, der er omfattet af de danske regler."

Selv internationale transaktioner, der er små i dansk perspektiv, kommer nu forbi danske advokater.

Thomas Gjøl-Trønning, partner i Bech-Bruun

Da reglerne blev indført, var der usikkerhed om, hvad det ville komme til at betyde for M&A-området, og i dag er erfaringen fra advokaterne, at omfanget af FDI-reglerne er betydeligt, og langt størstedelen af transaktionerne bliver screenet for, om de skal godkendes af myndighederne.

"Det er svært at sætte timer på, hvor meget ekstra tid vi skal bruge på en transaktion, når den indebærer investeringsscreening. Men det er selvfølgelig en ny kompleksitet i transaktioner og investeringer, som vi skal tage højde for," siger Maria Holst Levin, der ligeledes er partner i Kromann Reumert.

Samme melding lyder fra konkurrenten Bech-Bruun, der laver "investeringsscreening for et godt stykke over halvdelen" af advokatfirmaets transaktioner.

"Vores opfattelse er, at vi har fået mere arbejde med FDI-reglerne, end vi umiddelbart havde regnet med," konkluderer Bech-Bruun-partner Simon Milthers.

Få udenlandske investeringer afvises

Mens advokaterne har fået mere at lave, har virksomhederne fået et nyt regelregime, de skal navigere i. Og det kan være problematisk, mener Dansk Industri (DI).

"Det er et relativt bredt og finmasket net, man har smidt ud over virksomhederne, og det er ret mange virksomheder, der falder inden for de områder, hvor reglerne for investeringsscreening gør sig gældende," siger Peter Bay Kirkegaard, seniorchefkonsulent i DI.

Han nævner som eksempel en dansk virksomhed, der producerer køleskabe til hospitaler, laboratorier og sundhedsindustrien. Virksomheden falder ind under FDI-reglerne, da produkterne bruges i sundhedssektoren, der betegnes som kritisk infrastruktur.

"Der er mange især mindre virksomheder, der bliver overraskede over, at de er omfattet af reglerne, fordi de rammer så bredt. Så det kan give en masse bøvl, og i sidste ende kan en investering jo falde på gulvet," siger Peter Bay Kirkegaard.

Ingen af de advokater, AdvokatWatch har talt med, har endnu oplevet, at en FDI-ansøgning er blevet afvist af de danske myndigheder, men det er uklart, om de omfattende regler rent faktisk har bremset udenlandske investorer ved grænsen.

Erhvervsstyrelsen ønsker således ikke over for AdvokatWatch at oplyse, hvor mange FDI-ansøgninger styrelsen har modtaget, og hvor mange – hvis nogen – der er blevet afvist, da FDI-sager "på baggrund af sikkerhedshensyn" er undtaget fra reglerne om aktindsigt.

På tværs af EU bliver omkring 2 pct. af ansøgningerne om direkte udenlandske investeringer afvist, viste en rapport fra EU-Kommissionen sidste år, der dog er lavet, inden reglerne også trådte i kraft i Danmark.

Advokater skal navigere i politik

Reglerne vil dog også få potentielle investorer til at afholde sig fra overhovedet at forsøge at investere i kritiske sektorer i Danmark, forudser advokaterne.

"Det er ingen tvivl om, at der vil være potentielle udenlandske købere af danske aktiver fra de lande, som reglerne retter sig imod, som allerede på forberedelsesstadiet vil opgive tanken om at kunne købe i Danmark," siger Thomas Holst Laursen fra Plesner.

Han mener, at FDI-reglerne er et nybrud i EU-regi, da de enkelte lande i høj grad har mulighed for at lægge snittet ud fra nationale politiske hensyn. Og det stiller større krav til advokaternes rådgivning.

"Vi er vant til et EU med meget faste regler om for eksempel fri konkurrence, men nu ser vi, at ballet virkelig er åbnet politisk ved, at hvert enkelt land i høj grad selv kan styre, hvor grænserne skal gå i forhold til direkte udenlandske investeringer," siger Thomas Holst Laursen og tilføjer:

"For advokater betyder det, at der kommer mere usikkerhed ind i forhold til tilrettelæggelsen af transaktioner og det, vi kalder transaktionssikkerhed. Altså, hvor sikre er vi på, at transaktionen kan gennemføres."

Advokater er nødt til at "rådgive om regler, der i et vist omfang er mere drevet af politik", og derfor er det ikke nok at "fortolke reglerne i klassisk juridisk forstand", siger Plesner-formanden.

Derudover betyder FDI-reglerne på det mere lavpraktiske plan, at danske advokater bliver involveret i flere internationale transaktioner, der tidligere alene var blevet håndteret af for eksempel store advokatfirmaer i London.

Men hvis en virksomhed har bare et lille datterselskab i Danmark, skal der laves investeringsscreening efter de danske regler.

"Så selv internationale transaktioner, der er små i dansk perspektiv, kommer nu forbi danske advokater, og den slags sager har vi fået et stort antal af," siger Thomas Gjøl-Trønning, der er M&A-advokat og partner i Bech-Bruun.

Der flød ifølge tal fra OECD direkte udenlandske investeringer for 3,2 mia. dollar ind i Danmark i 2020, mens der blev investeret 10,9 mia. dollar den anden vej fra Danmark til andre lande.

M&A-advokater kaster sig over nyt område: "Det kan være ret betydeligt"

Nye regler giver masser af tvivl og masser af arbejde for advokater

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Der kom politisk fokus på uklar advokatregning i stort anlagt erstatningssag mod Bech-Bruun i denne uge, der også bød på historier om blandt andet advokatbranchens ledelseshovedbrud og specialistområdet for sager om børnebortførelser.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier