Store advokatfirmaer pløjer sig ustoppeligt igennem coronakrisen

Med et nyt rekordregnskab fra Accura er alle landets største advokatfirmaer kommet med regnskab for 2020, der trods bange anelser, fyringsrunder og coronakrise endte med en samlet omsætningsvækst på 200 mio. kr.
Coronakrisen har lammet samfundet, men advokatfirmaernes omsætning har ikke været mærkbart påvirket af det. | Foto: Ernst van Norde
Coronakrisen har lammet samfundet, men advokatfirmaernes omsætning har ikke været mærkbart påvirket af det. | Foto: Ernst van Norde
AF STEFFEN MOSES OG IBEN SCHMIDT

Da coronapandemien i starten af 2020 pludselig tårnede sig op i al sin uoverskuelighed, stoppede landets største advokatfirmaer op, så den ukendte forhindring an og fortsætte derefter stort set ufortrødent igennem smittetal, restriktioner og hjemsendelser.

For mens den altomfavnende coronakrise har sendt mange erhverv til tælling, kan de ti største advokatfirmaer over en bred kam fremvise solide resultater og en samlet vækst på 200 mio. kr., viser en gennemgang af regnskaberne, AdvokatWatch har lavet.

"2020 var et meget turbulent år. Efter advokatfirmaerne havde fået en okay start i januar og februar, opstod der en voldsom usikkerhed ved coronanedlukningen," siger Paul Mollerup, adm. direktør i Danske Advokater.

Han peger på, at advokatbranchen trods coronakrisen alligevel har oplevet "et pænt aktivitetsniveau", særligt i forhold til virksomhedsrådgivning og i forbindelse med køb og salg af virksomheder.

"Andet kvartal var en alvorlig mavepuster. Så samlede markedet sig stille og roligt i løbet af sommeren, og vi så så vi et andet halvår, hvor aktivitetsniveauet i advokatbranchen afspejlede den generelle konjunkturudvikling i samfundet," siger Paul Mollerup.

År med fyringsrunder

Billedet så ellers noget dystert ud, da corona ramte landet i marts sidste år. Flere firmaer opgav at melde forventninger ud til året på grund af usikkerheden, og Kromann Reumert, Plesner og DLA Piper gennemførte fyringsrunder.

"Vi har været nødsaget til at reagere på covid-19-krisen og den manglende sigtbarhed de næste par kvartaler. Vi har prøvet at vise rettidig omhu," sagde DLA Pipers ledende partner, Martin Lavesen, i maj sidste år.

Han kunne dog, da han afleverede 2020-regnskab med en stort set uændret toplinje, konstatere, at året havde været bedre end frygtet.

"Vi er meget tilfredse med det resultat, vi har opnået," sagde Martin Lavesen i marts.

Tilfredshedsfølelsen deler han med stort set alle sine konkurrenter, og de ti største advokatfirmaer havde samlet set en omsætning på 4,6 mia. kr. i 2020, hvilket svarer til en vækst på 4,7 pct. i forhold til 2019.

Dertil kommer omsætningen fra Kromann Reumert og Poul Schmith/Kammeradvokaten, der er blandt de ti største advokatfirmaer, men som ikke kan indgå i opgørelsen, da de to firmaer holder deres regnskabstal hemmelige.

Dermed indeholder opgørelsen regnskabstal fra de otte andre største advokatfirmaer målt på omsætning.

Accura overhaler konkurrenter

I opgørelsen skiller Accura sig ud med en vækst på 33 pct., hvilket gør advokatfirmaet større end konkurrenterne Horten og Bruun & Hjejle målt på omsætning.

Ingen af de andre store advokatfirmaer kan måle sig med Accura, når det kommer til vækst, men de fleste har været godt tilfredse med 2020.

Det gælder for eksempel Horten, der øgede omsætningen med 6 pct. og dermed var det advokatfirma med næststørst vækst blandt landets største.

"Vi er rigtig tilfredse med vores årsregnskab og stolte af, at det er lykkedes os at have en stigning i vores omsætning på trods af corona," sagde Horten-direktør Tine Kaspersen for en måned siden.

Også daværende ledende partner i Plesner, Tom Kári Kristjánsson, var tilfreds, selvom han måtte nøjes med en uændret omsætning på 703 mio. kr.

"Vores regnskab afspejler et år, hvor vi både har oplevet bølgedal og bakketop på vores travlhedskurve, men samlet set har vi landet en toplinje på niveau med sidste år og dermed endnu et regnskab, hvor vi befinder os oppe i rekordterritoriet," sagde han i forbindelse med firmaets regnskab i marts.

Slutspurt i andet halvår

Bagest i vækstracet finder man Bruun & Hjejle, der til trods for sidstepladsen kan nøjes med et omsætningsfald på 1,6 pct.

"Covid-19 har påvirket 2020, hvilket primært kom til udtryk i et dyk i aktiviteten i andet kvartal. Andet halvår var aktivitetsmæssigt på samme høje niveau som i 2019," skrev Bruun & Hjejle i regnskabet.

Og netop den fortælling går igen hos advokatfirmaerne. Der var et dyk i andet kvartal, mens der var travlt i andet halvår, hvor især M&A-markedet har været glohedt. Det kunne mærkes hos blandt andre Bech-Bruun, der sikrede sig en vækst på 2,7 pct. efter en god afslutning på året.

"Regnskabet havde slet ikke set sådan ud sidst i oktober. Det er en stærk slutspurt i november og december, som har løftet året," sagde Martin Riber Povlsen, økonomidirektør i Bech-Bruun, i april.

De gode takter er ifølge advokatfirmaerne fortsat ind i 2021, og dermed er forventningerne også positive.

"Vi kan konstatere, at det her er en pandemi og ikke en finansiel krise," lød det fra Martin André Ditter, ledende partner i Gorrissen Federspiel, da han aflagde regnskab tidligere på måneden.

Læs om advokatfirmaernes 2020-regnskaber her:

Lundgrens:

Lundgrens "bider tænderne sammen" og holder fast i vækststrategi trods corona

Horten:

Horten udvider i Aarhus og går på jagt efter nye partnere

Bruun & Hjejle:

Toplinjen dykker hos Bruun & Hjejle i pandemiår

Plesner:

Plesner holder kadencen i coronaår og sætter næsen op efter vækst

Bech-Bruun:

Bech-Bruun klarer coronaår med skindet på næsen efter slutspurt

Gorrissen:

Gorrissen-topchef tror på vækst: "Det her er en pandemi og ikke en finansiel krise"

DLA Piper:

DLA Piper undgår økonomiske knubs i coronaår og ser lyst på 2021

Accura:

Kraftig vækst sender Accuras omsætning op over en halv milliard

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også