AdvokatWatch

Metoo, mink og mediefokus sender bølge af opgaver ind over advokater

Skandaler og øget fokus på sexisme får politikere og virksomheder til i stor stil at iværksætte advokatundersøgelser. Vi er på en bølgetop, vurderer advokatfirma. Men de brandfarlige emner kan også gøre undersøgelser til et tveægget sværd for advokater.

Frank Jensen (S) omringet af journalister på Islands Brygge i København 19. oktober 2020, da han under massiv bevågenhed træder tilbage som overborgmester i København efter flere sager om seksuelle krænkelser. | Foto: Henning Hjorth

Opgaverne er på det seneste tikket flittigt ind på advokatkontorerne, når det handler om at granske forskellige forhold, og der er netop sat navne på de advokater, der skal stå for to centrale undersøgelser i den højspændte og politiske sag om aflivning og nedgravning af mink.

Spørger man advokatfirmaet Norrbom Vinding med speciale i ansættelsesret befinder vi os på en bølgetop, når det gælder advokatundersøgelser – ikke mindst foranlediget af metoo-bølgen, der skyllede ind over Danmark i efteråret.

"Det kommer i bølger, og for tiden ser det ud til, at der er en større efterspørgsel på undersøgelsesforløb. Det gælder hos både offentlige myndigheder og på det private arbejdsmarked," siger Jørgen Vinding, managing partner i Norrbom Vinding, til AdvokatWatch.

Han betegner advokatundersøgelser som et vigtigt forretningsområde for specialistkontoret, som på det seneste har gennemført sexisme-undersøgelser hos Socialdemokratiet og TV 2.

I denne her sammenhæng har jeg ikke nogen politiske motiver eller holdninger.

Claus Guldager, advokat og partner hos Andersen Partners

Hortens undersøgelse af den såkaldte borgmestersag i Fredericia, der hidtil har indbragt advokathuset 5,7 mio. kr., har ligeledes trukket overskrifter.

Det er dog ifølge firmaets ledende partner, Finn Schwarz, som selv beskæftiger sig med ansættelsesret, svært at vide, om der generelt bestilles flere advokatundersøgelser, men lige nu og her, siger han, spiller metoo en særlig rolle, "og det er måske det, der gør, at der kommer særligt fokus på området".

"Jeg tror, at virksomhederne i større omfang end tidligere ønsker at melde ud, at man har sat en undersøgelse i gang, når emnet for en given advokatundersøgelse drejer sig om noget, der kan have stor betydning for virksomhedernes brand. Tidligere holdt man i højere grad tilsvarende undersøgelser bag lukkede døre," siger Finn Schwarz.

Opsigtsvækkende undersøgelser

Der har været mange advokatundersøgelser i mediebilledet på det seneste. Som eksempler kan nævnes svindelsagen i Østjysk Boligforening og krænkelsesundersøgelsen af tidligere overborgmester i København Frank Jensen (S), som Kromann Reumert har fået millioner for at granske.

Plesner fandt i en undersøgelse for nylig frem til mulig coronasnyd på Børsen, som kostede flere ansatte i mediehuset jobbet, mens Kammeradvokaten skal kigge nærmere på Hillerød Forsyning, og Norrbom Vinding skal undersøge mulig sexchikane i DR's pigekor.

Dertil kommer den meget omtalte advokatvurdering af Instrukskommissionens delberetning, der har ført til en rigsretssag mod tidligere udlændingeminister Inger Støjberg. Her kom advokaterne blandt andet under beskydning for ikke at have de rette kompetencer til opgaven.

Over de senere år er der ifølge Jørgen Vinding fra Norrbom Vinding også kommet større bevågenhed på advokaters arbejde.

"Der har altid været en vis interesse for det strafferetlige område – især de lidt større sager – men det er som om, at der er kommet større fokus på advokatarbejde inden for andre felter," siger han og fortsætter:

"Advokatundersøgelser har sådan set altid givet anledning til interesse fra mediernes side, hvis der er konstateret uregelmæssigheder, men der har været rigtig stor fokus på en række aktuelle undersøgelser som for eksempel borgmestersagen i Fredericia, og der er generelt bredere interesse på tværs af flere medier i dag."

Tveægget sværd

Norrbom Vinding er selv blevet genstand for kritik efter sin sexisme-undersøgelse hos TV 2, der førte til afskedigelsen af tv-vært Jes Dorph-Petersen, som er så utilfreds med forløbet, at han har slæbt advokatfirmaet i Advokatnævnet.

Senest måtte Offersen & Christoffersen også stå skoleret efter kritik af advokatkontorets undersøgelse af danske Bestsellers samarbejde med tre fabrikker i Myanmar.

De fleste vil opleve, at det er et grundvilkår, når man beskæftiger sig med ansættelsesret, at man har sager, som fra tid til anden er i medierne.

Søren Skjerbek, advokat og partner hos Norrbom Vinding

Og advokatundersøgelser kan meget let komme til at blive et tveægget sværd, mener Finn Schwarz fra Horten.

"Vores muligheder for at finde faktum kan være begrænset af det opdrag, vi har fået, og hvis en journalist efterfølgende spørger, hvorfor vi ikke har kigget på det ene eller det andet, er det svært at forklare, selv om det i virkeligheden er meget logisk, og det kan få kritikken til at hagle ned over os."

"Det er den ene del af det," siger han og forklarer, at den anden del omhandler konklusionen.

"Når vi efter at have talt med vidner navnlig relateret til metoo-sager vil det virke tveægget, at vi enten lægger den ene parts forklaring til grund for vores konklusion for så at blive kritiseret af den anden, eller at vi lægger den anden parts forklaring til grund for vores konklusion for så at blive kritiseret af den, der føler sig krænket, fordi vedkommende ikke mener, at vi har nogen respekt for, at personen føler sig krænket."

Guide på vej

Med offentliggørelsen af advokaterne til at stå for minkundersøgelserne har tre advokater for alvor meldt deres ankomst i rampelyset.

Den politiske bevågenhed og de mange holdninger, der knytter sig til minksagen, er imidlertid ikke noget, der har afskrækket Claus Guldager, partner hos Andersen Partners, fra at byde på opgaven med at undersøge politiets udskældte action cards.

"I denne her sammenhæng har jeg ikke nogen politiske motiver eller holdninger. Jeg skal læse det materiale, jeg får adgang til, og så skal jeg forsøge at forholde mig til det så objektivt, som jeg overhovedet kan," siger advokaten.

Den øgede opmærksomhed og mere højlydte kritik får heller ikke Horten og Norrbom Vinding til at takke nej til opgaver eller være mere påpasselige i forhold til de undersøgelser, de påtager sig.

Det er ifølge Horten-topchef Finn Schwarz ikke nyt, at man kan blive nødt til at finde paraderne frem, når man går ind i en advokatundersøgelse, og kritikken er et "levevilkår", mener Jørgen Vinding, som suppleres af sin partnerkollega Søren Skjerbek.

"De fleste vil opleve, at det er et grundvilkår, når man beskæftiger sig med ansættelsesret, at man har sager, som fra tid til anden er i medierne," siger Søren Skjerbek.

I lyset af det øgede offentlige fokus på advokatundersøgelser er Advokatsamfundet på vej med en guide til advokater om, hvad de skal være opmærksomme på, når de skal lave en undersøgelse.

Da det er en større opgave, som kræver grundigt arbejde, er der dog et godt stykke vej, til den ligger klar, lyder det fra organisationen.

Dansk advokatfirma udsat for kritik fra udlandet efter Bestseller-undersøgelse

Krænkelsesundersøgelse af Frank Jensen koster millioner i advokatregning

Guide til advokatundersøgelser på vej efter ophedet krænkelsesdebat

Jes Dorph indberetter advokatfirma efter ombrust undersøgelse 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier