AdvokatWatch

Krænkelsesundersøgelse af Frank Jensen koster millioner i advokatregning

Advokatundersøgelsen af tidligere overborgmester Frank Jensens (S) krænkelsessager, som Kromann Reumert har stået for, har overskredet det estimerede budget.

På et pressemøde 19. oktober 2020 annoncerede Frank Jensen, at han trak sig som både overborgmester i København og som næstformand i Socialdemokratiet. | Foto: Marius Renner

Advokatundersøgelsen af anklagerne om grænseoverskridende adfærd fra Københavns tidligere overborgmester Frank Jensens (S) har indtil videre kostet 2.146.000 kr. i advokatregninger til Kromann Reumert. Det fremgår af en korrespondance mellem Kromann Reumert og Københavns Kommune, som AdvokatWatch har fået aktindsigt i.

Der var oprindeligt afsat maksimalt 1,5 mio. kr. til finansiering af sagen, fremgår det af Københavns Kommunes hjemmeside. Men taxameteret er fortsat forbi de 1,5 mio. kr., og i perioden 19. november frem til 8. februar har advokaterne brugt i alt 789 timer på at nå til bunds i sagerne. Det giver en gennemsnitspris på 2720 kr. i timen.

"Der var i forbindelse med afgivelsen af tilbud stor usikkerhed omkring, hvor omfattende et arbejde der ville være forbundet med advokatundersøgelsen," udtaler Christina Ekmann, chefjurist i Københavns Kommune, i et skriftligt svar til AdvokatWatch.

"Tidsforbruget forbundet med opgaven ville i meget høj grad afhænge af, hvor mange personer der skulle interviewes. Som følge heraf var opgaven ikke egnet til en fastprisaftale, og det blev derfor aftalt at afregne opgaven efter forbrugt tid," lyder det videre fra Christina Ekmann.

Det er Marianne Granhøj, partner og leder af afdelingen for arbejds- og ansættelsesret hos Kromann Reumert, der sammen med partner Jens Lund Mosbek har været ansvarlig for at gennemføre undersøgelsen. Og det er blandt andet 156 partnertimer, der har trukket advokatregningen op.

"Partnertiden var betydelig i den første fase af sagen og vil ligeledes blive relevant i forbindelse med selve rapporten," lød det i en mail fra Marianne Granhøj til Københavns Kommune i december.

Advokaterne fra Kromann Reumert fandt frem til 12 episoder, hvor Frank Jensen bliver beskyldt for krænkelser.

Kritik af advokatundersøgelser

Advokatundersøgelser har været en populær metode henover efteråret og vinteren for at afdække de mange anklager om krænkelser, der ramte flere brancher og politiske partier.

TV 2 hyrede for eksempel advokatfirmaet Norrbom Vinding ind for at undersøge kulturen, hvilket blandt andet førte til en afskedigelse af tv-værten Jes Dorph-Petersen.

Men de mange advokatundersøgelser er også blevet genstand for heftig kritik i debatten om krænkelser, hvor flere aktører fra sidelinjen har råbt op om, at "retssikkerheden bliver krænket" og kritiseret brugen af anonyme kilder.

Det gælder blandt andre juraprofessor Eva Smith og kønsforsker på Roskilde Universitet Karen Sjørup. For ikke at nævne Jes Dorph-Petersens egen advokat Mette Grith Stage. Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen, der selv er advokat, har i et debatindlæg i Jyllands-Posten udtrykt, at det er problematisk, at advokater bliver sat til at vurdere sagerne frem for domstolene.

Efter advokatundersøgelsen af TV 2 har den tidligere tv-vært Jes Dorph-Petersen blandt andet kritiseret Norrbom Vinding for "lemfældig bevisvurdering" og indbragt advokaterne for Advokatnævnet for brud på "god advokatskik".

Som følge af den store bevågenhed om advokaternes håndtering af undersøgelserne har Advokatsamfundet taget initiativ til at udarbejde en beskrivelse, der kan "guide advokater til, hvad de bør være opmærksomme på, hvis de skal udføre en advokatundersøgelse".

Der forelægger ikke nogen endelig regning fra Kromann Reumert endnu, og beløbet kan vise sig at blive endnu højere, da advokaterne ikke har opgjort arbejdet for perioden fra den 8. februar til den 25. februar, oplyser Københavns Kommunes chefjurist i en mail.

Hverken Marianne Granhøj eller Jens Lund Mosbek har ønsket at stille op til interview.

Guide til advokatundersøgelser på vej efter ophedet krænkelsesdebat

Advokatundersøgelse af Frank Jensen finder 12 krænkelsessager

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Dommers adfærd på Facebook kom igen i fokus i denne uge, hvor Dansk Folkeparti holdt sommergruppemøde. Derudover fandt historier om blandt andet erhvervsjurister og barselsvilkår vej til spalterne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier