Coronaforsigtige advokater retter toplønninger op

ET ÅR MED CORONA: Partnernes kontoudtog ligner efterhånden sig selv i de advokathuse, der som en direkte konsekvens af coronakrisen skar i de månedlige udbetalinger. Flere advokatbosser melder således om "normale tilstande" præcis et år efter nedlukningen uden fortilfælde.
Alvoren i budskabet fra statsminister Mette Frederiksen (S) var ikke til at tage fejl af, da Danmark på et historisk pressemøde 11. marts 2020 blev lukket ned på grund af coronavirussens indtog. | Foto: Martin Sylvest//
Alvoren i budskabet fra statsminister Mette Frederiksen (S) var ikke til at tage fejl af, da Danmark på et historisk pressemøde 11. marts 2020 blev lukket ned på grund af coronavirussens indtog. | Foto: Martin Sylvest//

For et år siden – om aftenen 11. marts – sad den på det tidspunkt kommende Kirk Larsen-direktør Erwin Kronborg Tøt og nød maden på en italiensk restaurant, da folk pludselig begyndte at flå telefonerne frem.

"Det ville være forkert at sammenligne det med EM i fodbold i '92, for det var en helt anden og mere positiv oplevelse, men man var godt klar over, at det her var specielt, og uden man helt kendte omfanget, var der en alvor blandt både gæster og indehaverne af restauranten," siger Erwin Kronborg Tøt.

"Det satte helt klart et præg på stemningen i hele restauranten. Det var en mærkelig oplevelse," fortæller han.

Det er i dag præcis et år siden, at statsminister Mette Frederiksen (S) tonede frem foran danskerne på et nu historisk pressemøde.

"Det, jeg vil sige her i aften, vil få store konsekvenser for alle danskere," lød det fra statsministeren, da Danmark lukkede ned på grund af coronavirussen.

Uden fortilfælde bredte usikkerheden sig som en steppebrand – også i advokatbranchen, hvor hjulene for en stund gik i stå.

Ro og orden genoprettet

Fyringer blev en konsekvens, mens branchen bad om hjælp for ca. 22. mio. kr. i 2020, og så fandt flere advokatfirmaer et redskab frem fra kriseværktøjskassen, der ramte partnerne på pengepungen. DLA Piper, Gorrissen Federspiel, Lundgrens, Plesner og Kirk Larsen & Ascanius sænkede således alle sammen de månedlige udbetalinger til partnerne.

Et naturligt greb i krisetider, sagde Flemming Poulfelt, professor i ledelse ved CBS. Rettidig omhu, lød det fra advokatbosserne, der nu har genoprettet ro og orden.

Hos Gorrissen Federspiel, der ud fra et forsigtighedsprincip i marts sidste år besluttede at skære de månedlige udbetalinger til partnerne med 10 pct., oplyser ledende partner Martin André Dittmer, at "for 2021 har vi genoptaget de sædvanlige aconto-udbetalinger".

"Det seneste år har været grænseoverskridende for alle, men når det er sagt, føler vi, at vi er kommet så godt igennem det som muligt," siger Martin André Dittmer.

Nogenlunde samme melding kommer fra DLA Piper, som i øvrigt i lighed med advokathusene Kromann Reumert og Plesner også begav sig ud i en fyringsrunde sidste forår.

"Det er gået meget bedre, end vi frygtede, da covid-19 ramte os i marts måned, og hvor vi hurtigt reagerede med forskellige initiativer for at beskytte vores kapitalberedskab," lyder det i en skriftlig kommentar fra Martin Lavesen, der er managing partner i DLA Piper, som fortsætter:

"Da vi i slutningen af 2020 kunne se, at vi kunne holde en omsætning på niveau med 2019 besluttede vi at gå tilbage til "normale tilstande", om end vi fortsat følger situationen tæt."

Hos Kirk Larsen & Ascanius, der reducerede partnernes aconto-hævninger fra april/maj, justerede ledelsen henover efteråret, hvor partnerne fik de penge, de ikke så i de måneder, hvor det stod på, igen, så der ikke blev tale om en reel lønnedgang.

"Vi har løsnet skruen, efterhånden som vi kunne se, at forretningen udviklede sig positivt. Det var en tvungen opsparing, som man ikke vidste, om man rent faktisk fik tilbage igen, men det har vi været i stand til at gøre, og det er vi selvfølgelig glade for," siger adm. direktør Erwin Kronborg Tøt, der også selv holdt for med en midlertidig lønnedgang.

I fuld vigør

Efter et hårdt andet kvartal i 2020 er rådgiverbranchen kommet stærkt tilbage, og særligt efter sommerferien har der været fart over feltet, hvor eksempelvis M&A-markedet nåede nye højder, mens boligmarkedet også har været glohedt.

Andet kvartal i 2020 fremstår ifølge Lundgrens-direktør Martin Kirkegaard heller "ikke som det bedste i Lundgrens' historie", men henover sensommeren og efteråret kom der "igen godt gang i forretningen", skriver han i en mail.

Direktøren har dog ikke svaret på, hvorvidt partnernes månedlige udbetalinger er tilbage på normalt niveau, ligesom det står ubesvaret hen, hvorvidt det blev til en reel lønnedgang.

"Tidligt under coronaen blev det besluttet ikke at gennemføre fyringsrunder samt at fastholde vores langsigtede strategiske fokus, hvilket på den helt korte bane i 2020 har kostet en smule på bundlinjen," lyder det fra Kirkegaard, som tilføjer, at 2021 er startet "særdeles positivt".

Plesner er ikke vendt tilbage på AdvokatWatchs henvendelse.

Ingen "hellige køer"

Et år efter ordet coronanedlukning blev et helt almindeligt begreb, er samfundet og ikke mindst det hårdt prøvede erhvervsliv stadig indhyllet i smittetal og restriktioner – nogle endda skrappere end til at begynde med.

Alligevel er kriseredskaberne altså lagt tilbage i værktøjskassen.

"Selv om vi stadig er i en pandemi, er verden ikke gået i stå," siger Martin André Dittmer og forklarer, at der er stor aktivitet.

"Vi ser virksomhedshandler, hvor parterne end ikke mødes på noget tidspunkt, og vi ser, at tvister fortsætter ufortrødent, ligesom der stadig er masser af innovation, så der er fortsat masser af behov for juridiske kompetencer," siger Gorrissen-chefen.

Mens hotel- og restaurationsbranchen, rejse- og oplevelsesindustrien og detailhandlen er blandt coronakrisens hårdest ramte ofre, er "en butik som vores" ifølge Erwin Kronborg Tøt "hjulpet af, at der er mange virksomheder, der har brug for rådgivning også i svære tider".

"Derfor har vi en forretningsmodel, der gør, at vi kan tjene penge, selv om det er vanskeliggjort af så mange andre ting," siger Kirk Larsen-bossen, som ikke afviser, at det kan blive aktuelt at pille ved toplønningerne igen.

"Der er ikke nogen hellige køer, og man må tilpasse sig de situationer, der opstår, men hvorvidt det bliver relevant igen, kan jeg ikke vurdere, da det kommer an på smitteudvikling og politiske tiltag," siger Erwin Kronborg Tøt.

Hos Gorrissen Federspiel forventer den ledende partner imidlertid ikke at blive nødt til at trække i håndtaget igen.

"Ikke på den korte bane," lyder vurderingen Martin André Dittmer

Endnu et stort advokatfirma i fyringsrunde

Flere store advokatfirmaer sænker månedlige udbetalinger til partnerne

Krise og usikkerhed rammer toplønninger i jysk advokatfirma 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også