Konkurrenceformand: "Vi har ikke oplevet den opmærksomhed omkring en analyse før"

Interessen for konkurrencemyndighedernes analyse af konkurrencen i advokatbranchen har været uden fortilfælde, siger formand for Konkurrencerådet, der torsdag har præsenteret en række forslag til forbedringer.
Mange har haft blikket stift rettet mod Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i forbindelse med styrelsens længe ventede advokatanalyse. | Foto: Steffen Moses/Watch Medier
Mange har haft blikket stift rettet mod Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i forbindelse med styrelsens længe ventede advokatanalyse. | Foto: Steffen Moses/Watch Medier

Konkurrencemyndighederne har aldrig oplevet noget lignende som arbejdet med at undersøge konkurrencen i advokatbranchen, der netop er kulmineret efter en langstrakt proces, som ikke mindst advokater, men også politikere, revisorer og medier har fulgt nysgerrigt med i.

"Vi har ikke oplevet den opmærksomhed omkring en analyse før," siger Christian Schultz, formand for Konkurrencerådet, til AdvokatWatch.

Konkurrencerådet offentliggjorde torsdag morgen sin længe ventede rapport om konkurrencen i advokatbranchen, der indeholdt en række forslag til regelændringer, som kan ændre spillereglerne betydeligt.

Der lægges blandt andet op til at kigge på reglerne om ejerskab, klientfiskeri, interessekonflikter, kuratorhverv og ikke mindst selve advokattitlen. I det store hele ligner anbefalingerne i den endelige rapport de samme som dem i et fortroligt rapportudkast, der blev sendt i høring i august, og som en række medier, heriblandt AdvokatWatch, fik fingrene i.

Det udløste en lang række artikler om konkurrencemyndighedernes foreløbige analyse og anbefalinger, hvilket fik Konkurrencestyrelsen til at gå ud med en pressemeddelelse om, at der var tale om et udkast, som ikke var endelig godkendt.

Det har styrelsen heller ikke set sig nødsaget til før, men det er et udtryk for, at undersøgelsen har haft stor gennemslagskraft, mener formanden.

"Det er selvfølgelig godt, men det havde nok været bedre, hvis vi havde fået lov til at skrive den helt færdigt, så alt, der blev refereret i pressen, også var det, som vi mente," siger Christian Schultz.

Fortrolighed brudt

Trods heftig kritik fra eksempelvis Danske Advokater og Advokatsamfundet, som i deres høringssvar blandt andet kalder analysen for "misvisende", "betænkelig" og direkte "fejlagtig", har Konkurrencestyrelsen dog ikke ligefrem ladet sig kue.

Hvordan har processen været?

"Der er super mange detaljer i alle mulige markeder – også i advokatbranchen – så for at være sikre på, at vi ikke skrev noget, der var forkert, sendte vi den i høring hos alle interessenter, og det var en gensidig aftale, at det var en fortrolig høring, men der var så nogen, der brød den fortrolighed," siger Christian Schultz.

"Det er jo ikke meningen, men verden er ikke faldet sammen af den grund," tilføjer han.

Det er efterhånden lige knap to år siden, at konkurrencemyndighederne søsatte sin undersøgelse af advokatbranchen, som også er blevet forsinket undervejs. Konkurrencerådets formand begrunder den lange ventetid med, at "det er et stort komplekst marked".

"Vi vil gerne sikre, at vi gør det ordentligt, og at det er et grundigt og et gennemarbejdet stykke arbejde, så den har taget lang tid, men vi mener også, at vi har fået gjort det ordentligt," siger Schultz.

Konkurrencerådsformand ser "stort behov" for at ruske op i advokaternes status quo 

Konkurrencestyrelsen vil have "brancheneutral" ordning for kuratorer

Skuffede advokater fastholder kritik og advarer imod konkurrenceforslag

Konkurrencestyrelsen anbefaler opgør med kammeradvokatordning 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også