Advokat om ubetalte bøder for 350.000 kroner: Det har ikke været økonomisk muligt

Efter syv bøder på samlet 350.000 kr. mener Advokatrådet, at advokaten fra Hørsholm bør fravristes advokattitlen. Nævnet er dog landet på en betinget frakendelse.
"Det må anses som en skærpende omstændighed, at advokaten tre gange tidligere ved en kendelse er blevet pålagt at indsende klientkontorerklæringen for 2014," lyder det fra rådet ifølge kendelsen. | Foto: Colourbox
"Det må anses som en skærpende omstændighed, at advokaten tre gange tidligere ved en kendelse er blevet pålagt at indsende klientkontorerklæringen for 2014," lyder det fra rådet ifølge kendelsen. | Foto: Colourbox

I mindst syv tilfælde det sidste år har Advokatrådet argumenteret for, at en advokat bør miste advokattitlen. Den seneste i rækken er Henrik Andersen, der efter syv bøder i årene 2015-2018 betinget frakendes retten til at udøve advokatvirksomhed i en prøvetid på to år.

Advokatrådet har slæbt Henrik Andersen for Advokatnævnet for blandt andet ikke at have indsendt klientkontoerklæringer inden for den gældende frist, for ikke at have betalt bidrag til Advokatsamfundet inden for den gældende frist og for ikke at have betalt de bøder, som nævnet tidligere har pålagt ham. Bøderne løber op i 350.000 kr.

"Det er Advokatrådets samlede opfattelse, at advokat Henrik Andersen har gjort sig skyldig i grov og oftere gentagen tilsidesættelse af advokatpligterne," lyder det ifølge kendelsen fra Advokatrådet, som derfor vil have en af de hårdeste sanktioner taget i brug – en frakendelse af retten til at være advokat på ubestemt tid.

Helt så hård en straf havde medlemmerne i Advokatnævnet imidlertid svært ved at tilslutte sig efter at have hørt Henrik Andersens forklaring. Og 16 ud af 19 medlemmer stemte derfor i stedet for en betinget frakendelse med en prøvetid på to år, hvor advokaten skal holde sig inden for reglerne for at beholde beskikkelsen.

Det er anden gang i år, nævnet har landet på beslutningen om en betinget frakendelse.

Købte fast ejendom "på toppen"

Henrik Andersen har været selvstændig som advokat siden 1988, og den 68-årige advokat beskæftiger sig blandt andet med fast ejendom, lystbådesager og EU-ret og har kontor i Hørsholm.

"De rejste sager bevirker ikke, at advokat Henrik Andersen er uegnet som advokat. Advokat Henrik Andersen har i en menneskealder levet af at være advokat, og han har ikke andre muligheder og er heller ikke uddannet til andet end at arbejde som advokat," lød det fra Henrik Andersens forsvarer.

Henrik Andersen erkender dog ifølge kendelsen, at han ikke har betalt bidrag til Advokatsamfundet, og at han i flere år ikke har sendt klientkontoerklæringerne.

"Hans daværende revisor indgav ikke erklæringerne til Advokatrådet, som han ellers havde lovet. Han har nu fået en ny revisor, der har rettet op og har indgivet klientkontoerklæringerne til og med 2019," lyder forklaringen i kendelsen.

I forhold til de mange ubetalte bøder skyldes det ikke manglende vilje, men derimod at "han ingen økonomisk mulighed har haft for at betale de pålagte bøder", forklarede forsvareren.

"De pålagte bøder er ikke betalt, da han er økonomisk presset, hvilket primært skyldes, at han købte fast ejendom "på toppen", og at afdragsfriheden netop er udløbet," forklarede Henrik Andersen ifølge kendelsen.

"Huset har været til salg i to år, men trods prisjustering er det stadig ikke solgt. Skat har foretaget udlæg for de ubetalte bøder, og gælden vil således blive betalt, når huset bliver solgt," lød det videre.

Den forklaring købte flertallet i Advokatnævnet, der dog mente, at der fortsat er tale om "grov og vedvarende tilsidesættelse af god advokatskik" og derfor talte for en betinget frakendelse.

Problem med ubetalte bøder

I sommeren 2018 måtte nævnets formand, højesteretsdommer Kurt Rasmussen, gøre Advokatrådet opmærksom på, at der har været problemer med at få advokater til at betale de bøder, som nævnet har pålagt dem.

Det førte til, at Advokatrådet hev en række advokater for nævnet. I 2019 blev der uddelt bøder i størrelsesordenen 20.000-80.000 kr. til de advokater, der ikke havde betalt en tidligere bøde. I enkelte tilfælde krævede Advokatrådet, at advokaterne ikke skulle have lov til at beholde advokattitlen.

"Den disciplinære indsats ville blive illusorisk, hvis ikke der er en rimelig sikkerhed for, at advokater betaler de bøder, de bliver pålagt af Advokatnævnet. Advokater skal som bekendt have respekt for de rettigheder og pligter, der følger med advokatrollen, og det indebærer blandt andet, at man betaler sine bøder. Derfor har vi sat fokus på det," lød det fra Advokatsamfundets generalsekretær, Andrew Hjuler Crichton, i den forbindelse.

Henrik Andersen har ikke ønsket at kommentere sagen over for AdvokatWatch. Det er derfor uvist, om advokaten har indbragt kendelsen for domstolene.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også