Advokaters lønstigninger ramt af corona

Coronakrisen har påvirket lønfremgangen på de danske advokatkontorer, viser en ny undersøgelse fra organisationen Djøf Advokat.
Hver fjerde advokat og advokatfuldmægtige har oplevet at få aflyst eller udskudt aftalte lønstigninger eller lønforhandlinger, blive sat ned i løn eller fået aflyst eller udskudt bonus.
"2020 har været et anderledes år. Det betyder også, at lønstigningen har været mere begrænset, end vi har set tidligere i advokatbranchen," siger Mathias Krarup, formand for Djøf Advokat.
Samlet set ligger lønudviklingen på 4,5 pct., hvilket er lavere end sidste år, hvor lønfremgangen var på 6,1 pct.
"Der har været mange udfordringer i år. Det er gået lidt i glemmebogen, men det er kun et halvt år siden, at flere folk mistede deres job. Set i lyset af det og usikkerheden for i år er niveauet af lønstigning forventeligt," siger Mathias Krarup.
Da coronakrisen i foråret begyndte at sætte sit præg på erhvervslivet og vælte flere virksomheder omkuld, greb advokatkontorerne efter forskellige værktøjer for at ruste sig til de kommende måneders usikkerhed og krisestemning.
Kromann Reumerts partnere forøgede deres kapitalindskud markant, da man forventede, coronakrisen ville påvirke virksomhedens overskud. Og hos Gorrissen Federspiel, DLA Piper, Lundgrens, Kirk Larsen & Ascanius og Plesner sænkede man de månedlige aconto-udbetalinger til partnerne.
Der var dog også flere steder, hvor man så sig nødsaget til at tage konsekvensen af de dystre økonomiske prognoser og sige farvel til flere medarbejdere. En "nedgang i flere forretningsområder" fik Kromann Reumert til at fyre 29 medarbejdere, herunder 19 jurister.
De var ikke alene om den beslutning. Plesner sagde farvel til 17 medarbejdere, og DLA Piper skilte sig af med 15 medarbejdere.
Det fik i maj Djøf-formanden til at mane til besindighed i forhold til nedskæringer og minde om, at der er behov for advokater på den anden side af krisen.
"Vi vil hellere se en lønnedgang end afskedigelse for vores medlemmer. Men hvis der skal ske en lønnedgang, bør det ske over hele linjen – fra top til bund," siger Mathias Krarup.
"Der er travlt"
Selv om det i foråret så ud som om, at efterspørgslen på juridisk rådgivning var dalende, og der ville blive markant mindre arbejde for advokatkontorerne i 2020, viser tallene fra Djøf Advokats nye undersøgelse et lidt andet billede.
Og det får Djøf-formanden til at opfordre advokatfirmaerne til at evaluere, hvordan det reelt er gået i år – og om der nu har været den nedgang og opbremsning, som blev spået i foråret.
"Vi kan se sort på hvidt, at vores medlemmer har arbejdet rigtig mange timer, og det tyder på, at omsætningen ikke er gået ned. Det er vores indtryk, at der er travlt i branchen," siger Mathias Krarup.
"Hvis der bliver forventet et stort stykke arbejde, og de knokler for det, forventer jeg også, de bliver honoreret for det. Så jeg vil opfordre til, at man genbesøger lønudviklingen," siger Mathias Krarup og tilføjer, at der derfor bør være en meget god begrundelse for fortsat i 2021 at udskyde lønforhandlinger og lønsamtaler.
Er det dit indtryk, at advokatfirmaerne helt har rystet coronakrisen af sig?
"Det er mit og vores indtryk, at der er travlt, og det kunne godt tyde på, at det er gået bedre end forventet."
Tror du, lønfremgangen skal tilbage på sit tidligere niveau (6,1 pct.)?
"Jeg vil forvente, at man i forhold til nyansættelser og generel ageren vil være lidt mere påpasselige og lidt mere tilbageholden, men det vil også være min forventning, at man ikke kan ignorere, hvis det er gået godt – og det er det, vi ser lige nu. Advokater er i høj kurs."
Største advokathuse taber pusten: "Vi kigger ind i en periode med lavere vækstrater"
Endnu et stort advokatfirma i fyringsrunde på grund af coronakrisen
Topadvokatfirma i stor fyringsrunde
Flere store advokatfirmaer sænker månedlige udbetalinger til partnerne