Konkurrencerapport vil hive advokaters priser frem i lyset

Advokatfirmaerne bør skilte med standardpriser og timepriser på deres hjemmesider og bør desuden forpligte sig til at servere oplysningerne til kunderne i en "ensartet standardskabelon".
Det lægger et foreløbigt rapportudkast fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen op til. Styrelsen er ved at undersøge konkurrencen i advokatbranchen. Rapporten er endnu ikke offentliggjort, men AdvokatWatch er i besiddelse af et udkast.
Ifølge den undersøgelse, som Konkurrencestyrelsen har foretaget, undlader en meget stor del af både privat- og erhvervskunder at undersøge mulighederne, inden de vælger et advokatfirma. Og samtidig holder kunderne fast i det valgte advokatfirma.
"Når mange kunder er loyale, og i begrænset omfang afsøger markedet, kan det have den konsekvens, at advokatfirmaerne ikke udsættes for det konkurrencepres fra efterspørgselssiden, som ses på et velfungerende marked," lyder rationalet fra styrelsen.
Ved at lægge priserne frit frem til skue for alle kan det ifølge Konkurrencestyrelsen have den effekt, at der kommer lavere priser, højere kvalitet og "en større grad af innovation".
Peter Istrup, der er formand for Danske Virksomhedsjurister, kan dog ikke genkende det billede, som Konkurrencestyrelsen skitserer.
"Man skal passe på, at man ikke skærer markedet for advokatydelser over en kam. Jeg tror, der er forskel på, om det enten er en forbruger, en virksomhed uden en juridisk afdeling eller en virksomhed med en juridisk afdeling," siger Peter Istrup.
Han repræsenterer en gruppe, der typisk har en advokatbaggrund, og som har valgt at skifte fra et advokatkontor til en virksomhed.
"Mange af mine medlemmer opfatter det ikke som om, der er et problem i dag. Jeg tror grundlæggende, at der er konkurrence på markedet for advokatydelser," siger Peter Istrup og tilføjer:
"Hvis man ikke er tilfreds med samarbejdet, skifter man i lighed med andre rådgivere advokaten ud."
Kunderne beder selv om gennemsigtighed
Ifølge Peter Istrup er der "rimelig kontant afregning" med de eksterne advokater i forhold til, hvordan man vil have sine salærredegørelser skruet sammen og til hvilken timepris.
"Den grundpræmis om, at der skal være mere gennemsigtighed, den har jeg svært ved at købe ind på. For hvis der ikke er gennemsigtighed, så beder man bare om gennemsigtighed," siger Peter Istrup og uddyber:
"Vi har ret mange diskussioner med advokaterne – ligesom vi har med andre konsulenter – om, hvor meget det skal koste, hvor lang tid det må tage, hvornår det skal leveres, og hvad er kvaliteten af det arbejde, der bliver præsenteret. På baggrund af de drøftelser finder man en pris, som, man synes, er rimelig."
Der kan vel sidde nogen derude, som ikke føler, de er dygtige til at forhandle om prisen. Hvis advokaterne begyndte at skilte med, hvad ydelserne koster og dermed kan være med til at udfordre hinanden på prisen, er det så ikke en fordel for dine medlemmer?
"Ja, det skulle man tro, men den indsigt har man allerede i dag," siger Peter Istrup og tilføjer:
"Hvis det er for dyrt, så spørger man bare et andet advokatfirma. Det er ikke, fordi de oplysninger er hemmelige som sådan – du kan bare ikke slå dem op på hjemmesiderne. Man har typisk adgang til de her oplysninger, og så vurderer man firmaerne op imod hinanden."
Forhandling giver lavere priser
Formanden frygter derimod, at virksomhedsjuristerne vil gå glip af de rabatter, de normalt vil forsøge at forhandle sig til, hvis priserne bliver lagt frem på advokatfirmaernes hjemmeside.
"Timepriserne er til forhandling, og det er op til den enkelte kunde og virksomhed at udfordre de priser. Derfor tror jeg, at der vil være nogen blandt mine medlemmer, der i dag får lavere takster, end hvis advokathusene blev tvunget til at vise deres takster på hjemmesiden," siger Peter Istrup.
Er det dit indtryk, at timepriserne generelt er steget?
"Jeg tror ikke, timepriserne generelt er steget, men kompleksiteten er steget. Det kan godt være, at de penge, man bruger på eksterne advokater, er højere, end de har været historisk, men timepriserne er stadig generelt billigere end i udlandet," siger Peter Istrup og henviser blandt andet til priserne hos de store britiske advokathuse.
Det er de færreste advokatfirmaer, der skilter åbenlyst med priserne i dag. Nemadvokater er en af undtagelserne, mens Sirius Advokater også har lagt kortene på bordet, og bestyrelsesformand Pernille Backhausen i et interview med AdvokatWatch har fortalt, at partnertimerne koster mellem 2800 kr. og 3500 kr.
Kammeradvokat-chef: Åbenhed bør være frivillig
AdvokatWatch har forsøgt at få en kommentar til Konkurrencestyrelsens foreløbige anbefalinger fra flere af de store advokathuse. De ønsker ikke at udtale sig, men henviser i stedet til Advokatsamfundet og brancheorganisationen Danske Advokater.
Hos Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten ser man dog ikke behov for at lægge priserne frem, lyder det fra advokatkontorets ledende partner Jens Bødtcher-Hansen.
"Helt grundlæggende mener jeg, at det er et markedsanliggende og ikke noget, som der er behov for at regulere særskilt. Når det er sagt, svarer forslaget til, hvad der allerede følger af Kammeradvokataftalen, som der er gode erfaringer med. Men som nævnt tror jeg mere på, at det bør være et konkurrenceparameter fremfor et egentligt krav for hele branchen," udtaler Jens Bødtcher-Hansen i en skriftlig kommentar til AdvokatWatch.
Hverken Danske Advokater eller Advokatsamfundet ønsker at udtale sig om rapportudkastet.
Konkurrencestyrelsen er ved at færdiggøre rapporten, efter den har været i høring, og derfor kan der komme ændringer, inden den offentliggøres.
Læs AdvokatWatchs dækning af den foreløbige rapport her:
Advokatsamfundets chef afviser monopol: "Vi har generelt et frit marked"
Revisorer ikke i tvivl: Advokatkrav i kuratorpanel bekræfter de facto monopol
Topadvokater går i rette med konkurrencestyrelse: "Decideret misvisende"
Analyse: Advokater kæmper krig på flere fronter for at forsvare lukrativt marked
Hemmelig rapport: Juristers monopol på advokattitlen hæmmer konkurrencen
Tidligere retspræsident positiv over for ændringer i kuratorordning
Konkurrencestyrelsen vil have ændret regler for ejerskab af advokatfirmaer
Konkurrencestyrelsen truer med opgør på advokaters milliardmarked
Konkurrencerapport: Dansk ordning med en kammeradvokat er unik
Konkurrencerapport: Advokatfirmaer tjener væsentligt mere end andre erhverv
Konkurrencerapport: Toppartnere tjener mere end 11 millioner kroner
Partnerlønninger i de største advokathuse er fordoblet
Rapport: Statens brug af Kammeradvokaten svækker konkurrencen
Konkurrencerapport: For svært at gennemskue kuratorsalærer
Konkurrencerapport: Kammeradvokaten sidder tungt på konkurser