Danske Advokater klar med initiativer mod krænkelser efter kritik: "Vi er blevet klogere"

For under en måned siden havde Danske Advokater svært ved at få øje på de helt store problemer med sexisme og seksuelle krænkelser i advokatfirmaerne. I dag blæser brancheorganisationens direktør til konkret handling. Vi er blevet klogere, siger han.
"Vi vedstår os, at vi også er blevet klogere. Det vigtigste for os er sådan set, at vi nu svarer med konkret handling," siger adm. direktør i Danske Advokater, Paul Mollerup. | Foto: PR/Danske Advokater
"Vi vedstår os, at vi også er blevet klogere. Det vigtigste for os er sådan set, at vi nu svarer med konkret handling," siger adm. direktør i Danske Advokater, Paul Mollerup. | Foto: PR/Danske Advokater

Der er utvivlsomt problemer med sexisme og seksuelle krænkelser i advokatbranchen, og advokatvirksomhederne bør gøre mere for at komme dem til livs.

Sådan lyder det nu fra brancheorganisationen Danske Advokater, som er klar med en undersøgelse og en række andre initiativer, der skal gøre op med problemerne.

"Målet med det her arbejde er, at vi som brancheorganisation vil være med til at sætte ind mod seksuelle krænkelser og sexisme i advokatbranchen," siger adm. direktør i Danske Advokater, Paul Mollerup, til AdvokatWatch.

For under en måned siden mente organisationens formand, Jørgen Kjergaard Madsen, og Paul Mollerup ikke, at der umiddelbart var behov for at iværksætte initiativer, ligesom Danske Advokater ikke kendte til problemer med seksuelle krænkelser i advokatfirmaerne.

"Der skal alligevel noget til, før man sætter store projekter i værk, hvis man ikke har en formodning om, at der er store problemer. Det ser det ud til, at der har været i for eksempel mediebranchen, men jeg har ikke nogen antagelse om, at noget tilsvarende skulle være i vores branche," sagde Jørgen Kjergaard Madsen til AdvokatWatch i slutningen af september.

Brancheorganisationen måtte dog hurtigt ændre standpunkt, efter både Berlingske og AdvokatWatch kunne fortælle om krænkelsessager i flere af landets både store og mellemstore advokatfirmaer.

Historierne fik en række advokater til at tordne imod brancheorganisationen på Linkedin. Blandt andre mente Njord-partner Miriam Michaelsen, at der var "brug for, at Danske Advokater tager førertrøjen på og igangsætter en undersøgelse".

Pernille Meulengracht Carlsson, specialkonsulent hos Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, kunne ikke forstå, hvorfor "Danske Advokater formoder, at lige advokatbranchen af én eller anden mærkelig grund skulle være mindre ramt af sexisme og sexchikane end andre brancher".

"Vi er blevet klogere"

Danske Advokater forsøger med de nye initiativer at imødekomme kritikken.

"De skal være med til at sætte fokus på problemstillingen, men så sandelig også give vores medlemsvirksomheder og deres medarbejdere nogle redskaber til, hvordan de kan håndtere problemerne," siger Paul Mollerup.

Står du ved de kommentarer, I kom med, lige da krænkelsesdebatten begyndte at rulle?

"Ja, jeg står fuldstændig ved, hvad jeg har skrevet i min blog på vores hjemmeside. Der er ingen tvivl om, at det har gjort et stort indtryk med de eksempler, vi har set. Og der er heller ingen tvivl om, at vi vedstår os, at vi også er blevet klogere. Det vigtigste for os er sådan set, at vi nu svarer med konkret handling."

Budskabet til at starte med var, at I ikke så noget synderligt behov for en undersøgelse. Det er vel rigtigt forstået?

"Jeg mener sådan set ikke, at det er rigtigt, at vi har afvist noget. Heller ikke en undersøgelse. Men jeg er fuldstændig enig i, at det er blevet læst på den måde. Det er vi selvfølgelig rigtig ærgerlige over."

"Vi vedkender os, at der her er noget, hvor vi også skal sætte ind. Det er også derfor, jeg siger, at det er fair nok at sige, at vi er blevet klogere i den periode, der er gået."

Jørgen Kjergaard Madsen sagde, at der skal "noget til, før man sætter store projekter i værk, hvis man ikke har en formodning om, at der er store problemer". I forlængelse af den kommentar er det vel meget naturligt, at man antager, at I ikke ser en undersøgelse som et særligt behov?

"Ja, det er også derfor, jeg siger, at når vi ser på situationen i dag, så siger vi helt tydeligt, at vi er blevet klogere. Derfor kommer vi nu med det her katalog af initiativer. Og jeg tror, at konkret handling er det vigtigste på nuværende tidspunkt."

Forventer at der er problemer i branchen

Den planlagte undersøgelse, der skal afdække, hvor stort problemet er, bliver koblet sammen med en lignende undersøgelse, som Djøf Advokat er i gang med. Det betyder, at metoden bliver den samme, men at undersøgelsen bliver udvidet fra kun at omfatte Djøfs medlemmer til at omfatte alle ansatte i Danske Advokaters medlemsvirksomheder.

Til trods for de mange eksempler på seksuelle krænkelser og sexisme i branchen vil Paul Mollerup ikke spå om, hvad undersøgelsen kommer til at vise.

"Det er for tidligt at sige, hvad der kommer ud af undersøgelsen," siger han.

Er det dit indtryk, at der er et problem med sexisme og seksuelle krænkelser i branchen?

"Det er mit indtryk med de eksempler, vi har set rundt om i samfundet, at problemet er udbredt, så derfor har jeg også en forventning om, at det også må eksistere hos os," siger Paul Mollerup, der lover hurtige resultater.

"Vi har resultater af undersøgelsen, inden vi kommer ud af november. Det er helt sikkert," siger han.

De kvantitative resultater af undersøgelsen vil ifølge direktøren blive offentliggjort, mens konkrete beskrivelser og uddybende svar vil blive holdt internt.

Ud over undersøgelsen vil Danske Advokater blandt andet opfordre medlemsvirksomhederne til at have en nultolerance-politik og whistleblowerordninger, der omfatter sager om sexisme og seksuelle krænkelser.

Læs AdvokatWatchs dækning af debatten om sexisme og krænkelser:

Danske Advokater laver undersøgelse af seksuelle krænkelser i branchen

Flere advokatfirmaer står frem med krænkelsessager 

Advokater forventer flere sexchikanesager 

Endnu et advokatfirma hyret til at undersøge krænkelser 

Advokatlobby ramt af hård kritik – nu lover direktør konkrete tiltag mod krænkelser

Fagforening igangsætter undersøgelse af krænkelser i advokatbranchen

Professor: Mandsdominans i advokatbranchen er selvforstærkende

Kammeradvokaten og Plesner melder om flere krænkelsessager

Revisionshuse har bortvist og fyret efter seksuelt krænkende adfærd

Advokat advarer: "Jura må ikke være svaret på alle sager om sexchikane"

Ingen sager om seksuelle krænkelser i Advokatnævnet

Efter krænkelsessager: "Det gør helt ondt i maven"

Gorrissen har uddelt advarsler efter sager om "uønsket seksuel opmærksomhed"

Formand om sexisme-debat: "Der skal alligevel noget til, før man sætter store projekter i værk"

Partner i Bruun & Hjejle fyret efter sager om krænkelser

Socialdemokratiet har hyret advokatfirma til sexisme-sager

Specialistkontor skal stå for sexisme-undersøgelse hos TV 2

TV 2 hyrer advokatfirma til sexisme-undersøgelse 

Advokat støder ind i forskelsbehandling og sexisme: Graviditet kan skade karrieren

Danske Advokater-direktør: "Sexisme hører ingen steder hjemme" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også