Advokatfirma sløjfer titlen som managing partner i omfattende ledelsesrokade

Lund Elmer Sandager får ny bestyrelse, hvor hidtidig managing partner bliver formand. Samtidig får administrationschef flere beføjelser. Advokaterne skal lidt længere væk fra den daglige ledelse, siger bestyrelsesformand, der erkender, at det er en svær øvelse.
Lund Elmer Sandagers ledende partner skal fremover være formand for advokatfirmaet. | Foto: SEES media
Lund Elmer Sandagers ledende partner skal fremover være formand for advokatfirmaet. | Foto: SEES media

Lund Elmer Sandager ryster posen og sløjfer i en omfattende ledelsesrokade titlen som managing partner, mens jagten er gået ind på en ny administrationschef.

"Det går ud på, at vi skal have advokaterne lidt længere væk fra den daglige ledelse," siger Carsten Brink, der erstatter "managing partner" med "bestyrelsesformand" på visitkortet, til AdvokatWatch. 

Manøvren er foranlediget af, at administrationschef Henrik Hagbarth efter 12 år i virksomheden går på pension.

"Her er vi kommet frem til, at vi gerne vil styrke posten som administrationschef med flere beføjelser. Det kræver, at vi nedtoner rollen som managing partner og i stedet får en bestyrelsesformand, som kan sparre med den nye administrationschef fremadrettet," siger Carsten Brink.

"Vores ambition er, at vi vil give den nye administrationschef interne beføjelser, der som udgangspunkt svarer til de beføjelser, som en direktør har i et kapitalselskab," forklarer han.

I forbindelse med ledelsesrokaden har Lund Elmer Sandager sammensat en ny bestyrelse, som består af Carsten Brink (formand), Mathias Toxværd, Jacob Roesen, Morten Schwartz Nielsen og Linea Conforti.

Advokatfirmaet har ifølge Carsten Brink ikke haft en formand før.

Ernst Ulrik Bayer, Michael Møller Nielsen og Hans Peter Sørensen er trådt ud af bestyrelsen, fremgår det af virksomhedsregistret, mens Linea Conforti står registreret som ny direktør i stedet for Carsten Brink.

I den nye organisation skal administrationschefen referere til bestyrelsesformanden, og det er de to, der kommer til at varetage den daglige ledelse.

Nye indspark

Lund Elmer Sandager, der bor på Kalvebod Brygge i København, har ifølge sin hjemmeside mere end 110 ansatte, heraf 45 jurister. Sidste år nåede firmaet nye højder med en omsætning på 123-125 mio. kr.

Efter et generationsskifte i partnerkredsen, hvor flere af de ældre partnere over de sidste par år er udtrådt som ejerpartnere, har de ifølge Carsten Brink været nødt til at kigge på, hvordan de leder forretningen bedst muligt.

"Vi er nået en størrelse, hvor vi er nødt til at tænke lidt over, hvordan vi kommer videre," siger Carsten Brink.

Hvad får I med en professionel ledelse, som kan hjælpe jer videre, som du siger, frem for en advokatdrevet ledelse?

"Den professionelle ledelse skulle gerne have nogle indspark, som vi som advokater kan have svært ved at se, fordi vi hele tiden har sager kørende. Det er en balancegang, og vi tænker, at det er en vej frem at få en sådan profil på posten som administrationschef."

Hvilken profil kigger I efter?

"Vi kigger efter en profil, som forstår dét at være leder i en partnerdrevet virksomhed, og det adskiller sig jo fra et almindeligt direktørjob ved, at man har en række partnere, som helt legitimt interesser sig for forretningen, og som er til stede, og det er ikke noget nemt job," lyder det fra formanden.

Svær øvelse

Der findes forskellige ledelsesmodeller i advokatbranchen. Mange omfatter en managing partner, men der er også flere firmaer, som har fravalgt en ledende partner for i stedet at lægge den daglige ledelse i skødet på en direktør.

Det gælder for eksempel Lundgrens, som for nylig aflivede titlen som managing partner. Her er ansvaret for den daglige ledelse nu i hænderne på direktør Martin Kirkegaard. Hos Kirk Larsen & Ascanius i Esbjerg overlod Peter Kirk Larsen tidligere i år roret – og hjørnekontoret – til Erwin Kronborg Tøt, der blev ansat som adm. direktør.

Lund Elmer Sandagers nye bestyrelsesformand erkender, at det er en svær øvelse at få kapitalejerne i en partnerdrevet virksomhed til at slippe tøjlerne.

"Det er et skisma hele tiden, for man vil gerne professionalisere ledelsen, men partnerne skal også være villige til at give slip, og det kan nemt skabe nogle diskussioner, men vi er nået til den overbevisning, at vi er nødt til at give lidt mere slip for at tage det næste skridt," siger Carsten Brink.

Hvordan vil I sikre jer, at det ikke går galt med en ikke-advokat som chef?

"Vi kan kun tage hinanden i ed på, at det ikke skal gå galt," siger Carsten Brink og tilføjer:

"Vi må sørge for, at informationsniveauet og kommunikationen er stærk i partnerkredsen, så man ved, hvad der foregår, så man undgår, at der kommer for mange spørgsmålstegn. Det er det, vi vil, og det kræver også, at partnerne får indblik i beslutningsprocesserne."

Det er ifølge Carsten Brink en enig partnerkreds, der står bag de organisatoriske ændringer i advokatfirmaet.

Formanden kan ikke sige, hvornår en ny administrationschef er på plads, men processen er i gang.

Advokatfirma støder på grund i generationsskifte

Advokatfirma klar med nyt initiativ efter år uden kvindelige partnerudnævnelser

Topchef i Lund Elmer Sandager efter jubelår: "Vi bliver bombet noget tilbage"

Lund Elmer Sandager tog stort skridt i generationsskift i 2019 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også