Advokater må slås på inkassomarkedet: "Konkurrencen er benhård"

Konkurrencen på inkassomarkedet er intens, og det har over de seneste år fået flere advokatfirmaer til at trække følehornene til sig.
"Der er formentlig lidt færre dedikerede inkassoadvokater nu, end der var for 20 år siden, fordi inkassobureauerne er kommet meget stærkt på banen," siger Karsten Müller, der er formand for Danske Inkassoadvokater, til AdvokatWatch.
Våbnene på slagmarken er ifølge advokaten pris, automatisering og procesoptimering.
"Konkurrencen i inkassobranchen er benhård, og der er en meget hård priskonkurrence, som er blevet kraftigere," siger Karsten Müller.
Af samme grund er det "en udfordring at skabe en overskudsgivende forretning på inkassovirksomhed", lyder det.
Finn Schwarz, managing partner i Horten, er enig i, at konkurrencen er "benhård".
"Og det skal den også være."
"Vi skal kunne levere et produkt, der er på højde med alle andres, men vi har efter vores opfattelse en fordel i, at vi både har en rådgivnings- og tvistfunktion, så vi kan rådgive og tage sagen, hvis der opstår tvister, og det har en del af de egentlige inkassovirksomheder ikke," siger Finn Schwarz.
Advokatfirmaet, der er blandt landets største med kontorer i Hellerup, Aarhus og Herning, har netop fået en række nye kunder i inkassoporteføljen, efter de kommunalt ejede forsyningsselskaber har fået mulighed for at benytte privat inkasso.
Tillægsydelse
Karsten Müller, der også driver Advokatfirmaet Müller, anslår, at der i dag er 30-40 advokatfirmaer, som virkelig prioriterer inkassoområdet. For langt de fleste er inkasso blot en service til eksisterende klienter i huset, fortæller han.
Det gælder eksempelvis advokatfirmaet LRP i Horsens, selv om inkasso fremgår blandt specialerne på firmaets hjemmeside.
"Vi har en inkassoafdeling, fordi vi skal servicere de erhvervskunder, vi har, men det er ikke noget, vi dyrker i forhold til at finde nye inkassokunder," siger partner Peter Agentoft Nielsen.
"Vi har haft en stor inkassoafdeling med mange tusinde sager, og det var der i hvert fald en masse arbejde i, men der er simpelthen for lav indtjening, så det kommer vi ikke til at jage igen," forklarer han.
En rundspørge, som AdvokatWatch har foretaget blandt de kommunalt ejede forsyningsselskaber, som har valgt at overgå til privat inkasso, viser, at 16 ud af 48 virksomheder har peget på en advokat.
Det gælder blandt andre Advokatfirmaet Energi & Miljø, der er et mindre specialistkontor i Aarhus med et kundekartotek, som stort set udelukkende består af kommuner og forsyningsselskaber.
Heller ikke her er inkasso en bærende søjle i forretningen, men snarere en naturlig tillægsvare på hylden til kernekunderne.
"Det er ikke inkasso, der giver os smør på brødet, men vi prøver at udbyde de ydelser, som et almindeligt forsyningsselskab har brug for," siger partner Peter Nymann.
"De har ofte mange kunder, og det medfører typisk mange forbrugersager, så inkasso har været en meget naturlig tilknytning til mange af vores øvrige opgaver," forklarer han.
Han oplyser, at forsyningsinkasso samlet set står for 5 pct. af firmaets samlede omsætning. Den ønsker han dog ikke at oplyse.
Jagter kunder
Horten går ifølge firmaets ledende partner efter at vokse på inkassoområdet både i forhold til kunder og omsætning.
Sidste år nåede advokatfirmaet, der har omkring 350 ansatte, en omsætning på 426 mio. kr., men Finn Schwarz vil ikke ud med, hvor stor en del der kommer fra inkassoforretningen.
"Inkassodelen er ikke signifikant i forhold til den samlede omsætning i en advokatvirksomhed med over 100 advokater," siger Finn Schwarz og fortsætter:
"Men den er på et niveau, som er interessant for os, og det er også derfor, at vi hele tiden arbejder på at udvikle vores løsning, så den bliver endnu mere brugervenlig for vores kunder," siger Finn Schwarz.
Det arbejde pågår primært i Herning, hvor størstedelen af de knap 30 medarbejdere i Hortens inkassoafdeling sidder.
Relaterede artikler:
Horten flytter vestjysk kontor fra Holstebro til Herning
For abonnenter