AdvokatWatch

Aarhus vedtager markante besparelser på advokatregningen

Midt i omfattede udbud af sine advokatopgaver vedtager Aarhus Kommune millionbesparelser på eksterne advokater og andre konsulenter, viser budgetforlig. Det er den helt forkerte vej at gå, lyder det fra Dansk Erhverv.

Politikerne på rådhuset i Aarhus har vedtaget konsulentbesparelser for 30 mio. kr. i 2021. | Foto: Ernst van Norde

Kagen bliver mindre for de advokatfirmaer, der i øjeblikket sidder klar med dessertgaflerne og håber på at vinde udbuddet om Aarhus Kommunes advokatopgaver.

Kommunen har, som AdvokatWatch skrev i sidste måned, sendt advokatopgaver for omkring 20 mio. kr. i udbud, men samtidig har politikerne i Aarhus netop vedtaget besparelser på advokat- og konsulentforbruget.

"Der gennemføres en rammebesparelse på udgifter til eksterne konsulenter på 30 mio. kr.," står der i Aarhus Kommunes budgetforlig for 2021.

Besparelsen svarer til knap 11 pct. af kommunens samlede konsulentforbrug. Det fremgår ikke, hvor stor en del af besparelsen der skal komme fra udgifter til juridisk bistand. Men hvis man antager, at alle områder bliver ramt lige hårdt af sparekniven, står advokaterne til at miste omsætning for omkring 2,2 mio. kr. om året.

Ud over juridisk bistand omfatter konsulentbesparelserne områderne økonomi, it, HR, psykologydelser og det tekniske område.

Hvis man tror, at man som kommune kan klare alting selv, laver man et stort selvmål.

Daniel Møller Jensen, chefkonsulent i Dansk Erhverv

Spareplanerne er ifølge Dansk Erhverv problematiske, da erhvervsorganisationen er overbevist om, at penge til konsulenter er godt givet ud.

"Det er den helt forkerte vej at gå i en tid, hvor kommunen er presset, og hvor vi har brug for at sikre udvikling til gavn for borgerne," skriver chefkonsulent i Dansk Erhverv Daniel Møller Jensen i en mail til AdvokatWatch.

"Med de nedskæringer, som budgetforliget lægger op til, sætter man den kommunale udvikling i stå, og det vil kunne mærkes på velfærden," tilføjer han.

Regeringen har som erklæret mål at spare på konsulent- og advokatydelser. Og i foråret blev finansminister Nicolai Wammen (S) og Kommunernes Landsforening med formand, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), i spidsen enige om, at kommunerne skal finde konsulentbesparelser for en mia. kr. frem mod 2025.

Vil løse flere opgaver selv

Aarhus Kommune lægger op til, at de opgaver, som eksterne konsulenter løser, i højere grad skal løses af kommunen selv. Det gælder også advokatopgaverne, har chef for byrådssekretariatet og jura i Aarhus, Berit Kornbæk Boisen, tidligere fortalt.

"Aarhus Byråd har besluttet, at brugen af eksterne konsulenter, herunder advokater, skal nedbringes. Aarhus Kommune har således løbende fokus på at nedbringe brugen af eksterne advokater blandt andet ved at løse flere opgaver inhouse," sagde Berit Kornbæk Boisen til AdvokatWatch for en måned siden.

Men den løsning har Dansk Erhverv ikke den store fidus til.

"Hvis man tror, at man som kommune kan klare alting selv, laver man et stort selvmål. Konsulenterne løser opgaver, som kommunen ikke selv har ressourcer eller kompetencer til," skriver Daniel Møller Jensen.

Aarhus Kommune har siden 2016 haft rammeaftaler med ti advokatfirmaer, som alle udløber ved udgangen af november. Derfor har kommunen lavet et udbud, der dog er justeret siden sidst, så man samler området i færre rammeaftaler.

Derfor kan maksimalt seks af de nuværende ti advokatfirmaer med en rammeaftale genvinde opgaven.

De ti advokatfirmaer, der i dag har rammeaftaler med Aarhus Kommune, er Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten, Bech-Bruun, DLA Piper, Gorrissen Federspiel, Horten, Kromann Reumert, Bird & Bird, Holst, Lundgrens og Molt Wengel.

Aarhus sender sine advokatopgaver i udbud – men opruster samtidig internt

Advokatfirmaer klar til at slås om kommunale millionkontrakter

Udbyttesag spøger hos Bech-Bruun i kamp om Aarhus-udbud

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier